Litteratur

JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND

JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND

 

 

 

 

 

JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ……… Det er en fornøjelse …….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Jeanette Varberg (1978-), er ikke alene en nyudklækket formidabel krimiforfatter, men også førende inden for formidling af det som almindeligvis bliver betegnet som lidt tungt stof, forhistoriske emner og tekster, arkæologi generelt, etc. Varberg er uddannet mag.art. i forhistorisk arkæologi. Hun har bl.a. været med til at opbygge og planlægge det nye Moesgård Museums arkæologiske og etnografiske udstillinger som faginspektør. Varberg har modtaget et hav af priser. I 2014 fik hun sit internationale gennembrud med opdagelsen af, at 3400 år gamle glasperler fundet i Danmark, stammer fra det gamle Egypten og Mesopotamien.

 

Så forstår man hvor hendes inspiration til denne krimi kommer fra. Det er elegant at bruge sin forhåndsviden på denne måde og så ovenikøbet kunne gøre det spændende og medrivende. Varbergs engagement i kvinders ligestilling er endnu et lag i bogen. Kvinders forhold til kirken og religion både nu og tidligere. Vi kommer vidt omkring.

ENKERNES LAND

Enkernes land, tager udgangspunkt i en ældre dame på 98 år, der bliver fundet på sit badeværelse, hvor man i første omgang mener det er selvmord. Under ligsynet triller en lille sort amulet ud af hendes hånd med en ukendt skrift på. Peter Iversen er blevet forflyttet fra Københavns politi og er avanceret til vicepolitiinspektør i Nordjylland. Nationalmuseet bliver involveret i sagen.

 

Der møder Peter, Nanna Rasmussen, som er en af verdens førende eksperter i magtfuld rituel praksis. De to skal til at efterforske det, der nu er blevet til tre mord og som meget vel kunne have en sammenhæng på tværs af kontinenter.

En rejse gennem 3400 år

Det fører det umage par til Egypten, Vatikanstaten og New Orleans. Nanna Rasmussen går sine egne veje, der ikke altid er i overensstemmelse med god efterforsknings skik. Der er fart over feltet og på sidelinjen følger vi med i efterforskningen i Nordjylland. Der møder vi et entusiastisk hold, der krydrer efterforskningen med en god portion sund vestjysk fornuft.

 

Vi bliver taget med på en hæsblæsende okkult rejse gennem 3400 år, hvor gamle skrifter, religioner, symboler følges ad side om side. Vi oplever orkaner, bådjagt, levende krokodiller, nærkamp, skuddrama. Der mangler intet for at Jeanette Varberg kan være med i klubben af nye interessante kvindelige krimiforfattere.

Gennemarbejdet og uforudsigeligt

Det er et uforudsigeligt plot Varberg har skruet sammen. Man mærker tydeligt hendes indgående kendskab til arkæologien og forskningens konditioner. Det der gør Varberg særdeles god er, at du fornemmer autenticiteten i historiens forløb og forklaringerne omkring de tekniske finesser. Selvom det er første gang Varberg skriver sig midt ind i spændingens centrum, er alt nøje undersøgt og gennemarbejdet. Varberg har ønsket at krydse grænserne i sandet, og det er lykkedes overordentligt godt.

 

Enkernes land har ligesom lidt af en Dan Brown stemning over sig. Djævle, dæmoner, Vatikanet, en kvinde og en mand der er parret der skal opklare mysteriet, men det er uden at det kan eller skal sammenlignes. Det giver kun bogen et større format. Hvordan Jeanette Varberg kan overkomme alt det hun præsterer, er intet mindre end beundringsværdigt. Det bliver spændende at se hvad den næste bog bliver inspireret af, for det virker som om der er en uanet kilde af inspiration i denne velskrivende forfatter. Det er en fornøjelse.

 

 

JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND er udgivet på Politikens forlag

 

 

 

Se mere om JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND her

 

 

 

 

 

 

JEANETTE VARBERG: ENKERNES LAND er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION