Litteratur

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Herman

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Herman

 

 

 

 

 

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Hermann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. fordi det smager godt ….’

– Irina Spånberg, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kan lige så godt vænne os til det, mad fra syden kan gå hen og blive en mangelvare og det kan komme til at betyde at vi i den nærmeste fremtid skal spise overvejende mere grønt fra det danske landbrug og så er det bare med at gå på opdagelse og se hvad det byder på. Det kan man bl. a gøre med denne bog – Grøn kærlighed af Thomas Herman. Bogen byder på en bred vifte af grønne retter, som er en fast bestanddel af kokken Thomas Hermans eget køkken, og som nu kan være med til at give dig, din familie og venner et større og mere varieret udvalg af lækkert grønt på tallerkenen.

 

Der er tænkt på alle 4 sæsoner og det er der også en klar opfordring til at man for så vidt muligt køber sæsonbetonet, det er her råvarerne smager bedst og så har vi den mulighed at støtte det danske landbrug.

 

Bogen indeholder over 100 opskrifter på retter, der kan spises for sig, flere sammen eller til fisk eller kød. Her er inspiration fra hele verden, mens de danske grønne klassikere også holdes i hævd. Retterne er enkle at lave, og indimellem er det befriende tilladt at bruge smør, fløde, parmesan eller røget bacon for at dyrke smagen. Hver grøntsag præsenteres for sig, og så er der listet hvilke opskrifter man finder på de kommende sider.

Prøv en ny grøntsag

Mange retter ses som hovedmåltid, altså rent grøntsager. Der kan også suppleres med kød eller fisk alt efter behov og ønske. Det var mest småretterne jeg gav mig i kast med og en af dem jeg fik lyst til at prøve var rødløg i ovnen med balsamico på side 264. Løg er en dejlig smagsgiver, næsten på højde med salt og andre krydderier. Den er enkel at lave, passer sig selv i ovnen og er især god til kødretter. En anden ret er knuste jordskokker på side 245, jeg tror de fleste af os er røget med på bølgen med smashed potato (kogte kartofler du trykker flade, pensler med olie samt hvidløg og steges i oven). Her er det samme princip bare med jordskokker, nem garniture til stegt kød.

 

Her finder man også 3 andre retter med denne lille sødmefulde knold med nøddeagtig smag og som kan tilberedes på utallige måder.

Kan der komme noget godt ud af en knoldselleri?

Den er besværlig at håndtere ik? Man kan næsten ikke holde på den runde form når den skal skrælles, okay der er måske lidt forarbejde med at få den renset og skåret, men i tilberedt form har den en sød og krydret smag som både er god smagsgiver i sammenkogte retter og for sig selv. Lad det komme an på en prøve – på side 256 finder man opskriften på selleripuré kogt på mælk og spædet til med fløde. Det er helt klart blevet en af mine nye favoritter.

 

Grøn kærlighed er en hyldest til det grønne hverdags- og gæstekøkken. De fleste retter er i den prisvenlige klasse, alt fra gryderetter til småretter. Tag springet, dyk ned i en grøn grundbog, der vil gøre din tallerken mere grøn – ikke af pligt, men fordi det smager godt.

 

 

 

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Herman. 296 sider, udgivet på Politikens forlag.

 

 

 

 

 

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Herman – se mere her

 

 

Læs også Irina Spånbergs anmeldelse af  VELSMAG – NEM VELSMAGENDE HVERDAGSMAD her

 

 

 

GRØN KÆRLIGHED af Thomas Herman er anmeldt af Irina Spånberg, KULTURINFORMATION