Kunst Litteratur Musik

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023

 

Et værk af Stig Nørhald

 

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023
Roskilde Festival 1983-2023. Fotobog af Stig Nørhald. Udgivet på Forlaget Frydenlund. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… bestemt værd at bruge tid på ……’

– Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Skal du på Roskilde?’ Langt de fleste danskere er ikke i tvivl om at det hverken er Domkirken, togstationen eller Ro’s Torv der bliver talt om i dét spørgsmål. Uanset om man aldrig kunne drømme om at sætte sine ben dér, eller det nærmest er en del af ens livscyklus, så har mange mennesker ind- og udenlands igennem et halvt århundrede igen og igen forholdt sig til Roskilde Festival: skal man, eller skal man ikke?

 

Fotograf og grafisk designer / arkitekt MAA Stig Nørhald er en af dem, du nok ikke behøver at spørge. Han har dokumenteret sin tilstedeværelse på Roskilde Festival som akkrediteret fotograf igennem 40 år, og det er blevet til bogen der – uden dikkedarer – har fået titlen: Roskilde Festival 1983-2023.

 

Ja: Less is more (more or less). Det vender jeg tilbage til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023
Lars HUG med Cityslang. Roskilde Festival 29/6 1985. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023
Graffiti på Roskilde Festival 2015. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Om bogen

Bogens 400 sider (pånær et for- og efterord, samt 5 sider indeks) er fotos, masser af fotos – over 500!. “Roskilde Festival 1983-2023” er med andre ord en klassisk fotobog sorteret i kronologisk rækkefølge, suppleret med korte beskrivelser.

 

Forfatteren lægger ikke skjul på at bogen både er lavet for fornøjelsens skyld, og er et subjektivt udsnit af oplevelser, herunder valg af koncerter. Selvom der igennem bogen optræder gengangere som Björk, Thomas Helmig, Nick Cave (+ The Bad Seeds), St. Vincent, Sanne Salomonsen, Lars Hug / H.U.G og Iggy Pop, så er bogens fotos dog primært fokuseret på et bredt spekter af 100-vis af kunstnere der ofte kun optræder én gang i bogen.

 

Derudover skal tillægges stemningsbilleder af publikum, arkitektur, kunstinstallationer og andet der er med til at definere Roskilde Festival, ikke kun som musikfestival, men også som en “sammenklappelig” kulturinstitution, som har formået at folde sig ud igen og igen igennem årtier, senest på trods af en pandemi, som i 2020 og 2021 var de eneste år i perioden festivalen har været uudpakket. The Cure spiller på Orange Scene i 2019; Dua Lipa spiller på samme scene “næste” år, som viser sig at skulle hedde 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023
Grace Jones har passeret de 60 år men gav en helt forrygende koncert på Arene Scenen på Roskilde Festival 2009. Fuld fart og nyt tøj på mellem hvert nummer. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023
Kørestols skate show på skaterbanen på Roskilde Festival 2016 i området Street City. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Less is more (more or less)

“Roskilde Festival 1983-2023”, er en fotobog som med sin titel giver præcis hvad den lover. Det gør indtryk at bladre igennem årtier og følge kunstnere, kunsten, tiden, moden og historien, især når man ved at det er de samme øjne der er bag kameraet gang på gang.

 

Stig Nørhald skriver selv i sit forord:

“Det har […] været fedt at støde på uventede forestillinger lige fra en grillstegt, roterende bus til meterhøje styltegængere i mudder til anklerne. Eller en gribende digtoplæsning, et plankeværk med graffiti på allerhøjeste kunstneriske niveau, en bronzeskulptur af den indre svinehund eller en 1:1 model af USA’s mur mod Mexico. Jeg kunne blive ved, side efter side, med mindeværdige oplevelser. I stedet bliver det mine billeder, der får lov at tale.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et værk af Stig Nørhald
Björk med kor på Orange scene på Roskilde festival 2012. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et værk af Stig Nørhald

 

Grillet, roterende HT-bus på Roskilde Festival 1986. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Fravalget af personlige fortællinger, er et fravalg på godt og ondt. Fra et æstetisk, less-is-more-perspektiv, kan det bestemt give mening, og markedsført som en fotobog, lover “Roskilde Festival 1983-2023” heller ikke at gøre mere end det. For at citere et af de mange optrædende igennem tiden, er det dog lidt som Radiohead synger: “No alarms and no surprises”.

 

Når man læser det korte forord, og “efterordet” – som også indeholder en håndfuld af forfatterens største koncertoplevelser – får man et lille indblik i årtiers koncertoplevelser som jeg ville have elsket at høre mere om. Uanset om vi taler om personlige kommentarer tilknyttet de enkelte billeder, kulturelle perspektiveringer og kritiske betragtninger, eller relevante, historiske og politiske kontekster, ville nogle af disse elementer muligvis have bundet bogens flotte sider endnu bedre sammen og bidraget med en ekstra kant og dybde som Stig Nørhald tydeligvis besidder. Det kan man kun håbe på vil blive inddraget i andre sammenhænge i eventuelle fremtidige udgivelser fra den kant.

 

Når det så er sagt, er “Roskilde Festival 1983-2023”, bestemt værd at bruge tid på, og er en oplagt gaveidé til Roskilde-festivalgængere og andre kulturelskere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et værk af Stig Nørhald
Dua Lipa på Orange Scene på Roskilde Festival 2022. Foto: © Stig Nørhald – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023 af Stig Nørhald. 400 sider. Forlag: Frydenlund

 

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023 – se mere her

 

 

 

 

 

Redaktionen retter en særlig tak til forfatteren, Stig Nørhald, for velvillig tilladelse til anvendelse af fotoværkerne i anmeldelsen.

 

 

FOTOBOG: Roskilde Festival 1983-2023 er anmeldt af Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm