Kunst Litteratur

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE

2023/2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …… En smuk Coffee Table Book, som vil skabe glæde og hygge ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

101 Kunstnere er udkommet siden 2009. Idéen er formidabel, for vi bliver opdateret på, hvad der rør sig af kreative kræfter rundt om i det ganske land. Sidste år var opslagsværket strålende og overraskende, så man er altid spændt på om produktet nu kan leve op til de tidligere udgivelser. Det kan det uden sammenligning.

 

Når man læser bogen igennem, bliver man atter engang forundret over den kæmpe store talentmasse af kunstnere der er i Danmark. Hvis kriteriet for at være med i denne udgave af 101 kunstnere er diversitet, har man ramt lige i midten af skiven. Vi er også væk fra det som nogen vil kalde københavneri, for der er simpelthen en grøde ude i det ganske land, hvor der bliver produceret kunst på livet løs.

 

I denne udgave er der eksempler på nær sagt alle genrer indenfor keramik i mange varianter, grafiske portrætter, abstrakte malerier, skulpturer, små installationer, papirkunst, kort sagt, der er noget for enhver smag. I værkerne er der en positivitet og optimisme, med sprudlende farver og fantasifigurer uden grænser. De fleste værker stråler ud fra siderne. Og det er sagt uden overdrivelse. Jeg blev i rigtig godt humør da jeg så denne bog, for man har lyst til at tage ud og besøge de forskellige kunstnere og se resten af deres værker. Kunstværkerne er alsidige og mangesidede. Selve bogen har et indbydende format og gengivelsen af billederne er glimrende.

 

Hver kunstner har fået et dobbeltopslag, hvor antallet af værker ikke er ens hos alle. Hver kunstner fortæller sin egen historie og bevæggrund for sin kreativitet. Desuden er der mulighed for, hos de fleste, at kunne gå ind på deres Instagram eller Facebook side og se nærmere på deres produktion.

Nedslag

Det bliver svært at omtale nogle kunstnere frem for andre, men for at give en lille appetitvækker på hvad der kan vente læseren, vover jeg alligevel pelsen. Jeg lukker øjnene og planter tilfældigt min finger et sted i indholdsfortegnelsen.

Herdis Rye Sørensen

Hos Herdis Rye Sørensen er der knald på farverne. Hun tager os med på en tur i byen, til havnen, eller til et sted hvor der bare sker noget. Billederne er nærmest pakket af stemning. Vi kunne befinde os hvor som helst i verden. Billederne er skødesløse i stilen med en musisk rytme.

Birthe Rågård

Birthe Rågård arbejder i ler og skaber både funktionelle ting og figurativ kunst. Hun kombinerer ofte de to ting i f.eks. lamper. Birthe er uddannet keramiker og har sit eget atelier i Ebeltoft. Hun er kreativ, altid i bevægelse og nytænkende. Det er smukke rustikke ting, der er et kig værd.

Inge Kirstine Jensen

Inge Kirstine Jensen arbejder også i ler. Hendes værker tager udgangspunkt i naturen. I den sanselighed vi omgiver os med hver dag. Naturen er Inge Kirstine Jensens udgangspunkt. Hun lægger vægt på detaljens betydning i helheden. Det afspejler værkerne tydeligt. De organisk rundede former, til tider toppet med en slags blomsterlignende hals på en vase. Hendes værker er meget lyriske.

Anne-Mette Duelund

Anne-Mette Duelund dokumenterer naturens forunderlige verden i fotografiet. Ved at gå helt tæt på ser vi f.eks. det inderste af en anemone. Støvdragerne får et vedkommende liv. De er skønhedsåbenbaringer i sig selv. Fascinationen af naturen har altid været Anne-Mettes passion. Hun føler sig i et med planten, når hun er så tæt på den som i hendes fotografier. Det er nemt at forstå, for du oplever en nærhed og intimitet, som om du har lyst til at røre ved den.

Julie Stendell Fyhn

Julie Stendell Fyhn viser os en verden vi helst ikke vil indrømme findes. Hendes tuschtegninger er både pågående, makabre og afslørende, men ikke mindst et opgør med den perfektionisme der præger vores liv i dag. Vi skal kunne nå det hele, have en fejlfri krop, være den perfekte ægtefælle, og altid have overskud til selv at bage en kage, når der kommer gæster. Julie har en humoristisk og spiddende pen. Hendes udsplattede kvinde på trappen er ramt lige på kornet. Helt fladmast. Man kan gætte sig til af hvad. Hendes streg er betagende.

Christine L. Petersen

Christine L. Petersen er en af Danmarks førende pastelkunstnere. Pastelblyanter og papir. En teknik der kan dateres tilbage til renæssancen, men i herhjemme er der ikke mange der kender den. Christine tegner fotorealistiske og grafiske portrætter. Hun fokuserer på personens øjne og hænder er tillige et vigtigt element. Hendes værker er blændende.

 

Det er ganske tilfældigt at jeg alene har fået peget på kvindelige kunstnere og alligevel ikke, for der er kun 18 mænd med i bogen. Det er i princippet helt ligegyldigt, men det er dejligt at observere, at den feminine kunst har vundet frem.

 

En smuk Coffee Table Book, som vil skabe glæde og hygge. God fornøjelse.

 

 

 

 

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE 2023/2024. Bogens redaktør: Tom Jørgensen. Udgivet på forlaget Frydenlund.

 

 

 

 

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE 2023/2024 – se mere her

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: 101 KUNSTNERE er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm