Kunst

NIVAAGAARDS MALERISAMLING – SOFONISBA

SOFONISBA – HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL

NIVAAGAARDS MALERISAMLING

 

 

 

 

 

SOFONISBA – HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL

Sofonisba Anguissola, Skakspillet, 1555, National Museum in Poznan, credits – The Raczynski Foundation at the National Museum in Poznan

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

Det er en ganske særlig udstilling NIVAAGAARDS MALERISAMLING introducerer os for i dette efterår. Ikke alene stifter vi her bekendtskab med en af 1500- tallets mest fortræffelige malere, men at det er en kvinde gør kun oplevelsen endnu mere unik og eksotisk. Sofonisba Anguissola (1527, 1532 eller 1535 – 1625, der er angivet forskellige årstal for hendes fødsel, Nivaagaard har valgt årstallet 1532), kom til verden i Cremona, Italien, i en adelsfamilie. Hun var den ældste af 7 børn og de 5 ældste piger var alle talentfulde malere. Dog var det Sofonisba der havde det største talent. Hun var en af de fremmeste portrætmalere i renæssancen og blev anerkendt som sådan af sin samtid.

Skrevet ud af historiebøgerne

Det er helt uforståeligt at denne kvinde i 1800-talllet blev skrevet ud af historien, desværre som så mange andre kvindelige kunstnere fra den tid. Det er derfor endnu mere velkomment at dette ”glemte mirakel” har fået sin egen særudstilling, som er den første i Nordeuropa. Billederne på udstillingen er udlånt af museer og private personer og viser 22 af hendes værker. Nivaagaards Malerisamling ejer selv et af dem og det er et af hendes hovedværker ”Familieportrættet”. Portrætgruppe med kunstnerens fader Amilcare Anguissola og hendes søskende Minerva og Asdrubale, ca. 1559. Erhvervet i 1909.

 

 

 

 

 

 

SOFONISBA – HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL

Sofonisba Anguissola, Selvportræt ved staffeliet, 1556, Museum – Castle in Łańcut

 

 

 

Sofonisba og hendes søster Elena fik undervisning hos en lokal maler Bernadino Campi fra 1546 – 1549. Da Campi flyttede til Milano fortsatte søstrene hos en anden maler, Bernadino Gatti, indtil 1551. Sofonisba blev allerede i den periode omtalt som talentfuld og hendes søster blev ikke nævnt med et ord. Elena gik i kloster inden 1556 og der findes ingen værker fra hendes hånd.

Det kvindelige mirakel

Sofonisba havde et udadvendt og charmerende sind, talte flere sprog og var udstyret med dette fabelagtige malertalent, der gjorde hende efterspurgt og hun vandt hurtigt ry for at være en af tidens største malere, hos anerkendte kunstnere som bl.a. Michelangelo. I Spanien havde man også hørt om dette kvindelige mirakel, og i 1559 inviterede Philip II Sofonisba til at blive hofdame for hans nye dronning Isabel, der blot var 14 år gammel.

 

Hun var en livlig pige der kunne lide musik og dans og det viste sig hurtigt at hun også kunne male og var god til mange kunstarter. I denne periode forfinede Sofonisba sit malerarbejde og i slutningen af sit 14 år lange ophold i Spanien malede hun nogle af sine bedste malerier. Farvelaget er nu mere tyndt påført og med stor lethed i penselføringen. Hun formår at male endnu finere detaljer i håret, på smykkerne eller i blonderne på kjolerne, der nærmest giver en kaligrafisk streg, belysningen er en smule dunkel og med en varm dybde.

 

 

 

 

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

Giftermål

Philip II havde valgt en passende ægtemand til Sofonisba, som hun mistede på havet i 1578 i en ulykke. Hun blev gift på ny i 1580 med en mand efter eget valg. Også her var hun ikke en kvinde af sin tid. Hun forblev gift med Kaptajn Orazio Lomellino fra Genova til sin død i 1625.

Nyd feministen SOFONISBA på NIVAAGAARDS MALERISAMLING

Det er åndeløst smukke billeder. De har en ekstravant skønhed. Farverne er vidunderlige, lyset funklende og indbydende. Jeg blev i et sprudlende efterårshumør da jeg havde set disse mageløse billeder. Lidt stolt på sit køns vegne bliver man også når man tænker på at disse billeder er blevet malet for 500 år siden. Det kan man da kalde en feminist!

 

 

 

 

NIVAAGAARDS MALERISAMLING - SOFONISBA.

Sofonisba Anguissola, Portrætgruppe med kunstnerens fader Amilcare Anguissola

og hendes søskende Minerva og Astrubale, ca. 1559. Nivaagaards Malerisamling

 

 

 

Se mere om NIVAAGAARDS MALERISAMLING – SOFONISBA her

 

Udstillingen ‘Sofonisba – Historiens glemte mirakel’ kan nydes frem til midten af januar 2023.

 

Tjek også vores anmeldelse af udstillingen om Bertha Wegmann (1847 – 1926) her

 

 

 

SOFONISBA – HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION