Marco i ZOO
AKTUELT Rejser

Marco i ZOO

Marco i ZOO

 

 

 

 

Marco i ZOO

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco og far havde fået den store fornøjelse at anmelde Københavns gamle zoologiske have på toppen af Valby Bakke. Den 164 år gamle zoo er ovenikøbet den ældste zoologiske have i Europa. Den tog sig smukt ud på den skiftevis solrige og regnfulde tirsdag.

 

Der var dog kun glæde at se i Marcos øjne, da vi tog turen. Her så vi alt fra isbjørnen, der har specialiseret sig i at vende ryggen til de mange besøgende, til bloggernes totemdyr, flamingoen, kængururotter (det lyder ret drabeligt, men de er virkelig nogle utroligt bedårende søde små skabninger).

 

Tigeren og løverne lå dovent og lod sig betragte af publikum.

 

Der var også nogle nye dyr i haven, der heldigvis ikke var levende. Der er tale om beboere i Dino Zoo. Det er ganske livagtige dinosaurusfigurer, der kan opleves i et imponerende størrelsesforhold.

 

 

 

 

 

Marco i ZOO

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historien om ZOO kort fortalt

Faktisk lå der allerede i 1600-tallet en dyrepark i Allégade. Den måtte dog lukke, efter en undsluppen løve havde ædt dyrepasseren.

 

Hvad de færreste ved, er at zoo på et tidspunkt også gjorde sig i hundeavl, og nogle af disse blev brugt til at amme de store kattedyr. Helt specifikt var det hunde af racen Broholmer, der lagde krop til dette, for en hund et noget usædvanligt job.

 

Desuden var der, ligesom i Tivoli, også i en periode udstillet mennesker fra andre lande, eksempelvis afrikanere og eskimoer. Det kan jo virke temmeligt bizart set med nutidens øjne. Ikke desto mindre var det altså sådan, det forholdt sig dengang.

 

I det hele taget var der meget, der var anderledes dengang. Blandt andet kunne man fejre fest sammen med en chimpanse. Eller man kunne se med, når sneleoparden skulle nyde foråret og blev luftet i en snor af dyrepasseren. Helt op til 1970’erne kunne børnene gå med, når dyrepasseren gik tur i haven med chimpansen Trunte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco i ZOO

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Tårnet på Valby Bakke

Zoo-tårnet er af træ og er fra 1905. Det har en højde på 43 meter, og en tur op af de 182 trin er turen værd. For det er en fantastisk udsigt, der venter.

 

Der er placeret kraftige kikkerter i hvert af tårnets 4 hjørner, hvilket absolut kun højner fornøjelsen yderligere.Desuden er der et tydeligt oversigtskort, så man nemt kan finde pejlemærker og lokalisere de forskellige bydele. Man kan se så langt som til både Roskilde og Køge, når vejret tillader det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco i ZOO

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var en rigtig dejlig tur, og vi smuttede ved lukketid som nogle af de sidste, inden vi skulle videre til Mindehøjen på den modsatte side af Roskildevej.

 

 

Marco i ZOO – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINDEHØJEN i Søndermarken

Højen er et mindesmærke for ‘De, der drog ud og aldrig vendte tilbage’, som der står indhugget over indgangen. Det refererer til de danskere, der udvandrede til andre lande og skabte sig en tilværelse der.

 

Pengene til højen blev tilvejebragt gennem en global indsamling blandt alle udenlandske danskere. Da 12.000 dollars var indsamlet, kunne højen opføres. Den danske billedhugger Anders Bundgaard fik opgaven i 1924, og i 1925 stod den klar. Den blev herefter indviet den 9. august 1925, hvor kongehuset og 40.000 tilskuere deltog.

 

Indvendigt er der et kuppelformet rum, hvor skulpturen af ‘Moder Danmark’, der omfavner sine børn, er placeret i midten. Omgivet af 9 vægrelieffer, der fortæller udvandrernes historier. Gulvet er udsmykket med et pentagram, der symboliserer de fem verdensdele, Europa, Asien, Afrika, Amerika og Australien, som udvandrerne drog til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINDEHØJEN i Søndermarken

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

I dagslys oplyses rummet gennem et centralt placeret vindue i loftet. Rummets udformning medvirker til en meget speciel akustik, der får de fleste til at sænke stemmen, som om rummet på en eller anden måde skaber ærbødighed hos de besøgende.

 

Højen er tænkt som et mødested for dansk-amerikanere. Mindehøjen er åben for offentligheden én gang om året den 4. juli på den amerikanske uafhængighedsdag.

 

 

 

 

 

MINDEHØJEN i Søndermarken

Foto: Jon Henriksen,  © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

MINDEHØJEN i Søndermarken – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

Marco i ZOO  – se mere om Jon Henriksens & Marcos eventyr her

 

 

Marco i ZOO er skrevet af Marco & Jon Henriksen fra DanishStreetDocs

Redigeret af  Jesper Hillestrøm. Redaktionen retter en særlig tak til zoologisk have for det positive samarbejde.