Litteratur

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ

 

 

 

 

 

 

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. vanvittigt morsomt skrevet ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Endnu en bog om Torsdagsmordklubben, dette er nummer fire i rækken, der har set dagens lys. Bøgerne kan læses selvstændigt, men jeg kan garantere for, at har du læst en af dem, vil du lynhurtigt gå i gang med en af de andre.

 

Forfatteren, Richard Osman, er uddannet på Trinity College og har været Tv-instruktør, komiker, forfatter, tv-tilrettelægger, kreativ direktør og meget mere.

Setting

Fire beboere i seniorlandsbyen Coopers Chase mødes hver torsdag for at dyrke deres fælles hobby: uopklarede mord. Ingen af dem kendte hinanden i forvejen da de flyttede ind og er blevet ført sammen af tilfældighedernes spil. Stedet er et fælles bosted med mennesker fra alle samfundslag og baggrund og skal vi sige, de har passeret den pure ungdom. Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron er ganske vist pensionister og ingen vårharer, men har et gåpåmod og en snuhed man skal lede længe efter. Med forskellige baggrunde supplerer de hinanden glimrende og løser den ene mordgåde efter den anden. Joyce er fortælleren i bøgerne, og det gør, at vi får et meget personligt forhold til alle de involverede personer i historien.

 

Richard Osman har som få en humoristisk pen, men tag ikke fejl af, at han har mange lag i sine bøger. Det hele er ikke bare sjov og ballade. Midt i sine helt overordentlig morsomme beskrivelser, er der et gran af alvor. Han har i denne roman evnet at behandle et af tidens mest omdiskuterede emner på en elegant og sober måde.

 

Kærligt beskriver han om Stevens forløb ind i demensens mørke. Den har ganske vist været på vej i den tidligere bog, men nu er den brudt ud i lys lue. Vi følger Steven, som er gift med Elizabeth, på hans vej til plejehjemmet. Det lyder trist, det er det, men Osman integrerer det i romanen som en naturlig del af tilværelsen, hvad det desværre også er for nogen. Elizabeth viser sin rørende kærlighed til Steven. Til gengæld får veninden Joyce mulighed for at komme frem i rampelyset, med opklaringen af endnu en mordgåde.

Plottet

Steven har en gammel ven Kuldesh Sharma. Han ejer en antikvitetsforretning. Lige efter jul kommer en mand ind i butikken og beder Kuldesh om at opbevare en taske for en halvtredser. Han siger at en anden fyr vil komme dagen efter og købe den tilbage for femhundrede. Kuldesh lukker tasken op, ser der ligger et gammelt skrin, ryster det og kan høre at der er noget indeni. Han letter på låget og det er enten kokain eller heroin. Hvad mon dagsprisen for det kan være?

 

Coopers Chase har fået en ny beboer, Mervyn. Han er ikke just den selskabelige type. Under julefrokosten har Mervyn dog indrømmet at han har en kæreste, Tatiana. Alle spærrer øjnene op, da han fortæller, at han har sendt 5000 pund til hende fordi hun havde udgifter til alt muligt, inden hun skulle komme og besøge sin store kærlighed Mervyn. De fire venner forsøger forsigtigt at sige, at han er udsat for en ægteskabssvindler. Han vil ikke tro det, så de får fat i Donna, den altid allestedsnærværende betjent. Donnas mor er forlovet med hendes kollega Chris. De to er ikke altid begejstrede for mordklubbens utidige indblanding i deres sager, men efterhånden har de mere eller mindre accepteret tingenes tilstand. Donna taler med Mervyn og de lægger en fælde ud.

 

I mellemtiden bliver Kuldesh myrdet. Donna og Chris er i hans forretning og finder hans mobiltelefon gemt bag en radiator. Joyce og Elizabeth kommer ”tilfældigt” forbi. Chris og Donna jager dem ud igen. Donna og Chris bliver sat af sagen. Den er åbenbart af en karakter så det lokale politi ikke kan håndtere den. Det går deres ære for nær og de etablerer et stiltiende samarbejde med pensionisterne.

 

Ibrahim er oprindeligt uddannet psykolog og han giver terapitimer til Connie Johnson, der sidder i fængsel for narkohandel. Det var Torsdagsmordklubben som fik hende buret inde. No hard feelings. Hun hjælper ovenikøbet med informationer til dem. I denne sag er hun yderst nyttig, fordi hun kender alle der handler med narko i omegnen.

 

Efterhånden som Stevens demens bliver mere og mere synlig, trækker Elizabeth sig lidt væk. Hun tager ikke telefonen og de andre er lidt uforstående overfor, at den forhenværende hårdtslående spion, vil gå glip af opklaringen af Kuldesh mord. Der er nu ikke så meget andet at gøre, end at den gamle sygeplejerske Joyce må træde i karakter. Tingene begynder at tilspidse sig og flere personer end antaget, er involveret i sagen og dør på stribe.

Uforudsigelig og morsom

Samtidig med at handlingen er super spændende og uforudsigelig, sidder man og griner højlydt. Det er vanvittigt morsomt skrevet. På én eller anden måde kulminerer de seriøse afsnit ikke med de pudsige og morsomme. Sådan skal det bare være. Det er IKKE en roman der ligger flere uger på natbordet. Den glider lige så hurtigt ned som et glas limonade på en hed sommerdag. Jeg venter i spænding på den næste. Rigtig god læselyst.

 

 

 

 

 

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ. Torsdagsmordklubben giver aldrig op. Forfatter: Richard Osman. Udgivet på forlaget Cicero.

 

 

 

 

 

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ – se mere her

 

 

 

 

 

Cosykrimi: DEN SIDSTE DJÆVEL SKAL DØ er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION