Litteratur Rejser

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen

 

 

 

 

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

Endnu en roman LENINS BODYGUARD er blevet tilføjet til Leif Davidsens (f. 1950-) lange portefølje af spændingsværker, der begyndte med Uhellige alliancer fra 1984. Siden er der blevet føjet en mængde til bl.a. Forræderens Børn, som var den senest ankomne fra 2020. Noget der kendetegner forfatteren er hans altid grundige og pålidelige research, som går igen i alle hans bøger og LENINS BODYGUARD fra 2022 er ingen undtagelse.

Davidsens force

Davidsens force er hans halvdokumentariske skildringer, hvor han tager udgangspunkt i virkelighed, som her at Lenin rent faktisk befandt sig i København. Baseret på historiske fakta bygger Davidsen en fiktionsfortælling op. Her er altså tale om det klassiske Leif Davidsens greb, hvor utrolige men autentiske begivenheder filtres sammen med fiktionsplottet.

Plottet i LENINS BODYGUARD

Man følger hovedpersonen danskeren Oscar Madsen. Han har været US Marshall i USA i fire år og er nu kommet tilbage til Danmark nærmere betegnet København i 1910, hvor han slår sig ned i et lille pensionat. Her får han Vladimir Uljanov som nabo, der bliver den senere sovjetiske statsleder med det revolutionerende dæknavn Lenin.

 

En dag overværer hr. Madsen tilfældigt, at Uljanov bliver overfaldet og redder hans liv ved denne lejlighed. Derefter følger Oscar Madsen den kommende sovjetiske statsleder rundt til forskellige møder for at passe på ham, hvis han skulle blive udsat for endnu et overfald. Lenin var ikke en mand, man blev ven med. Han var altid chefen.

 

Lenin opholder sig i virkelighedens verden to måneder i Danmark i 1910 for bl.a. at studere den danske andelsbevægelse og deltage i Arbejdernes 2. Internationales ottende kongres.

Stemningsbeskrivelser

Davidsen er god til beskrivelser og at skabe en stemning: Sporvogne klemtede, cyklisterne smøg sig mellem hinanden, og hestehove klaprede over brostenene og overdøvede næsten de få hostende bilers motorer. Der var en trafik af hestevogne med kartofler, kål, æg og kød på vej ind mod bymarkederne fra bønderne på den anden side af Valby bakke. København var vågen og parat til en ny dag, men det var heldigvis min sidste morgen i byen (s. 109).

 

Da Oscar ikke synes, at der er mere at komme efter i Danmark og tillige med er kommet i karambolage med det danske politi tager han tilbage til Montana i USA og bliver US Marshall. I mellemtiden er Volodij Uljanov nu blevet til Vladimir Lenin og han sender nu bud efter sin gamle ven Oscar i USA med et tilbud om at blive Lenins bodyguard i Rusland, da Lenin er truet på livet. Dette finder sted mellem 1917-1918.

 

Bogen giver et indtryk af fattigdommen og det hårde liv, der rådede overalt i Sovjet dengang. Nogle kvinder på en fabrik råber: ‘Hvis vi er herrer i eget hus, hvorfor sulter vores børn så? Hvorfor skal vi arbejde syv dage om ugen? Hvorfor er der ikke brændsel til vores huse? Hvorfor er der ingen mad i butikkerne og ingen varme på fabrikken…’ s. 328 Det giver et indtryk af Lenins popularitet.

 

Den nye verden var først og fremmest sultens verden. Der var lange køer ved fødevarebutikkerne, hvor især kvinder stod tålmodigt i kø i timevis. Udhungrede børn og magre voksne rystede af kulde, fordi sulet på deres kroppe var forsvundet. Hver morgen kørte Moskvasovjettens hestetrukne kærrer gennem byens snedækkede gader for at samle de lig op, som sulten eller kulden havde efterrladt. Andre blev ofre for den omsiggribende røveriske kriminalitet. Jeg forstod ikke, hvad der var at røve, men man dræbte gerne for en humpel brød, et par kartofler eller en taske med lidt fedt flæsk eller saltet fisk (s. 303).

Historieindblik

LENINS BODYGUARD giver et godt billede af København anno 1910, USA og indianerkampene, samt af Sovjet og dets indre stridigheder på den tid. Det er også et levende indtryk man får af, hvordan det var at være dansker syd for grænsen i årene op til genforeningen i 1920. Så man får et indsigt i historie fra flere vinkler, når man læser LENINS BODYGUARD. Værket er absolut læseværdig på linje med ‘Den Ukendte Hustru’, men nok ikke helt med Davidsens efter anmelderens mening bedste roman ‘Lime’s billede’. Bogen er som alle Davidsens gode bøger fyldt med stemningsbeskrivelser, som ovennævnte citater viser, hvilket er medvirkende til at gøre bogen levende for læseren. Autensiteten er i top.

 

 

 

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen

 

 

 

 

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen er udgivet på Lindhardt og Ringhof, marts 2022, 440 sider

 

Bogen kan købes her hos Bog & Idé

 

 

Fotograf: Thomas Howalt Andersen

 

LENINS BODYGUARD af Leif Davidsen er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION