AKTUELT Teater

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen

Frevert besøger prøverne til SNEDRONNINGEN 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens pressemøde er første prøvedag med holdet på Snedronningen, hvor Dronningen overværer en balletsession. Det er ottende gang Dronningen viser sin store kreativitet i Tivolis rammer. I virkeligheden startede Dronningen sit samarbejde med Tivoli tilbage i 2001 med ‘Kærlighed i Skarnkassen’, på Pantomimeteatret.

En præsentation

Vi ser en veloplagt, smilende og energisk Dronning, Oh Land og Peter Bo Bendixen, der holder et vågent øje med balletten til dagens prøve. Danserne viser et lille udpluk af koreografien fra forestillingen, iført træningstøj. Herligt uprætentiøst. Danserne har kun haft et par dage til at øve koreografien, så mange trin skal øves og repeteres mange timer endnu inden premieren d. 30. november.

 

Det er et sprudlende friskt kompagni, der præsenterer sig selv for pressen. 28 dansere med mange nationaliteter. Det er det, som er så fantastisk med ballet. Du kan arbejde over hele verden, uden at kunne forstå det sprog, der tales i det land du opholder dig i. En international balletterminologi udspringer af det franske sprog, og pludselig er sprogbarrieren nedbrudt. Hele sommeren underholder Tivolis Balletteaters ca. 20 dansere på Pantomimeteatrets scene med vidunderlige små balletter og pantomimer.

 

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

Tivoli har desuden en balletskole i rivende udvikling. Der går lidt over 400 elever i alderen mellem ca. 4-15 år, fordelt på forskellige hold. Flere af eleverne bliver optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole eller får job i udlandet. Skolen har været heldig at have den usædvanligt dygtige Olga Mirza fra Bolshoi Academy, ansat som Vice Artistic Director. Endvidere formår den dygtige stab af lærere, at få det bedste frem i eleverne. Tivoli Balletteater ledes af Peter Bo Bendixen.

 

Vores Dronning er en af verdens mest kreative monarker. Det er med stor alsidighed, at Majestæten har designet kostumer, lavet scenografi, illustreret bøger, malet både oliemalerier og akvareller, samt meget mere.

 

I denne produktion har Dronningen haft et tæt samarbejde med musikeren Oh Land, (Nanna Øland Fabricius), og koreografen Yuri Possokhov. Balletten blev opført første gang i 2019, og tager udgangspunkt i H. C. Andersens eventyr af samme navn. De tre har tidligere arbejdet sammen omkring Askepot, på Pantomimeteatret i 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

Frevet besøger prøverne til SNEDRONNINGEN 2023

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

SNEDRONNINGEN 2023

I denne sæsons opsætning af Snedronningen, er der et par enkelte justeringer, ellers er alt ved det samme. Som Majestæten sagde på pressemødet: ‘Hvorfor lave om på noget der fungerer blændende’. Og det er hvad Snedronningen gør. Samspillet mellem musik koreografi, scenografi og kostumer, giver en perfekt harmonisk helhed. Oh Lands fortid som danser har givet hende et givtigt indblik i fysikken i forhold til musikken, så danserne kan udføre trinnene på måder, der gør det nemmere at udføre trinnene. Hun synes ikke at der skal de store justeringer til, for de har gjort det godt sammen. Historien er i centrum, ingen kompromisser, fortællingen er primær. Oh Land er i sin musik til balletten blevet inspireret af Troldspejlet, Tintin etc. Et univers hun var i som barn og ung.

 

Jeg spurgte Majestæten om, hvordan hun fik ideer til fornyelser i forestillingen. Dronningen på sin side sagde, at hendes inspiration til en forandring skulle overvejes nøje og hun gennemgik alle detaljer i forestillingen, for at sikre sig, om det var nødvendigt at lave noget om. Det skulle kun være for at gøre tingene tydeligere. Dronningen har tegnet Gerdas bedstemor som Sylfiden og den hænger i hendes stue. En sød lille gestus, foruden balletskoene. Hun fremviste tegningen til pressemødet.

 

 

 

 

 

 

 

Frevet besøger prøverne til SNEDRONNINGEN 2023

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Dronningen gav sig god tid til at besvare spørgsmål fra den fremmødte presse, men synes det var mest relevant, at svare på spørgsmål vedrørende forestillingen. Dog fortalte hun om den glæde det havde været at fejre Prins Christians 18 års fødselsdag. Det har været et travlt år for Dronningen, det er ikke slut endnu, så Dronningen fortalte, at hun ser frem til en dejlig jul med familien på Marselisborg.

 

 

Læs vores anmeldelse af Snedronningen 2021 her

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen. Første arbejdsdag til prøverne på Snedronningen. Tivoli. Scenografi og kostumer: H. M. Dronning Margrethe II. Musik: Oh Land og Adi Zukanovic. Koreografi og iscenesættelse: Yuri Possokhov. Libretto: Camilla Hübbe. Musikere fra Tivoli Copenhagen Phil.

 

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen – se mere her

 

 

 

 

TIVOLI: Pressemøde med H. M. Dronningen er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm