Litteratur

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder

 

 

 

 

 

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en fantastisk livsberetning om en stor personlighed …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man skal ikke lade sig snyde af titlen: Tove Ditlevsen i billeder, for bogen er mere en analyse af personen Tove Ditlevsen, garneret med billeder. Billederne viser Tove Ditlevsen på godt og ondt og fremstiller hende ikke som en glamourøs, nærmest lidt eksotisk person. Tværtimod er der noget næsten banalt hverdagsagtigt over billederne, der får Tove Ditlevsen til at fremstå som den sårbare, men også stærke kvinde hun var.

 

Marstrand-Jørgensen er vældig god til at sætte tingene op mod hinanden og får beskrevet Toves dualisme. Kan der virkelig være mere at skrive om i Tove Ditlevsens liv, 1917-1976, som vi ikke allerede har set eller hørt været omtalt?

 

Man skulle ikke tro det, men Marstrand-Jørgensen er dykket ned gennem de øverste lag og afdækker mange nye sider og facetter hos Tove Ditlevsen. Ikke alene i hendes forfatterskab, men også omkring hendes liv. Bl.a. hendes image af tidens kvinde, der elskede at lave mad og står smilende i sit køkken og svinger grydeskeen. Tove hadede at lave mad, men hvad gør man ikke for at pressen kan få sine billeder. Selvom hun var en moderne kvinde, lå hun under for en mandsdomineret verden.

Op og ned – mest ned

Tove Ditlevsen havde et turbulent liv, men hendes værker står trods alt stærkere frem end hendes misbrug og sygdom. Alligevel er det svært ikke at lade det fylde en del, når hendes liv bliver mere eller mindre dissekeret, som i dette tilfælde. Hendes sygdom var i mange og lange perioder desværre en dominerende faktor i hendes liv. Det går rigtigt op for en, hvor forfærdeligt det må have været, når man får klasket en seng med fikseringsbælter lige i ansigtet. Ét er at få tingene beskrevet, et andet er at få dem konfronteret fysisk. Toves hjerteskærende beskrivelse af hendes stunder fastholdt til sengen, er ubærlige.

 

Tove har haft en rastløshed brændende i sin krop. Allerede inden hun fyldte 30 år, bliver hun gift for tredje gang. Denne gang med Carl Ryberg. Han er nyuddannet læge og Tove indleder en affære med ham, imens hun er gift med Ebbe Munk. Hun har da datteren Helle. Hun bliver gravid og Ryberg udfører en abort på hende. Hun får en sprøjte med Petedin og hendes misbrug starter allerede der. Hun vil opleve den følelse igen og igen. Hun bliver gift med Ryberg. Han er leveringsdygtig i stoffet.

 

Denne Ryberg er åbenbart en rigtig charmør, for inden han møder Tove har han gjort en pige gravid. Tove adopterer den nyfødte baby, Marianne. Kort efter får parret sønnen Michael. Der er et billede i bogen, hvor Tove lige har født og sidder med Michael. Hun er helt tom og opgivende i blikket. Stakkels menneske tænker man. I de næste tre år bliver Tove Ditlevsens misbrug så massivt, at det er vanskeligt for hende at fungere sammen med familien og Ryberg er ikke til megen hjælp, han er selv psykisk syg. Hun bliver tyndere og tyndere og i et klart øjeblik, bliver hun sin situation bevidst og bliver indlagt. Hun kommer hjem igen, men hun og børnene er fremmedgjorte over for hinanden. Det er vanskeligt for Tove at skrive, så hun starter igen med stoffer og begynder at skrive.

Victor Andreasen

Tove møder Victor Andreasen og i 1951 bliver de gift. Tove er meget forelsket i Victor, men deres ægteskab er ikke en dans på roser. Victor er en driftig og ambitiøs mand. Han var bl.a. chefredaktør på Ekstra Bladet og i en periode ansat som sekretariatschef i daværende udenrigsminister Jens Otto Krags ministerium. Han var også medlem af regeringens nedrustningsudvalg. Han er travlt optaget med at gå ud til middage og har elskerinder. Tove finder sig i det. Hun skriver, drikker og tager stoffer.

 

Victor prøver at holde Tove på den rene sti, hvad der er vanskeligt. De er begge fra arbejderklassen, men Tove har ikke fået en akademisk uddannelse, det fik Victor. På trods af hendes intelligens og menneskekundskab, var hun aldrig helt fri for at have en snært af intellektuel mindreværd. Victor kan ikke klare mere og i 1963 flytter han sammen med en anden. Det varer ikke længe før han er tilbage.

 

Ægteskabet er ikke godt, sagt på en mild måde, og efter 21 år bliver de skilt. Efter skilsmissen med Victor er Toves liv kaotisk og de næste år er en lang deroute. Godt nok med litterære lyspunkter, men hun er en kvinde, som er dybt ulykkelig og drikker for meget. Hun kommer aldrig til at glemme Victor og skriver romanen Vilhelms værelse, der udkommer i 1975. En barsk roman om deres lunefulde og stormombruste ægteskab.

1976

Tove Ditlevsen kan ikke mere. I marts 1976 begår hun selvmord. Hun gjorde aldrig livet let for sig selv og det har Anne Lise Marstrand-Jørgensen mange gode forklaringer på. Hun går tæt på hende og lægger ikke fingrene imellem. Hendes beskrivelser og analyser er ærlige og nøgterne. Billederne supplerer teksten fint.

Værkets inddeling

Jeg kan godt lide at bogen er delt op i 7 afsnit med et dobbeltopslag i rødt/hvidt, skarpt og på samme tid følsomt: Barn, Ung digter, Afhængighed, Lykkelige år-Forstadsliv, Berømt-beundret, H. C. Andersens Boulevard, Nedtur. Overskrifterne sammenfatter hele Tove Ditlevsens både komplekse liv og forfatterskab. En fantastisk livsberetning om en stor personlighed.

 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen (f. 1971), er en alsidig forfatter og i sit forfatterskab har hun tidligere skrevet om fremtrædende kvinder, bl.a. Hildegard af Bingen 1098-1179, den middelalderlige lægekyndige, nonne, forfatter og komponist “Hildegard” og “Hildegard II”, samt dronning Margrete d. 1. Denne gang er det Tove Ditlevsens liv, der grundigt er blevet analyseret. Marstrand-Jørgensen er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab 2000. Hun debuterede i 1998 med digtsamlingen Vandring inden ophør. Forfatteren har modtaget et væld af priser, blandt andet Weekendavisens Litteraturpris, 2009, Politikens Litteraturpris, 2017, samt DR Romanprisen, 2021.

 

 

 

 

 

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder. En livsskildring af Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Forlag: Gyldendal.

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af filmen TOVE, om Tove Ditlevsens stormfulde ægteskab med Victor Andreasen – her

 

 

Læs også: Teatret Zeppelin: TOVE, i øjenhøjde med børn, unge og voksne – her

 

 

 

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder – se mere her

 

 

 

 

GYLDENDAL: Tove Ditlevsen i billeder er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm