Litteratur

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

 

 

Reportage af Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Igen i år blev Historiske dage afholdt i Øksnehallen. Med 5 scener, 75 udstillere og 150 events, er det en af de helt store historisk kulturelle begivenheder i København. Historiske dage har siden 2015 været en årlig tilbagevendende begivenhed, med et Coronastop i 2020. Det er festivalleder cand. mag. Henrik Thorvald Rasmussen og projektleder cand. mag. Rasmus Friis Eftersøe, der er primus motor, godt hjulpet på vej af en skare entusiastiske studentermedarbejdere og frivillige. Historiske dage arrangeres af Folkeuniversitet i Aarhus, Emdrup-København og Herning.

 

Formålet er blandt andet at styrke demokrati og medborgerskab. Med denne festival vises mange alternative sider af både den kulturelle, kunstneriske, hobbymæssige, litterære og historiske verden. Det er et event som faktisk henvender sig til alle i alle aldre. Der er noget for enhver smag og tilmed opdager man tiltag og ting, der er langt fra den kendte dagligdag.

 

 

 

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

De historiske nicher

Timerne forsvinder som dug for solen, når du går rundt og både ser og taler med de forskellige mennesker i standene. Alle er meget imødekommende og vil hellere end gerne fortælle om lige netop deres lille historiske niche. Du får ting at vide du aldrig i din vildeste fantasi ville tro var noget der kunne have din interesse. F.eks. er der Ringsted Radiomuseum, hvor jeg fik demonstreret en B&O model fra 1948, som virkelig kunne spille standen op.

 

Fængselshistorisk selskab fortalte om fængselsmad igennem historien og solgte TUFF FOOD. I Nyborg Statsfængsel befinder sig Danmarks eneste delikatessefabrik, der er placeret i et lukket fængsel. Det er fangerne der står for produktionen og produkterne er superlækre fyldte chokolader, marmelade, nødder samt karamel og solbærsirup. Der var smagsprøver og jeg købte nødder.

 

Der er en del réenactors bl.a. kan man blive medlem af en forening, hvor gamle regimenter og enheder fra Nord-og Sydstaterne danner rammen om aktiviteter, der fortæller om livet som soldat under borgerkrigen. Man klæder sig ud og agerer som dengang. Det kan man også gøre som romersk soldat, viking, ridder etc. En sjov hobby at tage op, med fællesskab og inspiration. De adskillige foreninger står på nettet.

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forlagene

Mange af bogforlagene er også repræsenteret og det gælder både de mere historiske, som beskæftiger sig med slægtsforskning, Historiske Atlas og historiske vandringer, til Gyldendal, Frydenlund, Alhambra, Gads Forlag, Turbine, Politikens Forlag og mange flere. Alle havde de medbragt bøger som kredser om kunst, kultur eller med et historisk islæt.

 

Så er der foredragene eller måske nærmere betegnet, små godbidder på nogle af de mest aktuelle bøger. De bliver præsenteret på 6 forskellige scener og flere af dem er på samme tid, så man kan ikke få det hele med. Det tvinger en til at skulle vælge. Aktiviteten er populær, folk står på ryggen af hinanden.

 

Det er spændende, fordi forfatterne selv møder op og fortæller om deres værker i små 15-25 minutter. F. eks. kunne man høre om hvad der kom ”I kølvandet på Erik Den Røde” – Øystein Morten eller denne: 3000 år kort fortalt af Asser Amdisen, man kunne også blive fristet af: Dagbøger fra trediveårskrigen-et indblik i rædslerne, forfatter Dick Harrison. Ja, der var mulighed for at komme vidt omkring.

 

 

 

 

 

Reportage af Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

Reportage af Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Museerne

Et par væsentlige museer var også repræsenteret på udstillingen såsom: Helsingborgs museum, Den gamle by, Islands Nationalmuseum og Hofteatret-Teatermuseet der igen åbner til efteråret efter en flerårig ombygning. I den anledning er der udgivet en bog: Det skjulte Slotsholmen og den vide verden af Peter Christensen Tellmann. Kulturelle rejsebureauer er også i høj kurs, med destinationer målrettet kulturhovedstæder og andre interessante steder. Dem var der nogle stykker af.

Vi glæder os til 2025

Det er et strålende initiativ og man er underholdt, fordi festivalen, messen, kært barn kan have alle mulige navne, formår at samle et alsidigt udvalg af udstillere under samme tag. Det er umuligt at nævne alle udstillerne her, men der skal jo også være noget at glæde sig til i 2025. Jeg vil også lige nævne, at der er masser af muligheder for at spise og drikke undervejs. Usædvanlige lækkerier, skulle min fotograf Benni og undertegnede, hilse og sige.

 

Vel mødt til næste år. Historiske dage er værd at bruge en lørdag eller søndag på. Hører man til dem der ikke kan få nok, findes der mulighed for at købe en weekendbillet. Måske skulle jeg overveje det næste år, for der var mange af de små foredrag jeg ikke kunne nå. Glæd jer til næste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportage af Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024. D. 9.og 10. marts 2024. Reportage fra udstillingen.

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024 – se mere her

 

 

 

ØKSNEHALLEN: Historiske dage 2024 er en reportage af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm