Litteratur

‘Den Tavse Enke’ af Sara Blædel

‘Den Tavse Enke’ – En boganmeldelse

 

Den Tavse Enke

 

 

✮✮✮✮✮

 

“Sara Blædel overgår sig selv….”

– G.Boeholt, KULTURINFORMATION

 

Louise Rick skal i dette bind i serien starte et nyt rejsehold P13 op for politiet i Danmark, men er ikke helt tilfreds med, at hun ikke får de folk, hun har fået lovning på. Louise bliver også skuffet, da hun erfarer, at den første gang, der bliver sendt bud efter hende fra Fyn, bliver hun kun tilkaldt, fordi der mangler almindeligt mandskab og ikke på grund af sin særlige ekspertise.

Pageturner grebet

Louise skal denne gang opklare et mord på Tåsinge på Strammelse Kro. En kroejer er blevet myrdet og samtlige ansatte og gæster på kroen bliver afhørt, men ingenting peger på morderen. Tilsyneladende har indehaveren ingen fjender og stedet var veldrevet og gik godt økonomisk. Undervejs i efterforskningen støder de på noget, som ingen tilsyneladende har hørt om eller kender til. Noget der har været holdt helt hemmeligt, men det virker utroligt, at det ikke er sivet ud. Så det virker som om, den vellidte kroejer har båret på flere hemmeligheder, som alle bliver afsløret en efter en. Det føles som der er hældt raketbrændstof på elbilen, når man læser bogen. Man skal lige til at slappe af, for nu er et eller andet blevet afsløret for så at blive taget med på en ny spændende rejse. Bogen er bygget op, så der hele tiden sker noget uventet nyt. En klar pageturner.

 

Louise får som sædvanlig god hjælp af sin veninde journalisten Camilla. Camilla er af personlige grunde lidt tøvende til at starte med, men sammen med efterforskningsholdet, der bl.a. består af Louises tidligere kæreste Eik, opklarer de drabet.

 

Undervejs i efterforskningen støder de på et menneske, der har mistet næsten alt og derfor er helt opgivende, men efterhånden som opklaringen skrider frem, tændes der et håb i dette menneske.

Adoptivmor på hjemmefronten

Krimien udmærker sig ved, at man hører om den ledende efterforskerens privatliv. Hvordan hendes adoptivsøn fra at være 12 år, da man i en anden af Louise Rick bøgerne hører om Jonas første gang, nu er en ung ansvarsfuld mand på 17 år, der sørger for, at hans adoptivmor får noget varm mad og tager hånd om en nabo, der lige har mistet sin samleverske. Så helt uden succes på hjemmefronten som adoptivmor, er hovedpersonen ikke. Man hører også om Ricks kæresteforhold til kollegaen Eik, som nuvel er gået i stykker, men hvor der stadig er krusninger om håb for amors pile eller hvor der er ‘et eller andet’.

Lugten af mug

Der er nogle meget grundige beskrivelser i bogen, hvor man får vakt sine sanser til live – lugten af mug, halvfjerdser interiøret. Der bliver ikke bare omtalt et badeværelse, men: ‘Over for enkeltværelserne var der en dør ind til et stort, gammeldags badeværelse. En bruseniche og en håndvask, hvor der lå en badeværelsesmåtte under. Toiletsædet var pakket ind i et overtræk mage til måtten. Det var længe siden, Louise havde set den stil; der lå et håndklæde på gulvet, og det var tydeligt, at det ikke var blevet gjort rent, siden gæsterne forlod kroen’. Den slags grundige beskrivelser er helt gennemgående for forfatteren Sara Blædel.

 

Som sagt en bog, hvor du er nødt til at vende næste side. Da der sker så meget, kunne man fristes til at tro, at mundbind er påkrævet, men det behøver man altså ikke.

 

Den Tavse Enke

‘Den Tavse Enke’ af Sara Blædel er 11. bind i krimiserien om efterforskeren Louise Rick.

 

Sara Blædel, forfatter: Foto: Les Kaner

 

 

 

 

Udgivet på Politikens Forlag

Sider: 388

 

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION