Musik

Tivoli Jazzpris 2023

Tivoli Jazzpris 2023

– En Aften om Jazzens Forførende Magi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023

Vinderne af Tivoli Jazzpris 2023. Foto: Michelle Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I hjertet af København, under den majestætiske kuppel i Glassalen, udfoldede der sig en begivenhed af sublim æstetik og kulturel betydning. Tivoli Jazzpris 2023, en aften, hvor Danmarks jazzmusikeres mesterværker blev hyldet, og jazzens ekstraordinære kraft blev fejret, var en triumf for sjælen og sanserne.

 

Det var en aften, hvor landets mest prestigefyldte jazzlegater og priser smeltede sammen i en portal til en musikalsk oase og et tableau af musikalsk talent og lidenskab iscenesat af Tivoli, en institution, der er synonym med kulturarv og forfinet underholdning. Alt sammen i et nært samarbejde med JazzDanmark.

Ben Webster Hæderspris

Det første højdepunkt på denne magiske aften var tildelingen af Ben Webster Hæderspris. Ben Webster (1909-1973), den store jazzsaxofonist, hvis toner engang løftede København til himlens kuppel, blev æret ved at give prisen til steelpan-veteranen Rudy Smith. Smith, der har boet i Danmark i over 40 år, viste os, hvordan hans olietønder kunne væve skærende smukke melodier sammen med Tivoli Ensemblet og føre os tilbage til de gyldne jazzår. Rudy Smith er en aldrende herre på over 80 år, men da han foldede sig ud, forsvandt hans alderdoms udfordringer, og han spillede som om han var 20 år igen – det er det, musik kan!

 

Rudy Smith, som den sidste overlevende fra en svunden æra, mindede os om de legendariske musikeres tid, en tid, der udsmykkede København med jazzens majestætiske perler. Læs vores interview med Henrik Wolsgaard-Iversen om Ben Webster fra tidligere på året her.

René Daugaard Legatet – en nyhed

Naya Buric, aftenens vært, trådte frem for at belyse historien bag René Daugaard Legatet. Jazzmanden René Daugaard besluttede sig på sin livs aften for at donere 200.000 kroner i kontanter til JazzDanmark med en drøm om at hylde jazzpianister. Legatet vil fremadrettet blive uddelt i passende portioner.

 

Niels Jørgen Steen, der selv er en levende legende på klaveret, trådte op for at præsentere legatmodtageren, Ben Besiakov. Besiakov, en stilfærdig pianist, har tryllebundet publikum i årtier med sin musik, og hans klavertoner løftede os til himmelske højder denne aften.
Niels Jørgen Steen berettede om at have kendt Ben siden han var ‘dreng’. Steen fortalte også anekdoter om den legendariske Bent Jædig (1935-2004). En gang spurgte Niels Jørgen, hvorfor Jædig havde valgt at spille jazz – Bent Jædig svarede: ‘Nogen skal jo gøre det!’.

 

Ben Besiakov kvitterede naturligvis med eksempler på sin pianistiske kunnen sammen med Peter Jensens ensemble.

To priser: Årets Musiker og Årets Orkester

JazzDanmark og William Demant Fonden uddelte legaterne for Årets Musiker og Årets Orkester. Bassisten Ida Duelund, en alsidig kunstner med et ubestrideligt fodspor i musikkens verden, modtog legatet for Årets Musiker. ‘Selvhenter’, et orkester, der har kastet lys på musikscenen i et årti, blev udråbt som Årets Orkester.

 

Ida Duelund præsenterede et musikalsk kunstværk sammen med Tivoli Ensemblet. Her var der utraditionelle toner og nytænkning ud over alle grænser. Duelund lod det ikke gå stille af og kombinerede elektroniske muligheder med bassens strenge.

 

‘Selvhenter’, med deres kollektive ånd, pointerede vigtigheden af samarbejde og fællesskab i kunstens verden. De opfordrede til, at samfundet anerkender de magiske resultater, der kan opnås, når kreative sjæle arbejder sammen. ‘Selvhenter’ består af Anja Jakobsen, Jaleh Negari, Sonja Labianca og Maria Bertel. Et af deres numre: ‘Æbler og Pærer’ blev spillet i Tivoli Ensemblets magiske hænder som en hyldest til fællesskabet og samarbejdet, der driver musikkens hjerte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023

Ida Duelund blev tildelt Jazzlegatet for Årets Musiker. Foto: Michelle Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 5. pris

Aftenens kulmination var tildelingen af Bent Jædig Fondens legat til Andreas Toftemark, en ung saxofonist, der bærer jazzens ærefulde arv videre. Legatet blev repræsenteret på scenen af nydelige Tove Enevoldsen og Kjeld Frandsen. Enevoldsen overrakte prisen på smuk og uhøjtidelig vis og sagde ‘værsågod – her har du en pose penge’.

 

Frandsen fortalte også jazzhistorier som Niels Jørgen Steen, især om Bent Jædigs ydmyge liv under jazzens radarskærm. Da Jædig døde i 2004, skulle der eksempelvis skrives en nekrolog. En redaktør på et af landets førende dagblade ville ikke trykke nekrologen med begrundelsen: ‘Jeg har aldrig hørt om manden!’.

 

Frandsen kunne også komme med en uskyldig joke om Jædigs besøg ved himmelens port hos Sankt Peter. Her spørger Sankt Peter: ‘Hvad har du lavet i dit liv?’ Jædig svarer: ‘Spillet jazz.’ ‘Jamen, så må du da kende Bent Jædig!’, lyder det tilbage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023

Andreas Toftemark modtager Bent Jædig Legatet. Foto: Michelle Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32-årige Andreas Toftemarks musikalske udfoldelse med Tivoli Ensemblet blev en sonisk symfoni, der rørte vores hjerter og sind. Her blev der under Peter Jensens mesterlige ledelse jammet igennem som afslutning på en dejlig aften i jazzens tegn.

 

Tivoli Jazzpris 2023 blev fejret med stor pragt og i alt blev der uddelt priser for over 100.000 kroner.

 

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023 – se mere her

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023 – se mere om JazzDanmark her

 

 

 

 

 

 

 

Tivoli Jazzpris 2023 er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION