DEN GODE SPION
Film Rejser

DEN GODE SPION – en filmanmeldelse✮✮✮✮✮

DEN GODE SPION

– en filmanmeldelse

 

 

DEN GODE SPION

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Filmen DEN GODE SPION handler om den virkelige engelske spion Greville Wynne (1919-1990). Han spilles af Benedict Cumberbatch kendt fra bl.a. tv-serie detektiven Sherlock Holmes.

 

Greville er en helt almindelig forretningsmand. Han har kone og barn og bor i et engelsk rækkehus i London. Ikke desto mindre bliver Greville rekrutteret som spion af MI6 og CIA.

 

 

DEN GODE SPION

 

 

Den alvorlige meddelelse til ambassaden

Filmen starter med, at et russisk parlamentsmedlem Oleg Vladimirovich Penkovsky giver et brev til to amerikanske turister, der er i Moskva. Oleg beder dem mindeligt om at aflevere brevet på den amerikanske ambassade.

 

Meddelelsen indeholder et budskab om, at generalsekretæren i Sovjetunionens kommunistiske parti 1953-64 og formand for USSRs ministerråd 1958-64 Nikita Khrusjtjov søgte konfrontation med amerikanerne og ikke fred, selv om han foregiver noget andet. Penkovsky frygtede for en tredje verdenskrig – en atomkrig.

 

 

Penkovsky

 

 

 

Atomkrig

Sovjet havde atomvåben, men ikke så magtfulde som amerikanernes. Det var måske det eneste, der holdt atomkrigen tilbage, frygtede Penkovsky.

 

Oleg var en del af det sovjetiske parlament og havde derfor adgang til fortrolig information og var tæt på Khrusjtjov.

 

Dette brev af Penkovsky, som bliver indleveret på den amerikanske ambassade, tager amerikanerne meget alvorligt. Derfor vil de gerne sammen med MI6 hyre Wynne som agent, da han har et godt dække af, at han er vant til at rejse på forretningsrejser til Østeuropa. Det vil ikke forekomme mystisk, at han foretager rejser nu også til Moska. Englænderen indvilger efter nogen overvejelse i projektet.

 

Penkovsky og Greville får et godt samarbejde. I bedste spionthriller stil mødes de mange gange. Oleg er den agent, der i efterkrigstiden har leveret mest værdifuld agentinformation ifølge filmen. Russerne begynder dog at være mistænksomme over for hans mange rejser, hvilket de giver udtryk for over for Penkovsky. Nu ved de så, at de er under mistanke.

 

 

 

Greville

 

 

Cubakrisen

I mellemtiden er der ved at blive sat mellemdistance raketter op på Cuba af Sovjetunionen. Disse atomvåben er direkte rettet mod USA. Præsident Kennedy vil have dem fjernet, hvilket udløser den såkaldte Cubakrise i 1962. For at fjerne atomraketterne vil Khrusjtjov have de atomvåben fjernet, der er opstillet af amerikanerne i Tyrkiet rettet mod Sovjetunionen. Den tredje verdenskrig bliver som bekendt afværget.

Venskabet skal stå sin prøve

Amerikanerne har lovet at få Penkovsky ud, hvis han er alvorligt i fare. Men da de opdager, at Greville er under mistanke vil de afslutte samarbejdet med ham og Penkovsky må tage vare på sig selv.

 

Greville vil dog gerne forsøge at få ham ud af Sovjetunionen, da Greville er overbevist om, at Penkovsky ville gøre det samme for ham. Han har trods alt med sine efterretninger været medvirkende til at afværge en verdenskatastrofe i forbindelse med Cubakrisen.

 

De ender begge i fængsel og filmen beskriver meget levende, hvordan fængselsopholdet er med tynd rædselsfuld suppe, der er uspiselig, de bliver barberet helt skaldet og der stinker i cellen. Man kan næsten selv lugte det. Men hvordan går det for de to? Angiver de hinanden eller forbliver de loyale? Det skal ses i biografen.

 

Bestemt en seværdig film, der fortæller moderne historie og gør det, så man som tilskuer både føler og smager, som var man aktiv deltager i det skildrede. Stanken fra fængslet hænger ved en selv, når man forlader biografen.

 

Se trailer til filmen her.

 

DEN GODE SPION er at finde i landets biografer netop nu.

 

 

 

Indlægget er skrevet af G. Boeholt, KULTURINFORMATION