NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024
AKTUELT Kunst Musik

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024

 

‘D-A-D: 40 års danmarkshistorie’

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘KA-CHING! Show me The Money’

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. Nationalmuseet er et moderne og nytænkende museum, med mange aktiviteter for alle ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

I øjeblikket har Nationalmuseet 2 spændende særudstillinger, som er værd at opleve. Den ene er ‘D-A-D: 40 års danmarkshistorie’ den anden er ‘KA-CHING! Show me The Money’. Nationalmuseet viser sig fra en ny og særdeles progressiv og moderne side.

D-A-D, 1984

Det ene udstillings omdrejningspunkt, er det internationalt kendte rockband: D-A-D. Gruppen blev etableret i 1984 af Stig Pedersen og Jacob Binzer og de udviklede deres helt egen stil. Melodisk rock eller cowpunk, kan man kalde stilen, kært barn har mange navne. De hed oprindeligt Disneyland After Dark, men da de fik deres gennembrud i USA 1989, skiftede de navn til D-A-D for ikke af komme i karambolage med Disneykoncernen. Men det er pudsigt nok stadigvæk det navn de fleste kender dem under.

 

Når du nærmer dig dørene til udstillingslokalet, bliver du mødt med bandets musik på en ret høj volumen. Med hårdtslående rytmer bliver du banket igennem udstillingen. Det er en genial måde at fortælle 40 års Danmarkshistorie på. Vi bliver taget på en tidsrejse, hvor vi følger D-A-D og parallelt ser, hvordan hele verden gennemgik en kolossal forandring. I 1989 faldt Berlinmuren og en ny epoke startede.

 

 

 

 

 

 

 

 

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

1990’erne var sorgløse og man kunne tillade sig næsten alt. Der var fremgang i økonomien og ungdommen levede livet. Vi oplever undervejs også en verden i forandring. Hele verden så til d. 11. september 2001, da tårnene i New York sank til jorden og alt forandrede sig for altid. Der kom finanskrise, men vi har været i stand til at holde skruen i vandet og bevare optimismen.

Musikken skabes

Der er bygget et stykke af en musiktribune op i rummet og vi går op og ned ad trapper, som var vi til koncert. God idé. Vi besøger et ungdomsværelse, ser musikernes legendariske instrumenter, kostumer og vi er på besøg i det berømte øvelokale, Øveren, hvor meget af bandets musik blev til. Midt i rummet er der en kæmpeskærm, sat op, så du ser det brusende menneskehav, på samme måde som bandet gør. I det hele taget er der mange overraskende detaljer i udstillingen. Den er godt nok ikke særlig stor, men indholdsrig, anderledes og festlig. Absolut et besøg værd.

 

 

 

 

KA-CHING! Show me the money

Med rockmusikken i ørerne går turen op til anden sal. Her er den anden særudstilling, KA-CHING, en udstilling om pengenes verden. Udstillingen har været der et stykke tid, men jeg synes den fortjener et par ord med på vejen, så man kan tage et smut forbi i sommerferien. Her kan man ikke alene opleve pengenes historie, men også se, hvad pengene kan gøre ved os, hvis vi ikke tænker os om.

Guldfeber

Jeg havde aldrig forestillet mig, at en form for guldfeber kunne ramme mig. Deri tog jeg fejl. Man bliver fuldstændig fascineret af alt det glitter og glimmer, der er vist i specielt det ene udstillingsrum. Guldmønter, en 12 kilo guldbarre, guldjakke, guldsmykker, indrømmet, jeg er vild med det.

 

 

 

 

 

 

'KA-CHING! Show me The Money'

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penge har eksisteret siden menneskets oprindelse. I starten blev værdier byttet med andre værdier, men pludselig kom de første rigtige penge i form af perler etc. Mønter er symbolet på penge, se bare, hver gang kryptovaluta skal illustreres, er det med mønter.

Et ‘pengespil’

Udstillingen er utroligt pædagogisk opbygget, med forklaringer på pengelån, renter, gældsætning, pengenes historie, hvor og hvordan bliver pengesedler og mønter trykt og meget mere. Man kan selv spille med aktivt og ‘vinde en million’ i Nationalmuseets ‘Pengespil’. En god måde at opdage de forskellige vinkler, hvormed penge kan blive tjent på og at tingene ikke altid er, som de ser ud.

En bank

I et af udstillingsrummene er der bygget et banklokale op fra 20’erne, og det giver autentisitet. Der er plancher med pengesedler, både danske og udenlandske. På pengesedler verden over er der for det meste trykt historiske personer, som har haft betydning for landet, prominente forskere, monumenter, kort sagt pengesedlerne er også med til at cementere et lands kulturarv og kulturrigdom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'KA-CHING! Show me The Money'

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er utroligt som udviklingen er gået hurtig, de sidste hundrede år. Dengang blev der ført regnskab i en stor bog, nu bruger vi mobiltelefonen både som betalingsmiddel og hvor vi kan tjekke lønsedler, kontoudtog, investeringer osv. Apropos mobiltelefoner. I 2021 var der ca. 15 milliarder mobiltelefoner og tablets på verdensplan, næsten to pr. person. Det giver stof til eftertanke. I nogle lande er der mange der ikke har en mobiltelefon, dvs. at i andre lande ejer en person måske fem enheder.

 

Og det leder tanken hen på det næste udstillingen spørger den besøgende om: Hvad har mest værdi for dig? 9 punkter er sat op: tid, natur, frihed, rigdom, opsparing, relationer, tryghed, oplevelser og sundhed. Det er virkelig godt, for hvert ord animerer til samtale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'KA-CHING! Show me The Money'

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med udstillingen er der produceret et nyt brætspil. Her skal du vise hvad du duer til, som iværksætter, investor og direktør. Det kan spilles af alle over 12 år og i min optik er det en god måde at lære teenagere, hvad pengene er værd! Sammenlign det ikke med Matador. KA-CHING er mere avanceret og udfordrende, men stadigvæk let tilgængeligt.

Moderne og nytænkende

I de senere år er museerne vågnet op og har fundet nye veje at gå, for at tiltrække et bredere publikum. Nok er det vigtigt at kende til flinteøkser og potteskår, men hvis det ikke kun er skoleklasser de skal have indenfor dørene, skal der helt andre tiltag til, som f.eks. disse to udstillinger. Nationalmuseet er et moderne og nytænkende museum, med mange aktiviteter for alle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024 – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

NATIONALMUSEET: Udstillinger 2024 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm