Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang
Kunst

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang

 

 

Naivistisk symbolisme fra Færøerne

 

 

 

 

 

 

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang

Sigrun Gunnarsdóttir. Vingefang hos bedstemor og bedstefar: Foto: Beinta á Torkilsheyggi

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …. det som synes småt og almindeligt, rummer ofte noget stort ….’

– Master of Science, Bo Christiansen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overfor Nyhavn på Nordatlantens Brygge ligger et smukt gammelt pakhus. Det bruges som kulturhus og rummer kunst og kultur fra Færøerne, Grønland og Island. Her kan man frem til 22. september 2024 opleve en udstilling af den færøske kunstner Sigrun Gunnarsdóttir. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.

 

Sigrun Gunnarsdóttir er født 1950 i Eiði på Færøerne, hvor hun stadig bor og arbejder. Hun blev uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1970’erne. På Færøerne er hun et stort navn, og hun har mange udstillinger bag sig, både hjemme og i udlandet, blandt andet i Tokyo, Nuuk og New York. Og med gode anmeldelser til følge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang

Sigrun Gunnarsdóttir. På havet. Foto: Beinta á Torkilsheyggi

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang

Sigrun Gunnarsdóttir. Omsorg. Foto: Beinta á Torkilsheyggi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmen Heartist

Ud over en lang række billeder viser udstillingen også filmen Heartist, en ca en time lang prisbelønnet portrætfilm af Marianna Mørkøre og Beinta á Torkilsheyggi. Filmen havde premiere på CPH:DOX 2023, og har siden rejst verden rundt, hvor den blandt andet vandt prisen for bedste internationale dokumentar på festivalen DOC-LA i Los Angeles. Filmen kan frem til 15. september 2024 ses på dr.dk, og kan klart anbefales.

Udstillingen med store, men nære temaer

Det kan udstillingen også. Billederne er i en gennemført farverig, naivistisk stil. Ud over børn, bedsteforældre, hjemmet, og udsigten fra hjemmet, havet og fjeldene, er der et ekstra lag af symbolisme: først og fremmest en allestedsnærværende spurv, men også æg, hjerter, liljer, døre, vinduer og engle går igen som faste symboler i mange af billederne.

 

 

 

 

 

 

 

Sigrun Gunnarsdóttir

Foto: Torben Eskerod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det hele forekommer set med et barns øjne. Store temaer som fødsel, liv, død og tro illustreres med små hverdagsagtige ting og helt enkle virkemidler. Som Sigrun Gunnarsdóttir selv siger: ”Livets glæder finder du i de små ting. Det gælder om at lære sig at se det store i det små.” I billederne leges der netop med tings størrelse, så små ting bliver store, og store ting små.

 

Ved første øjekast er billederne meget enkle, lidt naive, men med symbolerne får de en dybde. Det eksistentielle, den religiøse dimension, er til stede overalt.

Troen på noget større

Udstillingen har navn efter et billede med titlen Vingefang hos bedstemor og bedstefar (2024). Umiddelbart ser vi to børn på besøg hos deres bedsteforældre. Bedstemor strikker og har en opslået Bibel liggende på bordet ved vinduet. Udsigt over en færøsk fjord. Men så tager symbolikken over:

 

Tryghedens vingefang visualiseres med bedstefar siddende med ryggen til mens han breder et par beskyttende vinger ud, der fylder hele forgrunden. Og væggen ved siden af vinduet er slet ikke en væg, men en forlængelse af himmelen udenfor med skyer, og en kæmpestor spurv. Et symbol der går igen i de fleste billeder. På væggen hænger et skilt eller et broderi med teksten ’Alt af nåde’, en hentydning til Guds ufortjente godhed, et grundlæggende begreb i den kristne tro, som mange færinger uden tvivl er fortrolige med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigrun Gunnarsdóttir

Sigrun Gunnarsdóttir. I bedstefars båd. Foto: Beinta á Torkilsheyggi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den gennemgående figur, spurven, kan ses som symbol på frihed, glæde ved livet, eller endda selve naturen, skaberværket. Måske har kunstneren tænkt på et velkendt bibelcitat om at ’ikke en spurv falder til jorden’ uden Guds viden.

Referencerne er tydelige – kunsten taler

Udstillingen prædiker ikke. Men betragteren tilskyndes stilfærdigt til eftertænksomhed, til at finde glæde i de små nære ting, og se at det som synes småt og almindeligt, ofte rummer noget stort. Alle disse spurve og liljer fik i hvert fald mig til at tænke på Jesus’ Bjergprædiken: ’Se himlens fugle.’ Og: ’Læg mærke til, hvordan markens liljer gror.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigrun Gunnarsdóttir

Sigrun Gunnarsdóttir. Den som rører vuggen styrer verden: Foto: Per á Hædd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling – Nordatlantens Brygge: Vingefang kan opleves helt frem til 22. september – se mere her

 

Se filmen Heartist her

 

Bonus: For dem der vil tjekke reference fra Matthæusevangeliet er det kapitel 6, vers 26 til 28 og kapitel 10, vers 29.

 

 

Læs også Bo Christiansens anmeldelse af ‘Bibelen i ord og billeder’ her

 

 

Udstilling –  Nordatlantens Brygge: Vingefang anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm