Litteratur

MATTÉO – en tegneserie

MATTÉO – en tegneserie

Første epoke 1914 – 1915

 

 

 

 

 

MATTÉO – en tegneserie

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

MATTÉO – en tegneserie, bringer os via forlaget FAHRENHEIT ind i endnu et forunderligt univers. Som anmelder er det pragtfuldt at få lov at bide skeer med den stegelmannske banehalvdel og få tryksværten helt op under neglene.

Hele seks bind

Tillad undertegnede at gratulere forlaget for endnu en vellykket dansk udgave af et værk, vi vil komme til at følge over de næste mange år. Der eksisterer nemlig hele seks bind i serien om MATTÉO. Serien er skabt af franskmanden Jean-Pierre Gibrat (f. 1952), og så sin første udgave på fransk i 2008.

 

 

 

MATTÉO – en tegneserie

 

 

 

 

 

Endelig kan vi danskere nyde serien, som tager sit udgangspunkt i Første Verdenskrig, og fortsætter over i den russiske revolution og videre over i den spanske borgerkrig for til sidst at afslutte i den Anden Verdenskrig.

 

Gode tegneserier formår at skabe en stemning, med få tekster og visuelle effekter, der taler til følelserne, og MATTÉO er ingen undtagelse. Værket er iscenesat i slowmotion, så sjælen kan følge med, og dilemmaer, udfordringer og sindsstemninger brænder igennem. Tegningerne er små kunstværker og er tæt ved realtime dokumentariske.

 

 

 

 

 

MATTÉO – en tegneserie

 

 

 

 

Handlingen

Plottet er simpelt, men med krusninger på toppen og under neden. Ungersvenden Mattéo er bosat i Frankrig i 1914, og bor hos sin mor. Mattéo er dog søn af en spansk anarkist, og derfor indkaldes han ikke automatisk til slagmarkernes morads. Hans franske ven Guillaume er allerede draget af sted i krig, og på hjemmefronten betragter andre Mattéo som en kujon og knoldesparker. Midt i det hele har vi den smukke og kønne Juliette, der beundrer Guillaume for hans heltemod i krigen. Da Mattéo naturligvis er ude efter at vinde hendes hjerte, melder han sig frivilligt til skyttegravenes vanvid.

 

Vores hovedperson får sit ønske opfyldt og oplever krigens rædsler på nært hold – og her er tegneserie mediet ude i unikke præstationer, der nærmest håndholdt viser os rundt i skyttegravenes vaden i menneskekropsdele, lig og mudder.

 

 

 

 

 

 

Jean-Pierre Gibrat

 

 

Her tør vi godt at røbe, at Mattéo overlever strabadserne, og i øvrigt også lige kommer omkring et krigshospital med de sødeste sygeplejersker – her bliver han ‘vist nok’ lun på den skønne Amélie, der kærligt og nænsomt plejer ham. Denne første del i serien ender med en uventet cliffhanger-twist, vi ikke kommer mere ind på her.

 

Albummets lækkerhed emmer af pedantisk og præcis bogtrykker kunst, hvor dette firefarvede stykke håndværk er landet perfekt i samarbejdet mellem forlaget FAHRENHEIT og Mark Produktion.

 

 

Jean-Pierre Gibrat

 

 

 

 

Så er det blot at læne sig tilbage i stolen og med spænding vente på næste bind i rækken om MATTÉO.

 

 

Se mere på forlaget FAHRENHEIT

 

 

MATTÉO – en tegneserie, er anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION