Film

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… til et publikum, der ønsker dybde, seriøsitet og melankolsk dokumentar …..’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmen THE ZONE OF INTEREST handler om lejrkommandanten i koncentrationslejren Auschwitz i Polen Rudolf Höss og hans familie. Titlen THE ZONE OF INTEREST er oversat fra det tyske ord ‘Interessengebiet’, som SS anvendte om det 40 kvadratkilometer store område omkring koncentrationslejren.

Handling

I filmen ser man en idyllisk familie, der taler om at tage på ferie til et dejligt, lækkert hotel i Syditalien. Der kan de rigtigt slappe af og blive forkælet. Selv om man allerede synes, at de bliver spoleret med tjenestefolk, der gør alt for dem. De bliver begavet med tøj fra jøder, hvilket de tilsyneladende ikke har nogen skrupler over. De nyder deres fine have med forskellige afgrøder, der ligger lige op ad Auschwitz kun adskilt af en mur, hvor der bagved kommer sort røg op af skorstenene, hvor lig bliver brændt af. Man ser familien leve et godt og trygt liv, hvor det ikke virker til, at de er synderligt påvirket af at leve lige op og ned af en tilintetgørelseslejr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

© The Zone of Interest / SF Studios

 

 

 

 

 

Der sker ikke så meget i THE ZONE OF INTEREST. Man ser mest familiens stille og harmoniske liv lige ved siden af grusomhederne. Der kunne godt være nogle flere tidsangivelser i filmen, så man vidste, hvornår i krigen, man befinder sig. Vi får dog hints om, at vi befinder os i indledningen af krigen, da de 3 lejre, som udgør Auschwitz, er under udbygning. Rudolf Höss ved intet om på daværende tidspunkt, at lejren ville blive en af nazisternes hovedudryddelseslejre.

Det menneskelige ansigt

I mange skildringer af anden verdenskrig har man historisk set fremstillet nazisterne kun som umenneskelige, grusomme og onde. Men sandheden er naturligvis en anden. Deres uhyrligheder til trods fandtes der unægtelig også et menneskeligt ansigt bag bødlernes masker. Mange vil huske ‘Der Untergang (2004)’, hvor selv de mest grusomme nazister og Der Führer himself også har sympatiske menneskelige træk. Det er de pointer, som filmen THE ZONE OF INTEREST ønsker at sætte i fokus og relief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

© The Zone of Interest / SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

Rudolf Höss er på den ene side en grusom torturbøddel og samtidig en rar og god ægtemand og familiefar. Blædende bliver han portrætteret af Christian Friedel (Graf fra Babylon Berlin). Hvor meget det end kan skure i vores ører, var rollen som lejrkommandant også præget af bestialske udfordringer, pres fra rivaler og pres fra toppen i regimet om at udføre procedurer, opfylde krav, forpligtelser og tidsplaner.

Rudolf Höss’ erindringer

Den saditiske majonet Rudolf Höss bliver henrettet i lejren for forbrydelser mod menneskeheden i april 1947. Forud for det skriver han i sine erindringer: ‘Tro mig, det var ikke altid nogen fornøjelse at se på bjergene af liv og gå i lugten af den uophørlige ligbrænding.’ Masseudryddelsesmaskinen i Auschwitz nåede en kapacitet 10 gange større end Treblinkas. Höss udtaler om grufuldhederne: ‘Jeg gav det samme svar hver gang, at alle menneskelige følelser netop måtte tie overfor den jernhårde konsekvens med hvilken vi måtte udføre førerens ordre’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST

© The Zone of Interest / SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvem henvender filmen sig til?

THE ZONE OF INTEREST kan ikke, og skal sikkert heller ikke måle sig med film som ‘Schindlers liste’ eller ‘Persiske Lektioner‘. Men den er så afgjort et vigtigt bud på forståelse af det uforståelige. Filmen er ikke en komedie eller hyggefilm, hvor man lever lykkeligt til sine dages ende. Den henvender sig til et publikum, der ønsker dybde, seriøsitet og melankolsk dokumentar.

 

 

BONUS: Se også vores anmeldelse af DEN FRIVILLIGE af Jack Fairweather om Witold Pilecki, der lader sig indrullere frivilligt i Auschwitz for at rapportere om lejren og organisere modstand indefra. Han sørgede for at få fremsendt dokumenter til både amerikanske og britiske autoriteter for at gøre opmærksom på forholdene i lejren, efterretninger der også nåede frem til de rette personer i Royal Air Force. Læs mere her

 

KULTURINFORMATION var til stede på Den Sorte Diamant, da Jack Fairweather i samarbejde med Det Jødiske Museum og Den Polske Ambassade i Danmark var her i landet for at promovere sin bog. Læs om besøget her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© The Zone of Interest / SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også om SKIBET FRA HELVEDE her

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST – se mere her

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST – se trailer her

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE ZONE OF INTEREST er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm