FILMANMELDELSE: Reality
Film

FILMANMELDELSE: Reality

FILMANMELDELSE: Reality

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. Sydney Sweeney spiller Reality Winner med autenticitet …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En helt almindelig ung amerikansk kvinde, er på vej hjem i sin bil, en hvid Van. Hun har været ude at købe ind. Hun kører ind i indkørslen og parkerer bilen. To mænd banker på hendes bilrude. Et par høflighedsfraser bliver udvekslet og de præsenterer sig som FBI Agent Taylor og FBI Agent Garrick. De fortæller hende at de har en ransagningskendelse til hendes hus. Hun virker lidt rystet, men det er ikke påfaldende.

En sand historie

Det er d. 3. juni 2017. Kvinden er NSA-oversætteren Reality Winner (Sydney Sweeney). De to agenter er høflige, faktisk smilende, men det er ikke klart hvad det egentlig er de vil Reality. Hun kan ikke få lov til at gå ind i huset. Det bekymrer hende, for hendes hund og kat er derinde. Hun får lov til at få hunden ud i dens hundegård. De taler om det at have hund, hvordan det er at have en hund fra et internat. Man skulle tro at to FBI agenter havde andet at bestille end at tale om misrøgtede hunde.

 

Der ankommer flere biler og pludselig vrimler det med agenter. Huset bliver spærret af. De begynder at gå ind i huset og fotograferer tingene. Hendes kat har gemt sig under sengen og hun får hun lov til at hente den frem og sætte den i en snor. Hun blive igen sat uden for døren. FBI folkene er imødekommende og spørger om ting i øst og vest. Hvad hun træner og hvor. Hvilke sprog hun taler. Lidt om hendes arbejde som oversætter. Det er vanskeligt at vide hvad der foregår. Agenterne udveksler hele tiden blikke, der er noget helt galt.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

Reality er stadigvæk meget lidt berørt af situationen. De spørger om der er et sted de kan tale med hende. De går ind i et snavset rum med et hundebur, uden møbler. Der står de, akavet over for hinanden. De viser hende ransagningskendelsen. De spørger om hun er klar over hvorfor de der. Hun har ingen idé om det. De begynder at tale om et stykke papir, en hemmelighedsstemplet rapport, der er sluppet ud fra hendes arbejdsplads. Hun virker desorienteret, men erkender at have kopieret en PKI-adgangskode og taget med ud. Agenterne sender igen hinanden konspiratoriske blikke. De fortsætter forhøret, stadigvæk på en yderst velafbalanceret facon.

 

Deres mistanke bliver synlig, da hun omtaler en hurtig smuttur til Belize for at se på pyramider. På en eller anden måde får de Reality til at indrømme, at hun har kopieret noget. Hun prøver alle mulige afledningsmanøvrer. Hun er nu ved at være mør. Efterhånden som samtalen skrider frem, bliver Realitys forsvarsmur nedbrudt. De fortæller hende at de ved, at hun har taget fortroligt materiale ud fra NSA.

 

Rapporten indeholdt oplysninger om at russiske hackere fik adgang til vælgerregistreringslister i USA. De prøver at finde sandheden. Reality bliver anholdt på mistanke om at have lækket en efterretningsrapport om russisk indblanding i valget i USA i 2016, fra National Security Agency (NSA) til nyhedswebstedet The Intercept. Mediets håndtering af materialet afslører hende som kilden og bidrager til hendes anholdelse.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

Reality Winner og en overbevisning

Sydney Sweeney spiller Reality Winner med autenticitet. Hendes skift på de 86 minutter forhøret/samtalen varer, er mildest talt rystende. Uden den store dramatik, formår hun at vise hendes løgn som en rigtig og ædel aktion, fordi det er hendes overbevisning. Hun krakelerer, men står ved sin handling. Det er en meget flot præstation. Dialogen i filmen er fra en transskription af lydoptagelsen fra forløbet. Agenterne optog det hele. I filmen har man lagt de rigtige lyde på, det virker uhyggeligt, selvom alt foregår stille og roligt.

 

Underlægningsmusikken er med til at forstærke den intense stemning. Josh Hamilton-Agent Garrick og Marchánt Davis-Agent Taylor, spiller det suveræne makkerpar, der lige ved hvordan de skal supplere hinanden. Ved at de så forskellige, er der ikke en sprække, der vil blive overladt til tilfældighederne. De andre agenter er måske lige lovligt stereotype, men hvad kender vi til FBI agenter her i Danmark. Nok kun fra Film!

 

Filmen holder spændingen til det sidste. Efter dette nervepirrende drama om NSA-whistlebloweren Reality Winner, sidder man stille og shaket og ser slutningen. Reality mente klart, at hun ikke kunne gøre andet end det hun gjorde. Selvom sandheden kan være dyr købt. Reality Winner blev to gange nægtet kaution, hun blev holdt fanget i Lincoln County Jail i Lincolnton, Georgia.

 

Den 23. august 2018 blev Reality dømt for at have ‘fjernet klassificeret materiale fra en statslig facilitet og sendt det til et nyhedsmedie’ og idømt fem år og tre måneders fængsel. Den længste straf nogensinde for en sådan forseelse. Hun blev fængslet på Federal Medical Center, Carswell i Fort Worth, Texas, og løsladt til en overgangsanstalt den 2. juni 2021. Det er en film der skal ses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILM: KULTURINFORMATION

© Angel Films

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality. Medvirkende: Reality Winner- Sydney Sweeney, Agent Garrick-Josh Hamilton, Agent Taylor-Marchánt Davis, Joe-Benny Elledge, FBI Agent-John Way, Mickey-Darby, Mina-Arlo. Director- Tina Satter. Director of Photography: Paul Yee. Costume Design: Enver Chakartash. Music: Nathan Aibel.

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality – se mere her

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality – se trailer her

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Reality er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm