Teater

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023

 

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023

Skatteøen teaterplakat af Gudmund Thai. Mathias Flint som John Silver,

Siw Ulrikke Maibom som Jim Hawkins og Szhirley som Mrs. Hawkins

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. man går hjem en oplevelse rigere med en god og glad følelse og nynner sangene fra Skatteøen ….’

 – Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er til premiere d. 2. november 2023 teatermusicalen Skatteøen for hele familien, oprindeligt et godt gammelt sørøvereventyr af en roman fra 1883 med titlen ’Treasure Island’. Dengang en fortælling for drenge, skrevet af den skotske forfatter Robert Louis Stevenson og er en af de mest dramatiserede bøger i verden.

 

I Danmark er Skatteøen som teatermusical nok mest musik synonym med 1980’erne og Sebastians udødelige sange fra albummet af samme navn. Skatteøen er en del af Folketeatrets nyere historie dramatiseret og bearbejdet af daværende teaterchef Preben Harris (1971-2001), med urpremiere i 1986. Skatteøen har siden 1986 spillet utallige gange og er en af Folketeatrets tilbagevendende forestillinger.

 

Historien handler om den eventyrlystne teenager Jim Hawkins og tager sin begyndelse 1745 på kroen Admiral Benbow, som drives af Jims mor, Mrs. Hawkins. Da den gamle sørøverkaptajn Bill Bones ankommer med en mystisk rejsekiste, finder Jim et skattekort i kaptajnens gemmer, og eventyret kan begynde. Kaptajn Flints skat skal findes, og sammen med doktor Livesey og godsejer Trelawney tager Jim afsted på det gode skib Hispaniola. Med som besætning er en flok farlige pirater og deres leder, John Silver, forklædt som skibskok. Et sandt eventyr og et medrivende kapløb om skatten tager sin begyndelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023

Fotograf: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

Forestillingen

Allerede ved ankomst i Folketeatrets foyer, kan man mærke god stemning og forventningens glæde fra børn og voksne og der er flot dekoreret med effekter som blandt andet skattekiste, lianer og et skibsror i bedste piratstil som børn og barnlige sjæle kan få sig en god selfie med.

 

På Folketeatrets Store Scene i røde plyssæder under guldbelagt stuk og en funklende lysekrone, kan man ikke lade være med at tænke på hvor ædelt og fint teatret fra 1857 egentligt er, og så lyder braget af et kanonslag, der får os alle til at spærre øjne og ører op og forestillingen tager sin begyndelse.

 

Scenografien er flot og troværdig på steder som kro, skib, grotte, fort, caribisk ø med flotte lianer og med sceneskift der glider ubesværet og lydløst gennem forestillingen til Sebastians musik, velspillet af et sceneband der holder sig tro mod Sebastians legende og originale udtryk.

Skuespillerne fremstår skarpt individuelt og som hold fremragende

Når man eksempelvis kun har hørt og elsker Lis Sørensens version af nummeret ’Fuld Af Nattens Stjerner’ og skal høre sangerinden Szhirleys version, håber man hun kan gøre det ligeså godt som Lis Sørensen.

 

Og det gør Szhirley i rollen som kromutter og Jim Hawkins mor. Inderligt og smukt med den lækreste stemmeklang, der får hårene til at rejse sig bag ørene på den lyksalige måde, som hun står der alene på scenen under en funklende stjernehimmel og synger sin klagesang over sønnen Jims afrejse med skibet Hispaniola for at finde skatten.

 

Og apropos sønnen Jim, der spilles af skuespillerinden Siw Ulrikke Maibom, er det et forfriskende træk at bruge flere kvinder i forestillingen, udover at piraten John Silver spillet af Mathias Flint har blåsort neglelak på fingerneglene, bevidste valg fra instruktørens side som et mere moderne take på forestillingen, ligesom der ombord i forestillingen også er flere piratkvinder.

 

Siw Ulrikke Maibom spiller rollen som Jim Hawkins i en frisk og sprælsk udgave med store nysgerrige eftertænksomme øjne og det undrer ingen at hun også har spillet Pippi Langstrømpe i en af Folketeatrets andre forestillinger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023

Fotograf: Gudmund Thai. Siw Ulrikke Maibom og Sofie Stougaard i rollerne som Jim Hawkins og Ben Gun

 

 

 

 

 

Sofie Stougaards komiske talent rækker langt ud over scenen til både børn og voksne i sine forskellige roller i Skatteøen. Da hun som piraten Ben Gun er strandet på en øde ø og skal til at synge Ostesangen, kan man høre børns kluklatter i salen. Forestillingen er i øvrigt for alle mellem 6-99 år.

 

Mathias Flint i rollen som John Silver er så morsom især i samspil med sin snakkende papegøje på skulderen eller piraten Sorte Hund spillet af Morten Christensen. Virkelig to farlige piratfjolser, der til gengæld får os alle til at grine. Mathias Flint som etbenet pirat er ligeså velspillet og karismatisk som Johnny Depps’ Jack Sparrow i filmene Pirates of the Caribbean.

 

Selvom man måske ikke kan sammenligne teaterroller med filmroller, er der dog scener i slowmotion i Skatteøen, man også bruger på film og det virker så godt i en ellers hæsblæsende forestilling med fægtescener hvor nogle dør, slagsmål, skudscener, drama for fulde sejl, flugt og sang.

 

Skatteøen er en fortælling om hvordan det gode vinder over det onde i humoristiske ordvekslinger og eftertænksom alvor og i forestillingens allersidste minutter ånder jeg lettet op, da der bliver stukket en stige ned i en grotte og da Jim igen er hjemme og genforenet med sin mor og man også kan høre en papegøje i baggrunden.

 

Resten af forklaringen på det må I selv opleve ved at gå i Folketeatret og se forestillingen, der ellers først som traditionen tro bliver spillet igen om fire til fem år. I skrivende stund er der allerede begrænset billetantal i Folketeatrets spilleperiode i år.

Dedikerede fans

Jeg taler med en dame fra publikum som nu har set Skatteøen for femte gang og som synes det er den bedste version hidtil. Hvis ægtefælle i øvrigt har lejet hele salen en af spilleaftenerne som firmagave til en organisation, som kan invitere familie og børn med, og Store Scene har immervæk plads til 574; det er dedikerede fans af Skatteøen, der vil noget.

 

KULTURINFORMATION får også en snak med Preben Harris, Skatteøens originale skaber af succesforestillingen på Folketeatret, og han er still going strong i teatret med frue og er yderst glad og munter over aftenens udgave af Skatteøen.

 

Man er godt underholdt voksen som barn i de par timer den eventyrlige forestilling varer, og går hjem en oplevelse rigere med en god og glad følelse og nynner sangene fra Skatteøen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preben Harris

Foto: Githa Schultz. Preben og Bende Harris

 

 

 

 

 

 

Kunstnerisk hold, Skatteøen 2023
Dramatisering: Preben Harris og Sebastian frit efter R.L. Stevensons roman
Musik og sangtekster: Sebastian
Instruktion, bearbejdelse og koreografi: Birgitte Næss-Schmidt
Scenografi: Terry Parsons
Stagefight: Bo Thomas
Kapelmester og arrangør: Peter Hellemann
Teaterforlag: Nordiska ApS
Lysdesign- og afvikling: Henrik Pihl
Lyddesign og -afvikling: Harald Pedersen

 

Medvirkende:
Siw Ulrikke Maibom: Jim Hawkins
Mathias Flint: John Silver
Sofie Stougaard: Ben Gun/Mr. Dance
Szhirley: Mrs. Hawkins
Christian Mosbæk: Godsejer Trelawney
Morten Christensen: Sorte Hund/Anderson
Morten Lützhøft: Kaptajn Smollet/Blinde Pew/Kaptajn Flint
Ole Boisen: Bill Bones/George Merry
Kristian Boland: Dr. Livesey
Maria Corydon Hellborn: Mrs. Sherry
Conny Thur: Morgan
Mathias Sprogøe Fletting: Harry
Monica Isa Andersen: Dick
Rasmus Fruergaard: Israel Hands
Rasmus Kirkegaard Faartoft: Joyce

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023 spiller på Store Scene fra den 2. november til den 31. december, hvorefter forestillingen drager på turné fra den 26. januar – 24. marts 2024.

 

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023  – se mere her

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: Skatteøen 2023 er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm