Litteratur

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. et vildt plot med en mere end overraskende slutning …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Kim Leine (f.1961), er en dansk-norsk forfatter. Han er vokset op i den norske bygd Seljord. I 1978 flyttede han til Danmark. Han er uddannet sygeplejerske og arbejdede i en årrække på Grønland. Han debuterede først som 46-årig med romanen Kalak, selvom han har skrevet siden han var 12 år. Han har modtaget adskillige priser og hans bøger er oversat til tyve sprog.

 

Kim Leine er en meget alsidig forfatter, der spænder bredt. Senest er det en spændigstrilogi, hans første af slagsen, om politikeren Karoline Blicher. Første bind foregår i 2013-2014 i Danmark, Rusland og Krim-halvøen. Diplomat Karoline Blicher vikles ind i et risikabelt politisk dobbeltspil, da en gammel familiehemmelighed afsløres.

KAROLINES KAMP

Vi er nu i 2016. Karoline Blicher er ved at nå helt til tops i dansk politik. Hun har sammen med sin far været medstifter af Liberale Demokrater og er blevet valgt ind i Folketinget. Karoline er en selvsikker kvinde. Hun tror på sin mission, sin egen formåen og hendes ambitionsniveau fejler intet. Målet er statsministeriet. Hun er gift med en fra partiet, der nu er transportminister. Han beundrer og forguder Karoline og deres ægteskab ser ud til at være næsten for perfekt.

 

Karolines ekskæreste, Jesper Skov, er journalist og var sammen med en russisk kvinde, der ikke havde helt rent mel i posen. Eftersom Karoline taler russisk, har det ikke været vanskeligt for hende at komme tæt på de russiske forhold. Jesper Skov prøver stadigvæk at snage i Karolines liv, både privat og politisk, for at få en god historie. Hun er som alle politikere afhængig af pressen og er nødt til at være imødekommende og samarbejdsvillig over for ham.

 

Taget Karolines eskapader i betragtning, klarer hun sig strålende i dansk politik, måske fordi hun er under Vladimir Putins beskyttende vinger og samarbejder med Donald Trump. Selvom det kunne virke som et usandsynligt samarbejde, er der et realitetsskær over bogens handling, når Kim Leine drager den tysk-russiske pipeline, gasledningen North Stream, i Østersøen ind i historien. Samtidig med, at man får associationer til magtkampene under Den Kolde Krig. Brikkerne passer sammen.

FE – på sporet

En it-ekspert i Forsvarets Efterretningstjeneste, Annie Faurschou, er kommet på sporet af Karolines urene trav og prøver af al magt at stikke en kæp i hjulet på hendes forehavender. Det er ikke helt nemt, da Karoline har en nærmest kamæleonagtig måde at omgås både venner og fjender på. Hendes magtspil er udspekuleret og uden grænser. Hendes politiske ideologi er lagt an på en stærkt højreorienteret holdning. Kun det at være dansk og russisk betyder noget for hende. Det huer hende ikke det kommer frem, at hun er jøde. Det er utroligt at hun er i stand til at overleve i det politiske liv. Hun er iskold, men er nødt til at spille et dobbeltspil for at klare skærene.

 

I virkeligheden er hun i lommen på sine samarbejdspartnere, men det lader hun aldrig skinne igennem. Hun føler sig på hjemmebane i intrigernes korridorer. Hun får et brat fald fra Liberale Demokrater og stifter et nyt parti. Partiets ledelse består kun af stærke kvinder, alle kendetegnet ved at være konservative kulturnationalister.

Den specielle hovedperson

Kim Leines spændingsroman har et vildt plot med en mere end overraskende slutning. Selvom Karoline Blicher til tider kan virke usympatisk i sin strategi, er der noget friskt over hende. Hun er risikovillig og tager øretæverne når de kommer. Hun er dristig og tør ting der ikke er sikre og ikke mindst er hun eventyrlysten. Jeg ved ikke om jeg kan lide hende, men hun fascinerer mig. Så meget at jeg skal læse tredje del når den kommer. Jeg glæder mig til at læse om Karoline Blichers nye udskejelser.

 

 

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP. Forfatter: Kim Leine. Udgivet på Gyldendal.

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP – se mere her

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: KAROLINES KAMP er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm