ANMELDELSE: MODERNE I 100 ÅR – Vilhelm Lauritzen Arkitekter
✮✮✮✮✮
‘ ……… Vilhelm Lauritzens værker er klassiske og udødelige ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Bogen er et imponerende værk, som giver indblik i Vilhelm Lauritzens 80 mest fremtrædende bygningsværker. Det er en interessant rejse vi kommer ud på. Forfatteren tager os med gennem 100 års samfundsudvikling, tiden omkring den danske velfærdsstats begyndelse og ikke mindst den arkitektoniske udvikling, der fandt sted i disse år. Selvfølgelig set gennem Vilhelm Lauritzens bygningsværker.
Hovedpersonen
Vilhelm Lauritzen (1894-1984), blev uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Som 28-årig, i 1922, etablerede han sit eget arkitektfirma, og samme år vandt han og Frits Schlegel den første konkurrence om Daells Varehus, der op igennem det 20. århundrede blev folkeeje. Nok mest kendt for sit postordrekatalog, som 50% af alle danskere benyttede. Det nåede helt ud i de mest afsides dele af landet. Det må siges at være forløberen for det net salg vi har nu om stunder. I dag ligger Hotel Sankt Petri på matriklen.
Det Kgl. Bibliotek – Kunstbiblioteket
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Vilhelm Lauritzen fik en flyvende start og derefter gik det slag i slag. Det vil være ganske umuligt og aldeles kedeligt, at remse alle bygningsværkerne op, men der er nogle af dem der fortjener lidt mere omtale end andre, da de på flere måder har været epokegørende for samtiden.
Lufthavnen
I 1936 udskrev Københavns Lufthavne en konkurrence om den første lufthavnsbygning. Luftfarten var stadig i sin vorden, så Lauritzen havde ikke meget at læne sig op ad. Som funktionalist tegnede han terminalen med en afgangsside, airside, og en udgangsside, landside. Den dag i dag er de fleste af verdens lufthavne bygget på denne måde. Lauritzen var også kendt for at være en detaljens mester. Der blev monteret stålplader bag dørgrebene, så fingerringe ikke ville ridse dørene. Lufthavnsterminalen er ikke hans mest kendte bygningsværk, men vigtig i arkitektonisk sammenhæng.
Foto: Vagn Guldbrandsen
Radiohuset
Kendt er derimod Radiohuset på Rosenørns Alle. Tusindvis af mennesker har passeret igennem svingdørene i årtier. Radiohuset var allerede på tegnebrættet fra 1935, men der skulle gå 10 år før det blev indviet. Da 2. verdenskrig var slut, begyndte en blomstrende tid for det nye, lyse og elegante Radiohus. Selve koncertsalen havde en strålende akustik og blev flittigt brugt. (Det var også her folk som Finn Juhl deltog som helt ung arkitekt under Lauritzens vinger). I denne legendariske bygning er der blevet indspillet mange koncerter, optaget adskillige hørespil og optaget hundredvis af nyhedsudsendelser. I dag har Det Kongelige Danske Musikkonservatorium til huse i bygningen.
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Den lange portefølje
Vilhelm Lauritzens alsidighed er uden sidestykke. Han spænder fra at tegne familieboliger, ambassader, koncertbygninger, skoler, lufthavnsterminaler og alle værker besidder sin egen personlighed. Man kan fornemme at hver bygning er noget særligt og uanset hvor mange gange man kigger på hans værker, finder man ikke to, der bare er tilnærmelsesvise identiske.
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Det Kgl. Bibliotek – Kunstbiblioteket
Foto: Thomas Schytt Poulsen
Igennem årene er det som sagt blevet til mange ikoniske mesterværker. TV-byen i Gladsaxe, Folkets Hus, det der i dag er spillestedet Vega, Terminal 3 i Københavns Lufthavn, DR-Byen, Krøyers Plads m.fl. De nyeste skud på stammen bliver et hospital i Hillerød med fokus på, at det ikke kun skal være centrum for helbredelse, men også til at fremme et godt helbred. Det skal bygningerne hjælpe med. Det skal stå færdigt i 2025.
Terminal 3, i lufthavnen, bliver udvidet i 2028, og tager udgangspunkt i den første lufthavnsterminal. Loftet bliver bølget og perforeret, derved siver der dagslys ned i bygningen og efter taxfreeområdet, kommer der en stor grøn rekreativ plads, med udsigt over landingsbanerne.
Brandet lever videre
Arkitektfirmaet er i dag kendt som Vilhelm Lauritzen A/S, og Lauritzen var selv aktiv frem til 1969. Blusset er ikke blevet skruet ned i årenes løb. Hverken når det drejer sig om ambitioner, engagement i bæredygtighed, dynamik, nytænkning eller internationale byggerier. Vilhelm Lauritzens navn vil bestå som garant for kvalitet samt samfundsengagement og hans bygningsværker står som levende eksempler på en mand der turde noget andet og mere end andre og var fremsynet. Med andre ord, han var forud for sin tid. Hans værker er klassiske og udødelige.
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
MODERNE I 100 ÅR – Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Forfatter Christian Bundegaard. Udgivet på Strandberg Publishing A/S.
Se mere om ANMELDELSE: MODERNE I 100 ÅR her
Læs også om udstillingen på Dansk Arkitektur Center her
ANMELDELSE: MODERNE I 100 ÅR er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION