Kunst Litteratur

HEMMELIGE STEDER – en boganmeldelse

HEMMELIGE STEDER

– en boganmeldelse

Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske

 

 

 

HEMMELIGE STEDER

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

HEMMELIGE STEDER af Marie-Louise Høstbo (f. 1975) bringer os ud over kanten (andre ville sige rampen) og gør os opmærksom på alt det, vi troede, vi ikke vidste om midtjysk arkitektur.

De glemte/gemte steder

Titlen er ment med et glimt i øjet, da de forunderligt vekslende arkitektoniske vidundere af forskellig styrke, størrelse og karakter ikke er hemmelige. HEMMELIGE STEDER er måske mere blinde vikler og oversete bygningsværker, man måske som borger har passeret mangt en gang gennem livet, måske flere gange daglig. Eller det kan være fjerne afsondrede steder, man endnu ikke har passeret, eller steder man bor dør om dør med, men som man endnu ikke har lagt sin vej forbi.

 

 

 

HEMMELIGE STEDER

Børglum Kollegiet, 8240 Risskov. Arkitekt: Harald Salling Mortensen og Poul Nieport, 1967

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

HEMMELIGE STEDER

Herning Højskole, 7400 Herning. Arkitekt: Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen, 1962

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

Marie-Louise Høstbo kan sit stof, er selv arkitekt MAA og har udstyret sig med et fotografiapparat. I samme serie om de HEMMELIGE STEDER var det tidligere de oversete bygningsværker i Hovedstaden, der stod for skud, og i denne udgivelse er vi havnet i Midtjylland. Buketten byder denne gang på 35 arkitektoniske blomster.

Liv i savsmuldet

Bogen taler til den arkitektur interesserede, men også den kunst interesserede. Det sandpapirs tørre stof gøres levende og absolut ikke kedeligt. Udgangspunket er Aarhus, og vi bevæger os så enten nord, syd eller vest for den jyske hovedstad. Forfatteren virker som et ordensmenneske og med nærmest militær præcision udstyres læseren med stedsangivelser, landkort, oversigter, temaer og opsamlinger – oven i al det er værket også en fotobog.

 

 

 

HEMMELIGE STEDER

HYDRA parkeringshus, 7000 Fredericia. Arkitekt: Kirstine Roepstorff, 2020

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

HEMMELIGE STEDER - en boganmeldelse

Rækkehuse, 6900 Skjern. Arkitekt: Bent Alstrup og Jørn Utzon, 1956

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

 

 

HEMMELIGE STEDER er ikke overfladisk sjusk, men ofte bringes vi ned i detaljer, der netop er oversete, og i visse tilfælde også i dag udviskede eller måske omdannede til noget helt andet, men som Høstbo puster nyt liv i.

Tidsrejse

Værket tager os med på en tidsrejse omtrent 500 år tilbage i tiden til sådan noget som Spøttrup Borg. Senere kommer vi til HYDRA parkeringshus i Fredericia, hvor kunstneren Kirstine Roepstorff har været på spil så sent som i 2020. Eller vi kunne nævne Danmarks Radio Aarhus, som blev skabt i årene 1973-1981, og som fremviser det mange ville kalde trist grå beton, men som rent faktisk fremstår smukt, elegant, råt og rustikt. Også private arkitekttegnede huse aflægges besøg og vi præsenteres for sirlige detaljer i f.eks. Knud Blach Petersens eget hus i Brabrand 1965.

 

 

 

 

 

HEMMELIGE STEDER - en boganmeldelse

Århus Kommunale Svømmehal og Badeanstalt (i dag Badeanstalten Spanien), 8000 Aarhus C

Arkitekt: Frederik Drejby, 1933

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske

Gudmund Karstofts gård, 6933 Kibæk. Arkitekt: Inger og Jørgen Exner, 1971-1972

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

På den københavnske vestegn husker jeg selv som dreng busstoppestedernes læskærme, som var fremstillet i glasfiber og som lugtede af tis – jeg tror dog tisset blev tilført i den boblelignende læskærm efter opsætningen af både mennesker og dyr – denne finurlige konstruktion blev skabt af designeren Poul Cadovius i 1960’erne. De var flotte og lignede overskårne champignoner, men ses sjældent i dag – også denne spøjse opfindelse kommer vi omkring i det midtjyske landskab, hvor den stadig er at finde enkelte steder.

Ingen rodebutik af en dametaske

Som pedantisk anmelder og læser er det en fornøjelse at læse og studere et så gennemarbejdet værk. Det synes at være en kongstanke for ophavskvinden til HEMMELIGE STEDER ikke at servere en rodebutik af en dametaske til os, men en velordnet dokumentmappe, hvor alt er tilrettelagt omhyggeligt i plastikcharteks, og indekseret dokumentarisk efter arkitektoniske alfabeter, kronologier og genrer.

 

 

 

Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske

 

Læskærn, Aarhus Kommune m.fl. Arkitekt: Poul Cadovius, 1960’erne

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

boganmeldelse skrevet af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

Forfatter og fotograf Marie-Louise Høstbo

Foto: Marie-Louise Høstbo

 

 

 

 

 

HEMMELIGE STEDER er udgivet på Strandberg Publishing

 

HEMMELIGE STEDER – Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske er en boganmeldelse

skrevet af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION