ANKER: TV 2 dramadokumentar
AKTUELT Film

ANKER: TV 2 dramadokumentar

ANKER: TV 2 dramadokumentar

 

personlig refleksion af Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

ANKER: TV 2 dramadokumentar

Stillfoto Henrik Petit, TV 2.  Anker som formand for Specialarbejderforbundet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er med stor spænding, jeg har ventet på TV 2 premieren søndag d. 7. januar kl. 20 af dramadokumentaren i tre dele om Anker Jørgensen. Både fordi min far blev kredsformand for Socialdemokratiet i 13/14. Kreds (Vesterbro og Kgs. Enghave) da Anker blev statsminister i 1972 og fordi jeg medvirker som statist i dramadokumentaren klædt på som politiker anno 1970’erne.
Min far og Anker var meget involverede i hinanden politisk både inden Anker blev statsminister og mange år efter. Anker boede i Sydhavnen og jeg voksede op med mine forældre på Vesterbro.

Afsnit 1: Ufaglært statsminister

Lars Ranthe som Anker Jørgensen gør det sublimt, ligner Anker Jørgensen og er meget kongruent med den stille, alvorlige Anker, jeg også kan huske fra min barndom. Ankers frisure i afsnittet er også spot on. Stemningen i det Jørgensen’ske hjem passer fint med den stemning, der var i vores hjem, selvom min far var meget mere tyrannisk og udemokratisk overfor mig og min lillebror i forhold til Anker overfor sine børn.

 

Ole Lemmeke som Erhard Jakobsen er simpelthen fantastisk og morsomt fremstillet. Erhard Jakobsen var ufrivillig komisk og alligevel også en ræv, der fik rystet sine partifæller godt og grundigt, bag den noget komiske facade.

 

Jeg kan huske de bilfrie søndage i brudstykker og ved egentlig aldrig hvorfor jeg så godt kunne lide Anker, men det har nok været hans opfattelse af at ting skulle gå ordentligt for sig, et ord er et ord og et løfte er et løfte. Jeg tror at Anker dybest set troede på det bedste i folk, også i hans politiske modstandere og interne partikammerater med knive i ærmerne, og så var han ydmyg, vakte tillid og var folkelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANKER: TV 2 dramadokumentar

 

Githa Schultz som statist i serien. Stylet af Pipeline Production

 

 

 

 

 

 

 

 

At Anker og Ingrid ikke ville bo på Marienborg, men forblev i Sydhavnen, kan man jo kun tage hatten af for, som det arbejderparti Socialdemokratiet jo først og fremmest var, og på den måde kongruente med deres arbejderklasse levevis.

Mine forældre, Anker og en lille Trille sang

Jeg har været medlem af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) og blev sendt på DSU-lejr i Esbjerg på tale teknisk kursus. Jeg har sunget slagsange d. 1. maj i Fælledparken for Anker og det var med sangerinden Trille´s nummer ’Sangen om Brit’ med tekst af forfatteren Kedda Madsen og musik af Trille (f. Bodil Gudrun Nielsen) fra albummet ’Hej Søster’ indspillet i 1975.

 

Som om jeg nogensinde på det tidspunkt havde stået som Brit i Keddas tekst ved et samlebånd i 1969 udkørt, slatten, alkoholiker og enlig mor, drukket øller på Tuborg i arbejdstiden eller røget smøger. Til gengæld er det en sang og tekst, der gjorde dybt indtryk i min meget unge alder og jeg kan stadig huske teksten.

 

 

 

 

 

 

 

ANKER: TV 2 dramadokumentar

 

Privat foto: Anker Jørgensen og Githa Schultz’ far ved Ronalds Festival Tivoli i 1970’erne

på Enghave Plads ved den Socialdemokratiske bod.

 

 

 

 

 

 

 

Mine forældre deltog i middage på Marienborg, min mor Birgit Schultz som var operasangerinde optrådte i forbindelse med socialdemokratiske arrangementer, både i Folkets Hus (Vega) på plejehjem, og ved andre politiske sammenkomster. Hun var også på plakaten i ARTE-ordningen, der var en storkøbenhavnsk abonnementsordning etableret i 1972 med finansiering af stat, Københavns og Frederiksberg kommuner samt Københavns Amt i fællesskab og administreret af arbejderbevægelsens kulturorganisation og en ordning der skulle få flere i teater. Min mor optrådte også på teatre og til en Skt. Hans Aften blandt andet hvor Anker holdt båltalen.

 

Min fars begejstring for Anker har nok resulteret i at jeg er forblevet socialdemokratisk kernevælger og ville helst stemme på Anker den dag i dag, hvis det var muligt. Alene at han ikke ville køres i en Mercedes statsministerbil fordi Hitler havde kørt i en, det er da lidt rørende og ikke mindst idealistisk. Han var virkelig arbejdernes politiske mand, dejligt usnobbet både fremstillet sådan i serien, men også som jeg husker ham i virkeligheden og har fået fortalt af mine forældre og journalister fra Aktuelt, som jeg har været i kontakt med op igennem livet.

 

 

 

 

 

 

personlig refleksion af Githa Schultz

 

 Avisudklip via Christian Rohde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens vi spændt venter på de kommende afsnit om Anker

For mit livs vedkommende blev mine forældre skilt i 1976, min far endte som chef for Nordisk Arbejdsformidling i Tøndergade og som bestyrelsesformand på Plejebo i Saxogade efter Ingrid Jørgensen, hvor også Anker Jørgensen i øvrigt endte med at bo. Min far har altid sagt at Anker gav ham det her job og bestyrelsesposten, for at lukke munden på ham.

 

Det er en god vekselvirkning i afsnittet at blande gamle ægte klip og udtalelser, jeg-fortælleform og skuespil.

 

Alt i alt et absolut troværdigt indblik i Anker og gode skuespillerpræstationer i afsnit 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

personlig refleksion af Githa Schultz

 

Stillfoto af Henrik Petit, TV 2. Bag optagelserne.

 

 

 

 

 

 

 

Credits:
Dansk dramadokumentar i tre afsnit a 40 minutter. Produceret i 2023.

 

’Anker’ er produceret til TV 2 af Pipeline Production med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje

 

 

Ingrid Jørgensen:  Maria Rich
Per Hækkerup:  Ole Boisen
Thomas Nielsen:  Jens Jørn Spottag
Karla:  Lisbet Dahl
Peter Jørgensen:   Magnus Juhl Andersen
Kirsten Jørgensen:  Nanna Finding Koppel
Ritt Bjerregaard:  Natalie Madueño
Svend Auken:  Magnus Haugaard
Erhard Jakobsen:  Ole Lemmeke
Mogens Glistrup:  Esben Dalgaard
Jens Otto Krag:  Frank Thiel
Instruktør:  Bo Tengberg
Manuskript:  Bo Tengberg, Lone Leegaard og Nikolaj Peyk
Fotograf:  Brian Curt Petersen, DFF
Redaktionschef:  Søren Steen Jespersen
Producer:  Troels Urhbrand Rasmussen
TV 2 executive producer:  Mette Heiberg
Stillfotograf:  Henrik Petit
Produktion:  Pipeline Production

 

 

 

ANKER: TV 2 dramadokumentar (afsnit 1) er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm