Film Interview Litteratur

Jack Fairweather på besøg i Danmark

Prisvindende britisk forfatter Jack Fairweather på besøg i Danmark

 

Jack Fairweather

 

 

 

Den prisvindende britiske forfatter Jack Fairweather promoverede i et foredrag sit værk DEN FRIVILLIGE. Dette fandt sted på Den Sorte Diamant i Blixen salen tirsdag d. 12. oktober 2021. Fairweathers besøg i Danmark var kommet i stand gennem et samarbejde med Dansk Jødisk Museum og i dialog med og økonomisk støttet af den polske ambassade i Danmark.

Frivilligt interneret i Auschwitz

DEN FRIVILLIGE handler om den polske modstandsmand og frihedskæmper Witold Pilecki (1901-1948), der frivilligt lod sig internere i KZ-lejren Auschwitz. Formålet var, at han skulle forsøge at foranstalte en oprørsbevægelse der og smugle efterretninger ud om forbrydelserne i den. Han skulle gøre de allierede opmærksomme derpå, så de kunne intervenere og stoppe grusomhederne. Man ved, at disse efterretninger nåede op på højt niveau i Royal Air Force. De allierede var selv pressede i krigen og de udsmuglede efterretninger fra lejren fik desværre ikke den ønskede effekt. Alt dette og meget mere gik Jack Fairweather i dybden med i sit foredrag.

 

Læs vores anmeldelse af bogen DEN FRIVILLIGE her.

 

I foredraget hørte vi også om omstændighederne omkring Pilecki og Auschwitz. Koncentrationslejren blev ikke udfriet eller bombet, som Pilecki ønskede. Han mente, at det var bedre at bombe KZ-lejren med de tab, det medførte end at leve i det helvede, der herskede der. Hvor mange liv kunne ikke have været reddet, hvis man havde handlet på de 10 rapporter, der blev smuglet ud?

 

Der var flere flugtforsøg fra Auschwitz. Bl.a. lykkedes det for fire fanger at stjæle SS-uniformer og stikke af i kommandant Höss’ bil. Selv forsøger Pilecki at flygte gennem kloakkerne, men det lykkes ikke. Derimod lykkes det ham at få arbejde på lejrens bageri, der lå udenfor pigtråden. Det lykkes ham at flygte derfra til fods og han når hen til et safe house, hvor han er i sikkerhed. I øvrigt et træhus i en landsby, der står der den dag i dag. Pileckis formål med at flygte var at bringe oplysninger ud, hvilket han opnåede.

Grundig research

Jack Fairweather redegjorde for sin omfattende research til bogen. Han har talt med både familie til Pilecki og overlevende fra krigen, der havde været i berøring med ham. Det var af essentiel karakter, at forfatteren fik opsøgt flere af disse nøglepersoner, da de selv sagt var oppe i årene og flere af dem nu ikke lever mere. En enkelt døde få måneder efter Fairweathers besøg. Han besøgte og interviewede også flere, der var børn dengang og som nu er blevet ældre mennesker. Forfatteren og hans research team har gennemgået 3.500 vidneudsagn fra overlevende fra Auschwitz. Han har også fysisk besøgt mange af de steder, han beskriver.

 

Jack Fairweather krydrede sit foredrag med billeder og videooptagelser, så man bl.a kunne se, hvordan de forskellige lokationer ser ud i nutiden. Der var også billeder af de steder Pilecki flygtede fra. Der hvor det bageri lå Witold flygtede fra, ligger der bizart nok eksempelvis en McDonald’s og en tankstation i dag.

 

Da forfatteren startede sin research til bogen havde han samme alder som Pilecki på det tidspunkt, hvor Pilecki lader sig arrestere og havde også en kone og to børn ligesom Pilecki, så derved følte han lidt slægtskab mellem dem.

 

Læs videre her af KULTURINFORMATIONs mangeartede dækning af anden verdenskrig:

 

 

CPH:DOX – ‘Winter Journey’ ✮✮✮✮✮✮

PERSISKE LEKTIONER – en filmanmeldelse ✮✮✮✮✮✮

Bo Lidegaards ‘Uden mandat’ – en boganmeldelse ✮✮✮✮✮✮

SKAKNOVELLE – en filmanmeldelse ✮✮✮✮✮

‘Hvis dette er et menneske’ – Jens Albinus ✮✮✮✮✮

DE HVIDE BUSSER – et værk af Benjamin Koppel ✮✮✮✮✮

CPH:DOX – ‘FROM WHERE THEY STOOD’ ✮✮✮✮✮

‘Vores mand i Amerika’ – en filmanmeldelse ✮✮✮✮✮

Filmen ‘Vores mand i Amerika’ set nedefra …..og lidt bag om ….

 

 

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION