DANMARK:
En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer
En reportage af Githa Schultz
Fotograf Marsk Camp. Marsk Camp og Marsk Tower
I et sjældent marsklandskab- og UNESCO-beskyttet havområde i Danmarks sydvestligste hjørne, ligger Tøndermarsken og Vadehavet, godt tre timers bilkørsel fra København.
Som barn af Vesterbro i København med opvækst og leg i sønderjyske byer, hvad angår gadenavne, som eksempelvis Tønder, Møgeltønder, Dybbøl eller Flensborggade – hvor jeg bor, har gadenavnene aldrig været forbundet med marsk, Bjarke Ingels, Vadehavet, østers, slot, værftsgårde eller Sort Sol, men mere som jeg husker det, historieundervisning på Enghave Plads Skole i Slaget ved Dybbøl.
Tidevand og Vadehavet
Nationalpark Vadehavet og dets pulserende tidevand er et af verdens mest værdifulde områder og huser et hav af fugle-og dyreliv med spektakulære oplevelser.
Området strækker sig over cirka 146.600 hektarer fra Blåvandshuk til den dansk-tyske grænse.
Digerne beskytter mod forhøjet vandstand og strækker sig fra Ho i nord til Højer Dige i syd. Og selvom tidevandet i Vadehavet for det meste er stille, i en rytmisk rislende døgnrytme, ebbe og flod, tilbage og frem i en seks-timers rulle. Er det sket en sjælden gang eller to, at vandet er rullet over digerne, hvis storm/springflod har presset sig på.
Den største storm/springflod skete i året 1634 med katastrofale følger. Oversvømmelsen nåede Ribe med vandstande med mere end 6 meter over normalen.
Så sikkert som Amen i kirken, kan du vade langt ud i Vadehavet, men hvis du ikke kan beregne tidevandets komme, og ikke har allieret dig med en guide, hvilket er en rigtig god ide! Kan du nemlig ende fastlåst med gummistøvlerne i mudderet, mens vandet stiger til godt 2 meter, og kun en tåbe frygter ikke havet, uanset hvor fristende langt ude den blottede havbund med banker af østers, lokker.
Tilbage fra Vadehavet med østersfangst i spande, tidevandet ruller så småt ind!. Foto: Bjarke Petersen
Marsk
Marsk er et lavtliggende og næringsrigt landskab, der ofte findes langs kyster i tidevandsområder. Den opstår gennem aflejringer af silt og ler fra havet. På grund af den frugtbare jord er marskland særligt velegnet til landbrug.
Marsk kan deles ind i to hovedgrupper:
Græs-marsk anvendes til græsningsarealer for kvæg og får. Kultiveret marsk der er inddigede og drænede arealer, er egnet til dyrkning af afgrøder.
Østerssafari og tilberedning, stenalderstyle
Vi står et godt stykke ude i Vadehavet på østerssafari fra Juvre på den nordlige del af Rømø, hvor en skyfri himmel mødes med hav. Klokken er 11.55 og vandstanden er 0,43 cm. Når klokken er 17.52 vil vandstanden være 2,12 cm, og tidevandet varierer i minuttal hver dag, alt efter hvordan sol og måne står.
Frisk som en brise beretter centerleder Bente Bjerrum fra Naturcentret Tønnisgård entusiastisk om, hvordan vi sanker østers.
Som de ligger der på banker, ligner det lukkede bunkekollektiver af muslinger og østers, mens vi bevæbnet med spande og handsker, skal have østers med tilbage til Højergård for at rense og riste dem over bål.
Den våde mudderagtige blottede Vadehavsbund skal man betræde varsomt, for man kan både synke ned, glide, skride og falde i mudderet.
Og man skal heller ikke forsøge at åbne en stillehavsøsters med de bare næver, for de er hermetisk klappet i, udover deres knivskarpe kanter, man også kan skære sig på.
At sanke østers er pragtfuldt, med udsigter i alle retninger til uendelig himmel og havbund. En gruppe sæler lidt længere ude, har i forårsdagens anledning fundet vej til de lavvandede øer, og de får sig en god uforstyrret dagslur, indtil vandet igen vækker dem.
Østers er en delikat spise og enten kan man ikke fordrage smagen af østers, eller også elsker man den.
Tilberedelsen på Højergård af den hårde østersskal med det bløde indhold, er interessant. Vi lærer både at rense, åbne, tilsætte smage og riste skaldyret.
Og som de ligger på ilden, pyntet med urter i et rent farveorgie på toppen, med friskpresset citrus, et dryp Tabasco og parmesan, der får det bløde indre til at syde og boble af vellyst, er østers jo også rig på vitaminer og mineraler.
Og jo jeg fik med noget tilløb spist en selvsanket østers, godt skyllet ned med champagne, som det bør sig! Og må bare ærgre mig over stadigvæk at tilhøre pøblen, hvad angår afrodisiakum af en kulturelite spise, og foretrækker en hotdog helst med Højer Pølser. Til gengæld ville jeg ikke være østerssafari foruden, og gentog gerne hele oplevelsen.
KULTURINFORMATIONs journalist Githa Schultz, i Vadehavet på østerssafari, bevæbnet med spand og handsker!
Stillehavsøsters renset, åbnet med kniv og tilsat smage, mens de rister over ild! Foto: Githa Schultz.
Marskgården Højergård og værftsgården Nørre Sødam
Marskgården Højergård ligger i lillebyen Højer med cirka 1.100 indbyggere og mange smukke stråtækte huse. Højergård drives blandt andet som Bed & Breakfast af de utroligt gæstfrie værter Morten og Ann Riis, som også driver værftsgården Nørre Sødam.
Morten og Ann er ejere og arrangører af Vadehavets Oplevelser, hvor de tilbyder en vifte af ture i Tøndermarsken og Vadehavet ud fra Højergård og Nørre Sødam.
Værft har ikke noget med skibsbygning at gøre, men betyder forhøjning, og værftsgården Nørre Sødam ligger på en forhøjning lidt syd for Møgeltønder.
I gamle dage før marsken blev inddiget, steg vandet omkring Nørre Sødam eksempelvis, og man måtte sejle dertil.
I dag står den fredede bygning nyrestaureret med fire længer, stråtag og rød blank mur, hvor man også kan se funklende stjerner som i Dark Sky, fuglekvidder ikke hørt mage, smukt indrettede værelser med kunst af Else-Pia Martinsen Erz på væggene og udenfor skulpturer af PEM (Peder Evald Madsen); kunstnere inspirerede af Vadehavet, indrammet i en uendelig smuk stilhed- og udsigt udenfor de gamle fine staldruder.
Fotograf Bjarke Petersen. Værftsgården Nørre Sødam opført i 1600-tallet og restaureret hen ad vejen.
Foto Marsk Camp. Restaurant Marsk serverer en ”Marsk Tallerken”, hvor pålæg blandt andet består af dyr, som har græsset i Tøndermarsken
Sort Sol
Sort Sol ses i marts/april og igen september/oktober. Stærene samles i marsk- og Vadehavsområdets overdådighedshorn af et spisekammer og overnatningsmuligheder. Tøndermarsken er det sted i Danmark, hvor Sort Sol har det største antal stære.
Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen – det kalder man Sort Sol. Sort Sol i Tøndermarsken kan enkelte gange komme helt op på at rumme en million stære, men de deler sig ved 500.000, da der bliver for meget trængsel i flokken.
Stære lever generelt i småflokke på 15-20 stykker hele livet, med en levetid i naturen på 6-8 år; i fangenskab kan de blive op til 25 år.
At de så samler sig i en stor smuk formationsflok ved aftenstid og solnedgang, er for at narre rovfuglene, der sidder på lur i trætoppe eller andre gemmesteder.
Overnatningsområderne flyttes hele tiden, både for at snyde rovfuglene, men også fordi tagrørene efter nogle dages benyttelse brækker, og stærene kan ende med fødderne i vand.
Vi er vidne til stæreflokke, der slutter sig til den store flok. De ankommer forårskåde på himlen fra alle retninger efter et godt måltid, og vil tilsyneladende ikke til køjs.
Må indrømme, at det er svært at tælle stærene, som man siger, men vores utroligt informative naturvejleder Frands Soberra fortæller, at flokken består af hundredtusinder.
Aftenens Sort Sol tager form som et rumskib det ene øjeblik og det næste øjeblik af noget, der ligner en kæmpehval.
Stæreflokken vrider sig som bølger af nordlys i konstant bevægelse over området, i deres søgen efter nattely. Det er en berusende Sort Sol på himlen, hvor vi har stået et godt stykke tid efterhånden, og ventet på fænomenet, beværtet med lidt vin til oplevelsen.
Det er få minutter at Sort Sol opføres i en eventyrlig dans. Et fælles lynhurtigt dyk i tagrørene og væk er de; forestillingen er slut for denne aften.
Aftenlyset er så smukt, og vi har ikke lyst til at forlade denne usædvanligt lune martsaften 2025, mens solen langsomt forsvinder, og horisonten ændrer farve fra purpur til flammende orange.
Fotograf Bjarke Petersen. Sort Sol over Tøndermarsken
Foto Søren Solkær. Gavlmaleri af den nu Vesterbro-baserede og Sønderborg-fødte fotograf Søren Solkær. En markering af 100-året i 2020 for Genforeningen og en kærlighedserklæring fra Sønderjylland til København.
Sort Sol er en ganske poetisk oplevelse i den folkekære stærs selskab. Jeg kommer pludselig til at tænke på digteren Steen Steensen Blichers (1782-1848) naturkoncert ”Trækfuglene” fra 1838, hvor stæren naturligvis også har sit eget hyldestdigt, der både er realistisk sørgmuntert, og muligvis skabt i en bette promille rus på en særlig Sort Sol aften:
Eja! Velkommen du lystige Stær!
Har vi din Skjelm nu tilbage her?
Hvor har du stjaalet i din Vinter din Viin?
Sidste Høst kneb du ved Mosel og Rhin.
Nu har du vist været nede ved Cap,
Og med Constantia lædsket dit Gab;
Eller som Probenreuter med Fif
Gjæstet Madeira, maaske Tennerif.
Sikkert, af Druen begeistret, du spaaer
Om den med Længsel forventede Vaar;
Knæbbrer som Storken, og kviddrer som Svalen,
Fløjter som Droslen og Nattergalen.
Vist nok, ifald jeg det nøje tager,
Alt jo af Efterabelse smager;
Men om du gjør det kun temmelig godt,
Vil jeg dog kalde dig min Pierrot.
Er af Plastikere du ikkun Halen,
Staaer du end dybt under Originalen:
Vækker du om den Erindringer ømme,
Glæder mit Hjerte med Foraarsdrømme.
Drømme jo ere, som Hvermand veed,
Skjønnere ofte end Virkelighed.
Mr. BIGs elegante udsynsoplevelse, Marsk Tower
Marsk Tower er en arkitektonisk stålperle med syv cirkelslag fra Bjarke Ingels tegnestue BIG. Et udkigstårn der rejser sig 36 majestætiske meter i det flade marsklandskab, og kunne minde om en opadgående hvirvelvind med 360 graders panoramaview på toppen, hvor du på en klar dag kan skue ud over Esbjerg, Ribe og Rømø.
Du kan gå de 146 trin op eller tage elevatoren midt i tårnets ståløje, og når du er oppe, kan det også blæse en del.
Marsk Tower ligger i forbindelse med Marsk Camp, med mulighed for overnatning i glamping telte, en stor autocamperplads med plads til 126 autocampere, et ishus, en stor naturlegeplads og 18 hullers minigolf bane.
I anlæggets Restaurant Marsken får vi serveret en ”Marsk Tallerken”, og der er noget rart ved at tænke på, at kødet i den udsøgte frokost anretning er fra dyr, der har græsset i den næringsrige Tøndermarsk.
Marsk Tower. Foto: Githa Schultz
Tøndermarsken bag digerne. Foto: Githa Schultz
Fra natur til glamour
Man kan ikke påstå nogensinde at blive mæt af naturens oplevelser, tværtimod fremmer den sulten, så hvad er bedre end at afslutte med et total omklædningsskift fra muddernatur til royal glamour.
Det smukke Schackenborg Slot i Møgeltønder blev opført i 1661, og bruges i dag både til rundvisning, arrangementer og ophold. Indretningen fortæller historien om adelens liv på slottet, indtil det i 1978 blev overtaget af den danske kongefamilie og gik i arv til Prins Joachim og Prinsesse Marie. Prinseparret boede på slottet mellem 1995-2014 og deres stuer og indretning, får vi også et indblik i.
Der er noget eventyrligt over slottet, også fordi det ligger i et så smukt naturområde. I dag ejes slottet af en fond, med Prins Joachim og Prinsesse Marie som protektorer.
Foto Bjarke Petersen. Schackenborg Slot med introduktion og rundvisning ved Nikolaj Pedersen og Morten Gliemann
Den hyggelige brostensbelagte Slotsgaden, der fører til selve slottet, har små fine huse på vejen, og i et af dem holder Schackenborg Slotskro til.
Vi bliver præsenteret for en tre-retters menu i de fornemme krostuer, serveret æstetisk og veloplagt med ædle vine til; man føler sig lidt som prinsesse senior fra Vesterbro for en aften.
Ordsmagen af Vadehavet og Tøndermarsken er i den grad blevet virkeliggjort på to dage i det sagnomsvundne vidunderlandskab, med tidevandet som hovedrolle og scener af naturoplevelser, forårets komme, smags-og synsoplevelser, hvor superlativer er utilstrækkelige med flerstemmigt fuglekvidder og stæredans til.
Af alverdens riger og lande, vi som vikinger altid har søgt ud mod, ligger et Tøndermarsken med lillebyen Højer i Vadehavets baghave nærmest, hvor jeg kun kan tænke med lykkefølelse: I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme.
Hjemme på Vesterbro igen virker fotografen Søren Solkærs gavlmaleri i Tøndergade, endnu mere værdsat og som en meget kær Sort Sol ven. Et vægmaleri og markering af 100-året for Genforeningen og en kærlighedserklæring fra Sønderjylland til København.
Der var indbudt til Royal-middag. Det lykkedes fotograf Bent Bernardi Sørensen at fange KULTURINFORMATIONs
Githa Schultz inden de skulle sidde til højbords.
DANMARK: En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer – Facts:
Overnatning på værelse for to personer på Højergård eller Nørre Sødam koster kr. 995 inklusiv morgenmad. Man kan også holde sin bryllupsfest på Nørre Sødam.
Transport til Højer er egen bil eller tog og bus, se Rejseplanen.
Den danske elskede børnesang ”Hør den lille stær”, komponeret af Poul Schierbeck med tekst af Harald Bergstedt, var forbudt at spille i Danmarks Radio indtil 1963, fordi Bergstedt havde været medlem af Danmarks nationalsocialistiske Arbejder-Parti (DNSAP) under 2. Verdenskrig, og sad fængslet efter krigen indtil 1948.
Foto Githa Schultz. Naturvejleder Frands Soberra fortæller om vildsvinehegnet på den danske side af den dansk-tyske grænse. Hegnet strækker sig over 68 km, er 1,5 m højt, og går også en halv meter under jorden. Det til tider omstridte hegn er designet til at forhindre vildsvin og potentielt afrikansk svinepest i at komme ind i Danmark.
Fun Facts:
Danmarks ubestridte kulturdivaer Karen Blixen og Ghita Nørby var og er de helt store østersspisere. Tyve østers ad gangen; næsten for lidt! Læs eller genlæs Freverts anmeldelse af værket ØSTERS her & tjek også Boganmeldelse: PINK OYSTER her
Hvis stære i den store flok er på kollisionskurs, er der en uskreven kvidderaftale om at flyve til højre.
DANMARK: En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer – Læs om Nationalpark Vadehavet her
DANMARK: En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer – se mere her
Læs eller genlæs vores reportage om RØMØ MOTORFESTIVAL her
DANMARK: En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer – se mere om mulighederne for besøg her
DANMARK: En rejse i Tøndermarsken og Vadehavets åbenbaringer er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm