FILMANMELDELSE: KYSSET
Film

FILMANMELDELSE: KYSSET

FILMANMELDELSE: KYSSET

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: KYSSET

Foto: Rolf Konow

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……….. kærlighed på en usminket, ren og fin måde …..’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Filmen KYSSET er instrueret af Bille August og er bygget over Stefan Zweigs roman ‘Utålmodige Hjerter’ fra 1939, som Bille August selv har adapteret manuskriptet til.

 

Der er noget ‘Lykke-Per’, film fra 2018, over KYSSET forstået på den måde, at hovedpersonerne i begge film bliver dybt involveret i familier med en helt anden baggrund end deres egen. ‘Lykke-Per’ kommer fra en meget streng præstebaggrund over til en moderne jødisk storby familie og sætter det hele over styr. Anton kommer fra en forholdsvis fattig familie, hvor faderen har forårsaget skandale og han bliver nu lukket ind i en meget velhavende og anset familie.

 

Begge film er med Esben Smed i hovedrollen og instrueret af samme instruktør. Der er også andre paralleler, men det vil jeg ikke røbe her, da man selv skal se filmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: KYSSET

Foto: Rolf Konow

 

 

 

Handling i KYSSET

Vi befinder os et sted i Danmark året er 1913. Anton Abildgaard er sekondløjtnant i hæren. Han har en gruppe mænd under sig. Han er pligtopfyldende og ser sin fremtid for sig i hæren. En dag hjælper han sammen med sine mænd en mand, der er kørt fast i mudderet.

 

De får manden fri af mudderet og han spørger derefter Anton, hvem han er. Det viser sig, at den uheldige mand, der var kørt i grøften, er den fornemme baron Løvenskjold (Lars Mikkelsen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bille August

Foto: Rolf Konow

 

 

 

 

Som belønning for sin indsats får Anton en middagsinvitation til Løvenskjold slot. Abildgaard vil gerne være høflig og korrekt og byder datteren på slottet op til dans. Men hun er desværre lam efter en ulykke, så det bliver en pinlig scene. Sekondløjtnanten sender hende derpå blomster som undskyldning. Abildgaard bliver som følge af dette inviteret på te på slottet og herefter bliver Anton en meget hyppig gæst. Edith, som datteren hedder, forelsker sig voldsomt i Anton. Det er ikke helt gengældt, men hvor stopper medfølelsen og pligtfølelsen, selvopofrelsen og det at være et ordentligt menneske?

Temaer

KYSSET handler om medfølelse og dens grænser. Hvordan så man på handicappede omkring 1914? Hvor langt går æren og pligtfølelsen? Hvor langt skal man strække sig for at gøre andre tilpas og være en hædersmand? Hvor meget skal man gå på kompromis med sig selv?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bille August

Foto: Rolf Konow

 

 

 

 

 

 

 

 

Indlevende beskrivelse

Kærlighedsdramaet er skildret, så man forstår den unge piges dybe følelser og hvordan de får tid til at udvikle sig. Det er meget følsomt beskrevet. Også Ediths lamme handicap bliver fremstillet, så man forstår, hvor meget det har berøvet hende og taget af hendes livskvalitet.

 

Esben Smed og Clara Rosager som Edith har et fint samspil. Man tror på deres kærlighed. Kusinen Anna spilles fuld af sødme og overbevisende af Rosalinde Mynster.

Privilegier

Edith har i sin situation også lyspunkter, som der måske ikke helt bliver fokuseret på i filmen. En sød kusine, som bor på slottet og er hendes selskabsdame, varter hende op. Hun har også en meget omsorgsfuld fader, som vil hende alt det bedste. Hvad vigtigt er i hendes situation og navnlig på den tid ingen økonomiske problemer. Der bliver sørget for hende, så hun er også på mange måder privilegeret.

 

 

 

 

 

 

 

 

KYSSET

Foto: Rolf Konow

 

 

 

 

 

Alt i alt en smuk kærlighedsskildring, der fremviser forelskelse og den store kærlighed på en usminket, ren og fin måde. Kvinder vil synes om kærlighedsdramaet, prøv at se, om ikke du kan lokke manden eller kæresten med. Bille August kommer helt ned i nerven.

 

 

 

 

Se mere om FILMANMELDELSE: KYSSET her

 

 

 

FILMANMELDELSE: KYSSET er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION