Litteratur

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en underholdende opslagsbog med masser af festlig og brugbar viden …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne bog må være den mest spændende jordomrejse man kan komme på. Jeg har lige været ude i de mærkeligste og vildeste krinkelkroge på jorden. Jeg har besøgt 100 steder, som forfatteren beskriver som de største, farligste og vildeste steder og man kan kun give ham ret. Bogen beskriver 100 steder, fordelt i fire afsnit. Del 1: Alle tiders største jordrekorder, Del 2: Klodens kæmpekræfter, Del 3: Jordens rekordsteder, Del 4: Menneskers jordrekorder.

 

Hvert sted har et dobbeltopslag, nogle enkelte har et ekstra, med en spektakulær illustration og alle stederne har en Bonusinfo, som er lige så opsigtvækkende som selve destinationen. Det er en god måde, at få børn til at blive interesserede i geografi og i verden.

 

Noget der er stort, farligt og vildt, vækker altid opmærksomhed, både hos børn og voksne. Denne bog er ingen undtagelse.

Forfatteren

Lars Henrik Aagaard er videnskabsjournalist og har skrevet mange populærvidenskabelige bøger for alle i alle aldre, blandt andet Rummets rekordbog, Hvor langt er der til verdens ende? Og Den store stygge katastrofe bog. Forfatteren fortæller i et let flydende og nemt forståeligt sprog, uden at man føler han undervurderer læseren. Vi kommer under og over havet, i bjerge og ørkener, besøger storbyer, ser vandfald og vulkaner, borer os ned i jorden og meget mere. Vi bliver stillet spørgsmål om steder vi ikke anede eksisterede eller kunne forestille os at ville vide noget om.

Hvem? Hvad? Hvor?

Hvert afsnit bliver indledt med enten et: hvad, hvilken, hvor, hvilket og så får du svaret. Så lad os lige tage et par eksempler, der vil skærpe interessen: Hvor skinner solen mest i verden? Det gør den i den amerikanske by YUMA, der er kendt fra flere barske westernfilm. YUMA er en rigtig ørkenby og meget varm og ligger i Sonora-ørkenen, som strækker sig fra det nordlige Mexico og ind i de amerikanske stater Arizona og Californien. I Bonusinfo står der noget om hvilken by der er mest i skygge og det er Thorshavn på Færøerne. Her skinner solen kun i små 1000 timer om året.

 

Hvad var verdens største storby? Det var Rom i Italien, der var den første rigtige storby. Da Jesus blev født i år 1, altså for over 2000 år siden, boede der næsten en million indbyggere i Rom. I bonusinfo kan man få at vide at verdens ældste byer blev bygget for mange tusinde år siden i Mellemøsten. Vi har ingen navne, men det var bønder der slog sig ned for at dyrke marker og holde husdyr. Verdens ældste by der findes endnu, er nok Jeriko. Der har været en mur rundt om byen, den ligger i Palæstina.

Vores junioranmelder

KULTURINFORMATIONs junioranmelder, Valdemar 11 år, havde følgende kommentarer til bogen: ‘Jeg synes det var sjovt at se og læse om steder jeg slet ikke kendte noget til. Nogle gange syntes jeg, der var for megen tekst, når min farmor og jeg læste den sammen, men jeg ved godt, at man skal vide meget mere end hvor tingene ligger. Så det er helt i orden. Jeg kan også godt lide billederne til teksterne. De er spændende og fortæller klart og tydeligt, hvad det er afsnittet handler om. Jeg tror, det er en interessant bog for mine klassekammerater. Vi går i 5. klasse, og lærer en masse om fremmede steder, men ikke om emner som de her. En sej måde at lære noget nyt på’. – lyder det fra Valdemar.

 

Valdemar var begejstret og det var hans farmor også. Selvfølgelig hverken kan eller skal den læses i et træk. Det vil være rigtig smart at tage et, måske to afsnit ad gangen. Det er en underholdende opslagsbog med masser af festlig og brugbar viden. Det er altid dejligt at blive overrasket med nye informationer, og læse om steder og ting i bogen man ikke kender. En virkelig god gave idé, eller bare en bog for hyggens skyld. God læselyst.

 

 

 

 

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG,  Størst-farligst-vildest. 100 Vilde rekorder. Forfatter; Lars Henrik Aagaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG – se mere her

 

 

 

 

 

 

Forlaget Carlsen: JORDENS REKORDBOG er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm