Copenhagen Contemporary: Marta Minujíns - Intensify Life
Kunst

Copenhagen Contemporary: Marta Minujín – Intensify Life

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujín – Intensify Life

 

 

 

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujíns - Intensify Life

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… bedre sent end aldrig at vi har fået mulighed for at stifte bekendtskab med Marta Minujíns oeuvre her i Danmark ….. ‘

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silende regnvejr og på vej til pressemøde. Nå, tænkte jeg, lad os se hvad Copenhagen Contemporary, kan byde på denne grå torsdag morgen. Benni, min fotograf, og jeg skiftede tøj, ventede og skydedøren blev trukket til side. Whau. Et farveorgie af sydamerikanske farver åbenbaredes for os, og pist væk var alle tanker om dansk regnvejr. Ophavspersonen til denne farveeksplosion er Marta Minujín (f. 1943). Hun står bag efterårets store udstilling på CC. Med denne retrospektive udstilling, er det første gang den argentinske popkunstner udstiller i Europa.

Forud for sin tid

Marta er en af de mest kendte latinamerikanske pop- og konceptkunstnere igennem tiderne. Hun har formået at holde sig på toppen i 60 år. Marta har været forud for sin tid og er i besiddelse af en uudtømmelig kreativ kraft. Hun har været med til at påvirke generationer af samtidskunstnere i Latinamerika, USA og Europa, gennem happenings, performances, installationer og videoværker. De fleste af hendes værker er grandiose og overvældende.

 

 

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujíns - Intensify Life

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujíns - Intensify Life

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Værker gennem 60 år

På udstillingen stifter vi bekendtskab med Martas livsværk på tværs af perioder og geografi. CC er det perfekte sted at vise denne udstilling, hvor der er luft omkring værkerne og de kæmpe store installationer kommer til sin ret. Publikum kan også, som noget helt særligt, udforske arkivmateriale. Dokumentationen viser nogle af de mest centrale dele af Minujíns arbejde fra hele hendes lange karriere. Kun takket være det tætte samarbejde CC har haft med kunstneren, er det blevet udlånt. Udstillingen er kurateret med omhu og en arkitekt har først bygget en model af rummet og placeret værker og planchestativer på strategiske steder. Det har givet et flot gennemarbejdet resultat.

Farver! – fra Sydamerika

Martas værker er gennemsyret af stærke farver, som man i særdeleshed bruger i Peru og Bolivia. Da jeg spurgte ind til farverne, viste det sig, at Marta altid købte folkloristisk tøj når hun er i Peru. Hvis man har besøgt disse lande, ved man, hvor meget de indfødte går op i deres farvestrålende klædedragter. Hele farveglæden hos Marta, startede da hun i et butiksvindue så en nederdel, og hun syntes med det samme at det var pop-art. Den blev klippet i strimler og sat sammen på andre måder.

 

 

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujíns - Intensify Life

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

White Cube

CC viser både nye og historiske værker af kunstneren. Det legendariske, feministiske og kanoniserede værk, Soft Gallery (1973), er blevet genskabt/rekonstrueret til netop denne udstilling. Det består af 200 madrasser og omdanner den klassiske White Cube, til et blødt taktilt miljø. Du kan gå ind i installationen og føle de bløde madrasser smyge sig om dig, eller lægge dig ned og mærke roen og stilheden. Der er lydløst og meget stille.

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Frevert tester White Cube, og oplyser at sjalet naturligvis var argentinsk i dagens anledning. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Happenings

Du kan gå rundt om de smukke stofskulpturer og mærke humørbarometret stige flere grader. Marta forarbejder selv sine værker. Det er imponerende. På væggene hænger blandt andet gigantiske installationer og store collagemalerier, dækket af Minujíns ikoniske neonstriber og belyst med videoprojektioner. På plancherne er der billeder af Marta fra hendes utallige happenings og der er også billeder af hendes værk fra Paris, La Destruction, (1963), hvor hun brændte sine værker. Noget, som Marta siger, hun fortryder i dag.

 

Et lille, men meget sigende værk, er en gengivelse af obelisken, som står midt på hovedgaden i Buenos Aires. Den er byens/statens symbol på magt. I Martas version står der en rank obelisk og til venstre for den lægger/tilter fire styks sig ned som i en stjerne, der falder til jorden. Eller se omhyggeligt på fotoserien af Marta og Andy Warhol, der tilbyder at betale hele den argentinske statsgæld med Sydamerikas guld: Majs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstanmeldelse

Levende skuespillere er en del af installationerne. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Menesunda – et hus – en labyrint

I 1965 skabte Marta i samarbejde med kunstneren Rubén Santantonín værket La Menesunda. Det er et af kunsthistoriens første immersive værker. Ordet Menesunda udspringer fra lokalt slang, der beskriver en følelse af rastløshed, forvirring og kaos. La Menesunda er et labyrintisk værk. Du kommer ind i et hus og dykker ned i et Buenos Aires, som umiddelbart kan virke helt almindeligt, men du opdager hurtigt, at intet er som det ser ud til. Vi går på stejle trappeopgange, ujævne og bløde gulvoverflader, smalle passager, små og aflukkede rum, områder med lav belysning og områder med blinkende og farverigt lys. Vi kommer igennem 11 rum. Det er en af de vildeste kunstneriske oplevelser jeg nogensinde har haft! Nogen vil sige, at det er overdrevet, men jeg har oplevet meget og ja, det var helt specielt. Prøv det, og du vil garanteret give mig ret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstanmeldelse

La Menesunda – ‘Det er en af de vildeste kunstneriske oplevelser jeg nogensinde har haft!’ – Louise Frevert, KULTURINFORMATION. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved. La Menesunda: According to Marta Minujín er organiseret i samarbejde med Tate Liverpool og Museo de Arte Moderne de Buenos Aires. Den vil senere blive vist på Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid. Spanien, Centre Pompidou, Bruxelles, Belgien og Tate Liverpool.

 

 

 

 

 

 

 

Kunstanmeldelse

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grilkylling & make-up

Uden at spoile oplevelsen, kan det afsløres at du går igennem en neonoplyst gade, i et rum lugter der af grillkylling, pludselig vader du rundt i en sump, altså imaginær, dropper ind i en skønhedssalon, hvor du kan få lagt make-up eller få en hurtig massage og i et soveværelse sidder et par i sengen og læser avis. De er levende! Samt meget mere. Genskabelsen af den kolossale installation er resultatet af et årelangt researcharbejde på museet Museo Moderno i Buenos Aires, og det har krævet et partnerskab mellem de førnævnte fire store museer, at opføre værket på Europæisk grund for første gang nogensinde.

 

Hvis nutidens unge tror, at det er dem som hele tiden opfinder en ny dyb tallerken, så tag ud på Copenhagen Contemporary og se Marta Minujíns udstilling. Den skal opleves. Bedre sent end aldrig at vi har fået mulighed for at stifte bekendtskab med hendes oeuvre her i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Marta Minujín at her studio in Buenos Aires, photos by Emilia Van Raap

 

 

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujín – Intensify Life. Udstillingen kan opleves frem til 21. april 2025.

 

 

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujín – Intensify Life – se mere her

 

 

 

Copenhagen Contemporary: Marta Minujín – Intensify Life er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm