Kunst Litteratur Rejser

Byen fra skyen – boganmeldelse

Byen fra skyen

København set fra luften

 

 

Byen fra skyen

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Jeg har aldrig set København fra en DC-9, men nu har jeg set vores hovedstad på forskellige årstider fra en Cessna 172.

 

Fotograf Nicolas Cosedis har igennem flere år fotograferet København fra luften, og deler nu resultatet i den netop udgivne fotobog ‘BYEN FRA SKYEN’. København set fra luften som udkom på forlaget Strandberg Publishing d. 29. oktober 2021.

 

Bogen er en flot indbundet 304 siders lang kærlighedserklæring til fotografens hjemby, og uanset om man elsker København eller ej, så vil man uden tvivl nyde de mange skønne luftfotos af Danmarks største by.

 

 

Byen fra skyen

 

 

 

 

Det arkitektoniske perspektiv

 

De mange fotografier er ledsaget af tekster af arkitekt og arkitekturredaktør på ‘Berlingske’ Holger Dahl, som på en levende måde beskriver forskellige bymæssige elementer set i et historisk og arkitektonisk perspektiv. Teksten fungerer som et godt supplement til fotoserien, og formår at få læseren til at se billederne fra flere vinkler.

 

I en tid hvor billeder oftest er noget man præsenteres for digitalt, er det en sand fornøjelse af sidde med en fotobog i høj kvalitet. Det er som om øjnene slapper mere af, og man helt automatisk investerer mere tid i at betragte de enkelte motiver, og lader dem synke ind.

 

Mange af fotografierne er meget detaljerede, og selvom man kunne ønske sig at se nogle af dem i endnu større format end muligt i bogen, så får man en spændende flyvetur over flere af byens forskellige boligkvarterer, historiske bygninger, arkitektoniske perler og grønne områder som opvejer det fuldt ud.

 

 

 

Nicolas Cosedis

 

 

 

 

Søerne er et af de motiver som går igen flere steder i bogen, men kompositionen er forskellig, så man vil nødig undvære det ene fotografi frem for det andet. Som læser kan man dog savne visse andre motiver og håbe på en opfølger engang i fremtiden.

 

Kanalrundfart fra luften

 

Selvom ‘BYEN SET FRA SKYEN’ fortrinsvis indeholder billeder fra København, har fotografen også taget enkelte afstikkere uden for byen. Her finder man bl.a. billeder af Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor det går op for en, at Barokhavens fantastiske symmetri skal ses fra luften. Og netop luftfotoet er jo det bærende element. Det er ikke teksterne der fylder i denne bog, man bliver ikke præsenteret for en masse ny viden og fakta, men taget med på en smuk kanalrundfart over byen.

 

Det er en del år siden jeg selv flyttede ud af byen, men denne bog har næsten givet mig lyst til at flytte tilbage igen. Det lyder måske lidt for romantisk, og det er det sikkert også, men ikke desto mindre rørte billederne ved et eller andet i mig. De vækkede nogle minder om svundne tider, og satte gang i tanker om byen og de mange muligheder som findes der, og ikke mindst om hvordan det hele mon ser ud om hundrede år.

 

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cosedis

 

 

 

Bogen som også udgives på engelsk, henvender sig til alle med interesse for København, men hvis du er ude efter en detaljeret bog om byen, skal du ikke gå efter denne bog. Vil du derimod gerne zoome lidt ud, og se byen i det store perspektiv, så vil du helt sikkert nyde denne flotte bog, og få øje på interessante detaljer og skjulte steder du måske ikke vidste fandtes. En absolut anbefalelsesværdig gaveidé til alle der elsker København.

 

 

Alle fotografier: Nicolas Cosedis

 

Læs mere om ‘BYEN SET FRA SKYEN’ her

 

 

Indlægget er skrevet af Martin Hänsche, KULTURINFORMATION