Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM
Kunst

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM

MATERIAL WORLD

 

 

 

 

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM

Sean Scully. Oak Stacks, 2022. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

✮✮✮✮

 

 

Sean Scully indtager Thorvaldsens Museum frem til marts 2023. Sean Scully (f.1945) er fra Irland og har praktiseret sin kunst i over 5 årtier. Han er stærkt optaget af firkanter både i sine pompøse skulpturer og i sine malerier og tegninger.

 

Thorvaldsens Museum er et særligt sted på Slotsholmen og for København i det hele taget, og endelig også for resten af Danmark og verden. De fleste af os kan ikke sige os fri for at have besøgt det monumentale museum med Bertel Thorvaldsens (1770 -1844) giganter af skulpturer i skoletiden, og senere måske med børn eller børnebørn.

 

 

 

 

 

 

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM

Sean Scully. Glass Stack 2, 2020   Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Den fredede bygning ved Christiansborg og Højesteret, er statisk og har i mange år fremstået uforandret. Dette faktum har man i de senere år arbejdet med at rode bod på, og i samspil med Thorvaldsens giganter, inviterer man samtidskunstnere på banen med komplimenterende kunst.

Sean Scully – MATERIAL WORLD

Sean Scully – MATERIAL WORLD er et af disse nye bud. Tanken er at aktualisere Thorvaldsens værker og skabe en dans kunsten imellem.

 

 

 

 

 

 

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM

Sean Scully. Opulent Ascension North, 2022  Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Scully har til lejligheden leveret en monumental stak træ med titlen ‘Oak Stacks’. Du finder den tredelte skulptur på Bertel Thorvaldsens Plads. Vi taler om en højde på 7,5 meter og en vægt på 22 ton. Træet er ‘nyt’ og friskt, men tag ikke fejl – dele af skulpturen er moseeg fra 1600-tallet fundet på Papirøen under udgravningerne. Træet er som nyt, da de har opholdt sig fuldstændigt iltfrit i saltvand. En del af skulpturen er dansk egetræ, der ‘kun’ er ca. 200 år gammelt. ‘Oak Stacks’ er at finde som et københavnsk varetegn i hele 2023 – lad os da håbe, at denne ubehandlede skulptur kan få lov at blive stående, indtil den falder fra hinanden af sig selv.

 

I selve museets forhal ser vi noget, der minder om ‘prinsessen på ærten’. Her finder vi en 9 meter høj skulptur i filtmateriale på trærammer. Denne skulptur er hul, så man kan bevæge sig ind i værket og kigge på de mageløse stabler af ‘filt -madrasser’. Værket bærer titlen: ‘Opulent Ascension North’, 2022.

Marmor stablet som mønter

I gården mødes vi af en stabel marmor. Skiver af sort marmor fra Italien sender referencer til Thorvaldsens italienske tid. Disse skiver vejer tilsammen over 9 ton og det har været nødvendigt at pilotere ekstra under denne gigant. Det fortælles af kurator Per Haubro Jensen, at det ikke er en tilfældighed, at disse 325 kilo tunge skiver, i den 4 meter høje, skulptur ligner stabler af mønter. Kunstnerens barndom var nemlig yderst spartansk og faderen hjalp til i en frisørsalon – her bestod lønnen af de ‘drikkepenge’ i form af mønter, faderen fik med hjem og disse lå så i stabler på køkkenbordet, og var det udkomme familien måtte leve for.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bertel Thorvaldsen

Sean Scully. Black and Gold, 2021 Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

På museet ser vi også stabler af gigantiske stykker glas, zink-beholdere og endelig vinylpuder.

Malerierne

På førstesalen har man indrettet en yderst veltilrettelagt udstilling af tegninger/tryk og malerier. Per Haubro Jensen har nøje sammenholdt farverne i de enkelte små rum med kunstnerens værker. Udstillingen er kronologisk og viser et stort repræsentativt udsnit af værkerne gennem tiden. Her bevæger vi os fra nutiden helt tilbage til 1974. Læg mærke til, hvordan farverne matcher Thorvaldsens farver, som ofte er det, vi kender som jordfarver. Mange af værkerne er på lærred, andre er på kobberplader så en helt særlig effekt opnås.

 

 

 

Per Haubro Jensen

Sean Scully. The 50, 2021. Foto: Roxnakowsky

 

 

 

Per Haubro Jensen

Sean Scully. Cut Ground Yellow Blue 6.11, 2011 Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

I disse værker ser vi, hvordan farver og firkantede strukturer spiller sammen med ofte meget grove penselstrøg. Her frembydes forskellige mangfoldige effekter.

 

 

 

 

 

 

 

Sean Scully

Sean Scully (f.1945). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Thorvaldsens Museum har flere forcer at spille på. Er man under 18 år, er der gratis adgang. Om onsdagen er der gratis adgang for alle.

 

Se mere om Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM her

 

Se også vores anmeldelse af ‘Face to Face Thorvaldsen and Portraiture’ her

 

 

KULTURINFORMATION retter en særlig tak til fotograf Niels Lyksted

 

 

Sean Scully på THORVALDSENS MUSEUM er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION