Kunst

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ……. modigt og forfriskende …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

Siden menneskets oprindelse, har mørket betaget os. Mørke er ikke bare en tilstand eller en ting, men også et utal af både begreber og situationer. Mørket omgiver os hele tiden, både dag og nat.

 

Tusmørket er et spændende tidspunkt lige inden solen går ned. En solformørkelse sker ved højlys dag, når månen befinder sig imellem jorden og solen. Den mørke middelalder, er den europæiske tidlige middelalder. Mørke kan være ondt, befriende, stilhed, reflekterende, omsluttende o.m.a., og det er lige netop det Sophienholm Kunsthals nuværende udstilling drejer sig om. At kunne opleve mørke på utallige måder.

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

 

 

 

 

Som et teater

Teaterinstruktøren Katrine Wiedemann, og scenografen Maja Ravn belyser mørkets kringelkroge i nye former og udtryk. De to teaterkunstnere har haft et tæt samarbejde gennem 20 år, og denne udstilling er meget anderledes end de projekter de tidligere har samarbejdet omkring. Det fornægter sig ikke, at vi her har med to garvede teaterfolk at gøre.

 

Når du træder ind i museets lille forhal, bliver du præsenteret for et kæmpestort teatertæppe/forhæng. Så er stemningen sat på fuldt blus. Det er fascinerende at se, hvor mange bud de to kunstnere har på hvordan mørke kan fortolkes. Er mørket blot en illusion? Er lyset?

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

 

 

 

 

 

I mørket er alle katte grå

Man kunne fristes til at bruge det gamle ordsprog: I mørke er alle katte grå, når du vandrer rundt i denne udstilling. I mørket skiller vi os ikke ud fra mængden, vi kan være usynlige og anonyme. Mørket kan til gengæld også virke dragende, mystisk og til tider skræmmende. I virkeligheden kan mørke have næsten alle indvirkninger på dit sind, sjæl og krop. Mørket er alle vegne, som kunstnerne udtrykker det i udstillingen. I huller, afløb, kabler, i det private rum når du er alene, når du er sammen med andre, for vi kender alle mørket.

Er mørket din ven?

Wiedemann og Ravn har valgt at gå skridtet videre og vende tingene på hovedet. De bruger mørket til at fortælle os: At mørke er en energi, i en anden form end lys. Den skulle lige vendes en gang, for pludselig skal ét til tider dystert begreb, drejes til det modsatte. Noget positivt. Søvnens mørke er lys, skildret i et rum af tid, hvor mørket er en lise for sjæl og legeme.

 

De to fremragende kunstnere har skabt en helt unik udstilling, der på alle måder gør op med mørket som kun værende en negativ faktor i vores tilværelse. Vi oplever nye definitioner på hvad mørke også kan være, og forundres over ikke have vurderet det tidligere fra de vinkler. Tænk hvis der fandtes en lampe der kunne lave mørke? Et nyt tankeeksperiment, der i brudstykker ville få den rå virkelighed til at blive anskuet som aldrig før. Se tingene i mørke! Udstillingen udfordrer beskueren til at se en anden perspektivering af tingenes tilstand. Hvad er virkelighed og hvad er illusion?

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke

 

 

 

 

Ens sanser bliver umærkeligt forstærket, når en eller flere af vores normalt fungerende sanser bliver slået fra. Når vi skal nyde et stykke musik eller hengive os til anden speciel nydelse, lukker vi ofte øjnene. Med lukkede øjne bliver modtagelsen af duften, lyden, berøringen, smagen forstærket. Vi opnår en synergi effekt, hvor nydelse og oplevelse forenes. Det er det de to kunstnere vil opnå med denne udstilling, at publikum kan opleve og fantasere om lys og mørke. Alt sammen elegant sat sammen som en lille spektakulær teaterforestilling.

Udstilling inde så vel som ude

Sophienholm Kunsthal tør noget som mange af de større og etablerede steder ikke gør. Modigt og forfriskende. Man kan glæde sig til hvad de vil berige os med på næste udstilling. Glem heller ikke at se installationen i parken, helst i mørke. Den bryder fuldstændig med normerne. Sophienholm er smukt beliggende, så ikke alene er museet en udflugt værdig, omgivelserne er ligeledes vidunderlige med rige muligheder for en spadseretur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Katrine Wiedemann og Maja Ravn

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke. Teaterinstruktør Katrine Wiedemann, scenograf Maja Ravn. Fotograf Peter Christian Christensen. Udstillingen slutter 19. februar 2023

 

 

Se mere om SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke her

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Laboratorium for mørke er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION