THORVALDSENS MUSEUM: SANS FOR FARVER
Udsmykningen rummer såvel italienske som danske elementer. Træerne øverst i billedet er fra Italien. Billedtekster & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
✮✮✮✮✮✮
‘ ……… der er en helt særegen stemning når man træder ind i bygningen …. ‘
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Bertel Thorvaldsen (1770-1844), er en af vores mest kendte billedhuggere. Han begyndte på Det Kongelige Danske kunstakademi allerede som 11-årig. Da han var 17 år, modtog han Den lille Sølvmedalje, og to år efter Den store Sølvmedalje og i 1793 Den store Guldmedalje. Som 26-årig, i 1796, fik han tildelt Kunstakademiets store rejsestipendium.
Thorvaldsen forlod Danmark og tilbragte de næste 40 år forskellige steder i udlandet, men etablerede sig i Rom. Selvom han i mange år var væk fra Danmark, betragtes han alligevel som en af hovedpersonerne i Den danske Guldalder og han glemte aldrig sit tilhørsforhold til sit fædreland. Thorvaldsen havde en stor indflydelse på mange af de danske kunstnere der rejste ud og Italien var især landet man rejste til på dannelsesrejse. I september 1838 kom han tilbage til København.
Skitse til loftsudsmykning af rum i Thorvaldsens Museum. Bemærk, at stukken er markeret med hvid maling oven på akvarellen. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Bindesbøll
Michael Gottlieb Birckner Bindesbøll (1800-1856), var en dansk arkitekt. Han havde en helt speciel flair for nytænkning og var nærmest forud for sin tid. Han var uddannet på Det kongelige Danske Kunstakademi.
Bindesbøll var umådelig flittig og hans talent rakte vidt. Han rejste en del både til Grækenland og Italien, hvor han fik en dyb indsigt i den antikke arkitektur. Da Bindesbøll var i Rom, blev han gode venner med Thorvaldsen og havde allerede dér i samråd med ham, tegnet de første skitser til museet. Udkastene begyndte som et almindeligt græsk tempel, til det bygningen er i dag.
Akvarelskitser til udsmykning af Thorvaldsens Museum. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Et museum på Slotsholmen
Spørgsmålet om at etablere et museum for Thorvaldsen, havde i Danmark været undervejs i flere år. Bindesbøll havde arbejdet videre med tegningerne til museet, mens Thorvaldsen stadigvæk boede i Rom. Den vanskelige opgave lå i, at det både skulle være et museum for Thorvaldsens værker, men også et gravsted/mausoleum for ham.
Bygningen er blevet til efter ihærdige og nøje gennemarbejdede studier af mange forskellige græske bygningsværker. Mange af Thorvaldsens værker kunne allerede ses i København og realiteten af et museum, kom nærmere og nærmere. I 1839 blev det afgjort og en byggegrund blev anvist af kong Frederik d. 6. og Bindesbølls planer til opførelsen godkendt. Det skulle vise sig at blive Bindesbølls mesterstykke.
Skitse til Thorvaldsens Museums vestvendte facade ca. 1840. Akvarel. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved.
Danmarks første museum
I 1848 åbnede man dørene til Danmarks første museum. Thorvaldsen havde forinden besluttet at donere de fleste af sine værker til Danmark og havde hentet dem hjem fra sit atelier i Rom. Det er en af de bedste og mest fremsynede beslutninger fra en estimeret dansk kunstner, der i min optik nogensinde er blevet truffet.
Kombinationen af bygningen og Thorvaldsens værker, er en symbiose uden sidestykke. De farvevalg Bindesbøll traf til udsmykningen af bygningen var de antikke farver, der idealiserede Thorvaldsens æstetik. De er kontrastfyldte som i det gamle Pompeji, fra stærkt ultramarinblåt, til dunkel bordeaux.
Der er en helt særegen stemning når man træder ind i bygningen. Når man går gennem de små rum på første salen, hvor udstillingen er, er det lige så meget de betagende malede lofter der fascinerer, som skitserne og tegningerne af Bindesbøll. Hvert rum har sit tema og det må have været sådan lofterne har set ud i Herculaneum og Pompeji.
Et spejl på gulvet gør det nemmere at iagttage den farverige loftsudsmykning. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Stor arkitektur
Lys er vigtigt, hvis kunstværker skal tage sig ordentligt ud. Bindesbøl fik etableret vinduer både i stueetagen og på første sal, så der kunne komme et naturligt lysindfald.
Ligeledes var han ind over hver eneste detalje af bygningen, både inde og ude. Igennem årene i udlandet havde Bindesbøll noteret sine indtryk og ideer ned og hjembragte tætskrevne skitsebøger med tegninger af dyr, planter og ornamenteringer, samt en masse farveprøver. Det havde siden slutningen af 1700-tallet været på mode at indføre antik arkitektur- og dekorationskunst på bl.a. slotte og museer i Europa og den mode fulgte Bindesbøll også. Dog ikke uden at sætte sit eget helt unikke præg på sine værker.
Besøg Thorvaldsen
Udstillingen handler om denne formidable bygnings tilblivelse og det er den som står i centrum. Vi er arkitekturhovedstad i 2023, så hvad ligger nærmere end samtidig at sætte fokus på 175-året for dette museum. En virkelig oplagt måde at fremvise etableringen af et mesterværk på. God fornøjelse.
Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
THORVALDSENS MUSEUM: SANS FOR FARVER. M. G. Bindesbøll, arkitekten bag Thorvaldsens Museum. Udstillingen slutter 22. oktober 2023.
THORVALDSENS MUSEUM: SANS FOR FARVER – Se mere her
Redaktionen retter en tak til Niels Lyksted for billedtekster og fotografier.
THORVALDSENS MUSEUM: SANS FOR FARVER er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION