Kunst Litteratur

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont

 

Adèle Blanc-Sec nr. 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… et must read, uanset om man …. ‘

– Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

Jacques Tardi siger farvel til sin darling omgivet af mumier, eksplosive kloner og ægte kogalskab.

 

Første bind i serien om detektiven Adèle Blanc-Sec udkom på dansk i 1978. Nu er det sidste udkommet hvor “alle tråde bliver samlet og alle mysterier løst”, som det lyder fra udgiverne af den danske oversættelse. Dén formulering vender jeg tilbage til.

Hvor er plottet? (1. del)

Historien foregår – som sædvanligt i serien – i Paris i tiden i og omkring 1. verdenskrig, hvor Frøken Adèle Blanc-sec i denne historie omgives af eksplosive kloner af hende selv, tandpine og en kvæg-epidemi der forvandler folk til, ja, kvæg. Midt i alt det følger vi Adèles mumievenner på vej til kongres og ikke mindst “Affæren med babyen fra Buttes-Chaumont” (en baby der bortføres i en park af en slags rød blæksprutte) hen mod bogens og seriens finale.

 

…men hvor er plottet? Her skal vi tilbage til formuleringen af de danske udgivere: “Alle tråde bliver samlet og alle mysterier løst.”. Dét er plottet. Lad mig uddybe:

 

For trofaste Tardi-læsere, vil førnævnte historiebeskrivelse virke yderst genkendelige, og man skal ikke have læst meget af serien om Adèle Blanc-Sec for at kunne spotte både et gensyn med et stort persongalleri, men også flere episoder som regulære genudsendelser. Bogen er i bund og grund et slags “clip show” sat ind i en helhedsorienteret kontekst; en rundtur i Adèles univers bundet med en sløjfe i enden for at markere den definitive afslutning.

Hvor er plottet? (2. del)

Når det så er sagt, har Tardis forlag i Frankrig – Casterman – forsøgt sig med en mere regulær plotbeskrivelse, som du kan læse (nb: kun på fransk) her. Plottet har jeg i skrivende stund ikke formået at finde på dansk, hverken på forlagets danske hjemmeside eller i den officielle pressemeddelelse. Om det er en fejl eller et bevidst fravalg ved jeg ikke, men hvis det er et fravalg, så er det en god beslutning.

 

Den franske (lidt poppede) plotbeskrivelse indikerer nemlig at Adèle er en hovedperson der formår at klare sig igennem diverse begivenheder med en aktiv, personlig indsats. Uden at afsløre for meget, kan man diskutere om det er en retvisende skildring af hvad der reelt sker i bogen, eller om begivenhederne nærmere kredser om hende i næsten total passivitet (kun overgået af afsnit 5 hvor Adèle fryses ned i en isblok).

 

Fortællemæssigt kan plottet i sidste ende ligge på et meget lille sted, hvis det da overhovedet eksisterer. Ikke desto giver afsnit 10 indtryk af at handle om Adèle Blanc-Sec og/eller “Babyen fra Buttes Chaumont”. Det handler lige meget – eller lige lidt om begge dele.
Sagt på en anden måde: Afsnit 10 i serien om Adèle Blanc-Sec fremstår i sit fokus fra Tardis side mere på at afslutte en fortælling, snarere end at fortælle en helt ny historie.

 

 

 

 

 

 

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont

 

 

 

 

 

 

 

Dommen

Er “Adèle Blanc-Sec nr. 10: Babyen fra Buttes Chaumont” så værd at bruge tid på? Ja.

 

For nye læsere vil man både få et indblik i Tardis univers og få gavmilde referencenoter igennem bogen, så ens pirrede nysgerrighed kan blive afsøgt i tidligere udgivelser. For de mere inkarnerede læsere, vil det stadig være et must read, uanset om man bryder sig om vinklen fra Tardis side eller ej.

 

Kill your darlings er aldrig nemt at gøre, men Tardi gør det (som planlagt) ved 10. og sidste bind efter knap et halvt århundrede i en afsluttende sightseeing-tour i Adèles univers. Med “plottet” eller mantraet “alle tråde bliver samlet og alle mysterier løst”, kan man forvente at opleve netop dét…. men dog ikke meget mere end det.

 

Farvel, Adèle.

 

 

 

 

 

 

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont – Adèle Blanc-Sec nr. 10 er skrevet og tegnet af Jacques Tardi. Oversættelse: Søren Vinterberg. Udgivet på dansk af Faraos Cigarer / Forlaget Faraos. 64 sider i farver, hardcover.

 

 

 

 

Se mere om Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont her

 

 

 

 

Tegneserie: Babyen fra Buttes Chaumont er anmeldt af Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION