KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse
Film

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

 

 

 

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse

Foto: © Morten Rygaard– all rights reserved

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

Filmen KRYSANTEMUM handler om en familie – faderen Thomas (Henrik Birch), den voksne søn Anders (Morten Hee Andersen), og mor Kamma (Karen-Lise Mynster), som den lidt sammenbidte, opgivende mor.

 

Faderen og moderen er skilt, men har i fællesskab et fragtfirma. Faderen oplever et olieudslip fra oliefyret på sin ejendom og det kommer til at stå ham i en halv million at få det ordnet ellers går huset på tvangsauktion.

 

 

 

 

 

 

 

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse

Foto: © Morten Rygaard– all rights reserved

 

 

 

Løsning af problemet og setting af filmen

Hvordan løser man så det, når man ikke besidder så mange penge? Sønnen Anders er anlægsgartner og bor i Aalborg og vil gerne hjælpe med problemet. Han har et forslag, som slet ikke tiltaler faderen i første omgang, men som kunne være løsningen. Scenen er Nordvestjylland.

 

KRYSANTEMUM er instrueret af Christian Bengtson og det er hans debutfilm. Det fremgår klart af filmen, hvorfor den har fået titlen KRYSANTEMUM. Vi befinder os i en genre der læner sig op af Nordic noir.

 

 

 

 

 

 

 

 

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse

Foto: © Morten Rygaard– all rights reserved

 

 

Den omkomne søn

Familien har mistet en søn og bror Michael i en meget ung alder. Det har splittet familien og de forsøger at samle stumperne. Det kommer der nogle emotionelle scener ud af. Sønnen henholdsvis broderen Michael er omkommet på tragisk vis. Den omkomne søn optræder slet ikke i filmen, hvilket godt kunne have været vist i nogle flashbacks, så man kunne have set sønnen agere i familien og på den måde fået et forhold til ham.

 

De rørende scener er bl.a. en scene, hvor sønnen Anders skal på date og faderen siger, at så må han gerne låne en skjorte af ham, for han skal da se pæn ud, når han skal i byen. Der er også en rørende scene med to træer, som optræder flere gange.

Om at give slip

KRYSANTEMUM handler også om at give slip og også om at kunne tilgive sig selv. Om at komme over på den anden side. Det er der flere eksempler på bl.a en scene om nogle hundehvalpe.

Sød musik

Der opstår sød romantisk musik mellem to mennesker. Det er fint skildret, hvordan det udvikler sig og kan være problematisk.

 

 

 

 

 

Hillestrøm

Foto: © Morten Rygaard– all rights reserved

 

 

 

 

Spænding

Filmen indeholder også en vis spændingskurve, da det først er noget inde i KRYSANTEMUM, at årsagen til Michaels død bliver afsløret. Den gode underlægningsmusik forstærker stemningen.

Skuespilpræstationer

Henrik Birch fremtræder som den rare mand/far der gerne vil det hele godt, men ikke helt har formået det på grund af den store tragiske hændelse med at miste sin søn. Han fremstår troværdig i rollen som den jyske, sindige og ‘holden tilbage på’ de store følelser, men følelser som er der og kommer ud på en fin, underspillet måde. Vi kender ham også som Bamses far i filmen om Flemming Bamse Jørgensen.

 

Karen Lise Mynster er moderen, der glatter ud og prøver at holde sammen på det hele og vil gerne have, at det hele skal gå smertefrit.

 

 

 

 

Karen Lise Mynster

Foto: © Morten Rygaard– all rights reserved

 

 

 

 

Morten Hee Andersen er dansk films store håb og allerede kendt fra ‘Margrethe den første’ filmen, hvor han var tronarving. Her i KRYSANTEMUM træder han i karakter som sønnen Anders, der er fuld af skyldfølelse. Han er den hjælpsomme søn, der virkelig gerne vil
rette op på tingenes tilstand og sætter noget på spil for at løse problemet.

Familietragedie

At broderens død har været tabu og ligget som et forbudt emne kender man fra andre familiehemmeligheder. Det kan være selvmord i familien, alkoholisme eller måske at et af børnene i familien har en anden far end faderen i familien. Dette kan ligge tungt over en familie, som noget der ikke tales om.

Vurdering

KRYSANTEMUM kan stærkt anbefales for dem der gerne vil se en dansk film med dybde, der ikke lige handler om Anden Verdenskrig.

 

 

 

 

 

 

 

Se trailer til KRYSANTEMUM her

 

 

 

 

KRYSANTEMUM – en filmanmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION