Litteratur

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING

 – flere blomster til bestøverne

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING

 

 

 

 

 

✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. vinklingen af emnet er smart ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Persille Ingerslev (f. 1978), har begået en anderledes havebog i forhold til hvad man er vant til. Hun har også en anden indgang til det grønne guld, og kommer med nye og andre tanker og måder at gøre tingene på, end haveentusiaster plejer. Hun har en frisk og bramfri tone, og sproget er forståeligt for alle.

 

Persille brænder for sin måde at anskue tingene på, hun har en mission, der skal formidles til hele verden. Flere har prøvet at råbe befolkningen op med hensyn til vigtigheden af bestøvning af blomster, men det er ikke helt blevet hørt endnu. Vi må håbe at budskabet efterhånden slår igennem, for det er vigtigt. Uden bestøvning, ingen planter.

 

Persille er autodidakt botaniker og har igennem mange år udviklet sin viden om gendyrkning af blomster og grønsager. Persille er fra en generation med for hende, et stort overforbrug, samt en verden med mange bekymringer. Selvmordsforsøg, selvskader, tvangstanker og meget mere. Desuden er der klimadepression og diversitetssorg. Specielt er de yngre mennesker udsat. Det kan være vanskeligt at finde en mening med sit liv eller med den planet vi bor på. For Persille er det de grønne planter, der har hjulpet hende ud af hendes stress, angst og depression.

Den nye tilgang

Bogens pointe er strålende: hvordan man kan dyrke planter for så få penge som muligt og skaffe grønt så vores bier og insekter får bedre livsvilkår. På nuværende tidspunkt er bestøvernes antal katastrofalt faldende og det kan få skæbnesvangre følger for vores klode. Vi kan alle bidrage, selv i lille målestok.

 

Der er ingen undskyldning. Hvis du bor i en etageejendom, kan man sætte potter i gården eller på gaden eller fabrikere et højbed, der samtidigt vil skabe et hyggeligt gårdmiljø. Er du heldig at have en altan, med altankasser, kan du plastre dem til med planter og krydderurter, der er uanede muligheder, når først man er startet.

Praktiske råd

Persille har flere anvisninger på hvordan du kan samle frø uden det koster en formue. Man kunne starte hos naboerne og forhøre sig om de vil donere nogle løg eller stiklinger. Måske står der en potte ved hoveddøren, hvor planten er visnet ned, og du kan tage et par frøkapsler. Hun har også forslag om at samle frø i affaldscontainere eller på fortovet fra nedfaldne træer, buske eller planter. Måske en mere alternativ fremgangsmåde, som ikke alle vil kunne gøre. For de tålmodige og ihærdige er det fint. Man skal bare i gang på den ene eller anden måde.

Bogens opbygning

Det er en meget smuk bog med billederne i centrum. Blomster og planter fremstår dekorativt og du er ikke i tvivl om hvilken vækst det drejer sig om. Det undrer lidt at der er brugt omkring 175 sider på at beskrive ca. 86 planters vækst, formeringsform, afstand etc. på hver 10-15 linjer, dekorativt illustreret, men det virker lidt tamt. Faktisk som om det er billederne der er lagt mest vægt på, fordi der ikke var mere tekst. Hver plante har et dobbeltopslag. Beskrivelserne er perfekte, men der er ligesom ikke noget nyt under solen på alle de sider. Det skulle lige være vinklingen af emnet og den er smart.

 

Det kan være det er fremtiden for mange, at ikke alene skal vi back to basic, vi skal klunse os til vores planter. Det er en livsstil der tager tid. Bogen er god til en nybegynder, for du bliver på de første sider guidet igennem metoder til at få planter til at gro. Den er også et udmærket alternativ til at få grønne fingre på.

 

 

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING – flere blomster til bestøverne. Forfatter: Persille Ingerslev. Foto: Kira Dinesen. Udgivet på forlaget Frydenlund.

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING – se mere her

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: GRATIS GARDENING er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION