Kunst Litteratur

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ………. fortjener en central rolle i kunstbøgernes Mekka …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

101 kunstnere er en vældig flot bog. Titlen ved jeg ikke hvor forfatteren har fra, og hvorfor 101 og ikke 102 kunstnere, men der findes en spansk ungdomsserie, hvor titlen er: 101 ting du ikke vidste noget om…. f.eks. gladiatorer, romere etc. Her præsenterer forfatteren Tom Jørgensen os for 101 danske billedkunstnere og keramikere fra hele Danmark. Fra Gedser til Skagen, det er er lidt af en ekspedition vi kommer ud på.

Med Tom Jørgensen på opdagelse

Danmark har en meget stor talentmasse af kunstnere, der ovenikøbet er aktive og både udstiller og sælger deres værker. Det er imponerende hvilken diversitet disse personer er i besiddelse af. Man finder simpelthen alle stilarter, stemninger og scenarier i deres værker. Vi møder billeder der i udtrykket minder om 20’ernes karakteristiske mennesketyper, endeløse fantasiuniverser, mørke mystiske billeder, der hensætter dig til tænksomhed i de store skove i Nordsverige. Så med ét bliver du ramt af Amors romantiske pile, vilde dyr, farverige dyr, hvor du får lyst til at tage på ferie, klovne, og du tænker straks på sommer og cirkus, stilleben som på et renæssancemaleri, alt i alt overvældende.

 

Man bliver overrasket over den professionalisme der præger alle billederne. Hver kunstner brænder igennem, og man mærker tydeligt at vi har med engagerede, hårdtarbejdende mennesker at gøre. Det ville være aldeles uretfærdigt at sidde og vælge nogle ud frem for andre, derfor var det via at bladre i bogen og stoppe, som i et slags ”lotteri”, at jeg vil omtale et par enkelte af kunstnerne.

Tilfældige nedslag

Vibeke Schou maler mest med akryl på lærred/papir. Hendes malerier er farvestrålende og i visse tilfælde naturalistiske. Hun skildrer livets gang, årstidernes skiften og er ikke bleg for at nærme sig fantasy verdenen.

 

Gigi Gigja maler realistisk. Hun er vokset op på Island og bor nu i Danmark. Hendes vilde dyr har en særlig dimension. Du fascineres og drages. Gigja maler også mennesker og gerne portrætter. Hun maler i en nærmest fotorealistisk stil.

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023

 

The young businessman. Gigi Gigja © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giga Gigja

 

Gigi Gigja © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Charlotte Skaanings billeder er stærke og nærgående. Hun er det man vel kan betegne som en moderne figurativ maler. Hendes billeder fortæller historier om mennesker, hun fortæller historierne gennem de kroppe vi ser på billederne.

 

Elsebeth Hornung er endnu en kunstner med et sigende udtryk. Man tror at hendes værker er malerier, men nej, de er fabrikeret af stof og tråd. Hun har specialiseret sig i portrætter, der enten kan være fra egne fotografier eller andres. Hendes værker er stærke og har stor portrætlighed.

 

Søren Skovgaard Andersen er fra Roskilde og formidler virkeligheden til farvemættede billeder, hvor du hele tiden kan fornemme hvor du befinder dig. Det fornægter sig heller ikke at mange af motiverne er fra Roskilde og omegn, med den smukke Roskilde Domkirke som hovedingrediens. Grønland og den nordiske fjeldverden er også på menuen.

 

Berit Engblad er en billedkunstner der blander Pop-Art, Art Nouveau, guld og stærke farver sammen. Hun dekorerer giner og mannequindukker med motiver der fremhæver kroppene, tilfører figurerne nyt liv.

 

 

 

 

 

 

Berit Engblad

 

Dylan with Love. Berit Engblad © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023

 

Mr. Vega Fernal. Berit Engblad © all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Dette er som sagt blot nogle af kunstnerne i bogen. De kunstnere der ikke er nævnt, er lige så spændende, måske mere vil nogen sige. For kunst kan man godt nok vurdere og analysere, men i sidste ende er det beskuerens subjektive oplevelse der betyder noget.

Ligestilling?

Det er en smuk bog, til mange timers fordybelse og indsigt. Den er trykt på papir der giver billederne det korrekte liv, og får dem til at fremstå klare og realistiske. Jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet for ud af de 101 kunstnere er der 18 mandlige navne. Måske skal man ikke hænge sig for meget i det, men det er da formidabelt at kvinderne er kommet så godt med. I mange andre sammenhæng har vi hørt at kvinderne ikke er nok fremtrædende, det kan vi ikke sige her.

 

Det er en, hvad jeg vil kalde det: small coffee table book, der fortjener en central rolle i kunstbøgernes Mekka.

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023. Forfatter: Tom Jørgensen. Udgivet på forlaget: Frydenlund.

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023 – se mere her

 

 

 

ANMELDELSE: 101 KUNSTNERE 2022-2023 er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION