Litteratur

ANMELDELSE: Michelle Obama

ANMELDELSE: Michelle Obama

 

LYSET I OS ALLE – at finde håb og styrke i svære tider

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Michelle Obama

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ … Michelle Obamas nye bog er hjertevarm og giver dig gode idéer og råd ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Michelle Obama (f. 1964), var præsidentfrue i USA fra 2009-2017. Hun er uddannet på Princeton University og Harvard Law School. Hun startede sin karriere som sagfører i advokatfirmaet Sidley & Austin i Chicago. Det var der hun mødte sin kommende mand Barack Obama. Michelle Obama har tidligere udgivet American Grown og Min Historie. Familien Obama bor for tiden i Washington D.C. De har to døtre Malia og Sacha.

 

Michelle Obama er en særlig kvinde med sjæl og substans, det fornemmer man tydeligt i hendes bøger. Hendes nye bog, Lyset i os alle, er blændende. Som hendes erindringsbog, Min historie, er den skrevet i en let og uhøjtidelig tone.

Opvæksten

Vi får igen indblik i hendes barndom og ungdom, vinklet på en ny og mere detaljeret måde. Intet bliver stukket under stolen. Michelle er vokset op i en amerikansk middelklasse familie, far, mor og en bror. Moderen gik hjemme mens børnene var små. Penge var der ikke mange af, men de manglede som sådan ikke noget.

 

Forældrene var fordomsfri og lærte deres børn at være pligtopfyldende og stræbsomme. Måske lidt for meget som Michelle beskriver det. De skulle være de bedste. Det var aldrig et pres, sådan var det bare. De anså sig selv for at være almindelige borgere i et demokratisk samfund, selvom de til tider mærkede skellet mellem hvide og sorte. Specielt i uddannelsesforhold.

Det vigtige håb

I Michelle Obamas nye bog er det indsigtsfuldt beskrevet, hvor vigtigt det er for os alle at have et håb. At der er ‘et lys i os alle’. Hun reflekterer over det at vokse op og være anderledes. Hvordan hun lærte at tackle sig selv i forhold til andre. Hendes forældre havde altid indgydt både hende og hendes bror selvtillid. Det at kigge på hinanden uden mistro kan være svært. Men i Michelle Obamas barndomshjem kiggede ingen med kritiske øjne på hinanden. Det vil præge en resten af livet hvordan vi ser på hinanden, var et af mantraerne i hjemmet.

 

Børnene lærte at møde deres omgivelser med åbne øjne og et positivt sind. Desuden var det at kunne klare sig selv alfa og omega. Michelle beskriver hvordan hendes mor havde købt et vækkeur til hende da hun var fem år, så hun selv kunne stå op. Moderen ville selvfølgelig godt vække hende, men det var vigtigt at datteren selv tog føringen for sit liv og sin tid. På den måde kunne Michelle selv regne ud hvor lang tid hun skulle bruge på at gøre sig i stand, og se hvor megen tid der var til andre ting.

 

Michelle Obamas mor har været en vigtig del af hendes liv. Alt det Michelle selv havde haft stor glæde af hele sit liv, ville hun gerne give videre til sine døtre. Så da Præsidentparret flyttede ind i Det Hvide Hus, flyttede mormor med. Hun var der i alle otte år, diskret og med sit sædvanlige jordbundne sind.

 

Da Michelle var teenager, voksede hun hurtigt og inden længe var hun 1,80 m høj. Det voldte hende store problemer. Bukser der var for korte, altid den der skulle stå bagerst fordi hun var den højeste, osv. Igen kom der et guldkorn fra hjemmefronten: ingen kan få dig til at få det dårligt, hvis du har det godt med dig selv. Michelle skulle finde sin indre stolthed og erkende at sådan var det, og det gjorde hun.

Som førstedame

At være Førstedame i USA kan ikke være nemt. Hele verdens øjne er konstant klæbet på en. I Familien Obamas otteårige periode i Det Hvide Hus gjorde de meget for at åbne dørene op, ud til omverdenen. Der var altid mange børn på besøg, minoritetsgrupper, voldsramte kvinder, alle var velkomne og blev mødt med varme. Det sociale engagement har Michelle videreført i sit nuværende civile liv.

 

Der har været hårde og stressende perioder, så Michelle begyndte at strikke, det fortæller hun om med begejstring. Det har givet hende ro til at reflektere. Michelle Obamas nye bog er hjertevarm og giver dig gode idéer og råd. Der er mange skønne anekdoter og visdomsord i bogen. I virkeligheden er det såre simple virkemidler, men når man hører og ser dem i en anden sammenhæng, virker alt logisk og du kan se LYSET I OS ALLE.

 

 

 

 

ANMELDELSE: Michelle Obama. LYSET I OS ALLE – at finde håb og styrke i svære tider. Udgivet på Politikens Forlag.

 

 

 

 

Se mere om ANMELDELSE: Michelle Obama her

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Michelle Obama er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION