Teater

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert

Shakespeares Festival 2023

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert

 

 

 

 

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert

Foto: Bo Nymann

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… Hamletscenen tør binde an med forestillinger der både er velspillede, interessante og opsigtsvækkende ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

William Skakespeare (1564-1616), bliver betegnet som Englands nationaldigter. Han er oversat til alle moderne sprog, og er den forfatter der får sine skuespil opført oftere World Wide end andre skuespilforfattere. Som nittenårig blev han professionel skuespiller og skrev sideløbende teaterstykker. Det vides ikke hvornår han stoppede sin skuespilkarriere, men han fortsatte med at skrive skuespil, også sammen med andre forfattere. Hans forfatterskab omfatter både drama, romancer, tragedier, komedier, krønikespil, sonetter og meget mere.

 

Macbeth må vel betegnes som en dramakrimi. Det er Shakespeares korteste stykke og siges at have været opført i 1606, men først udgivet i 1623, syv år efter hans død. Shakespeares stykker er almengyldige og selv efter mere end 400 år, afdækker de alle kringelkroge af den menneskelige psyke. I Macbeth er det virkningerne af politiske ambitioner og magt, vi ser blive rullet ud til fuldt skue. Magtbegærlighed har eksisteret alle dage og det er ikke en af de egenskaber som lige kan knipses væk på få sekunder.

Macbeth og den indre stemme

Vi møder Macbeth isoleret, træt og nedbøjet på Dunsinane slot. Han har tidligere mødt tre skæbnesøstre, som spåede ham, at han ville blive Skotlands næste konge. Desuden ville ingen person født af en kvinde, nogensinde vinde over ham. Dette bliver et evigt tilbagevendende punkt for Macbeths selvforståelse eller mangel på samme. Macbeth og hans hustru myrder Kong Duncan.

 

I aftenens forestilling følger vi Macbeths indre stemmes mareridt. Hans altfortærende dårlige samvittighed, tvivl og mistede magt, der langsomt bliver pulveriseret. Vi kommer med ind i den vanvittige skottes sindssyge tanker. Vi oplever hans angst og tilintetgørelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert

Foto: Bo Nymann

 

 

 

 

 

 

 

En kendt tysk skuespiller

Christian Friedel spiller Macbeth med en styrke, der slår én tilbage i sædet. Han fylder rollen ud med en sjælden intensitet. Hans næsten makabre selvdestruktion river nervetråde over. En kraftpræstation uden lige. Undervejs oplever vi personlighedsskift, der nærmest virker skræmmende. Forestillingen er kreeret til én skuespiller, Christian Friedel og hans band. Musikken understøtter den åbenlyse galskab sammen med lyd og videoer.

 

Christian Friedel (f.1979), er en tysk skuespiller og sanger. Han er et multitalent der spænder over nærsagt alle genrer inden for skuespilkunst. Han har medvirket i både klassiske og moderne stykker. Tillige er han en aktiv film- og TV-skuespiller og har nyligt medvirket i den populære serie Babylon Berlin, som karakteren Gräf. I 2011 etablerede han sammen med fire andre musikere bandet Woods of Birnam.

HAMLETSCENEN i Helsingør

Igen er det lykkedes Hamletscenen at få en af de mest talentfulde stjerner til Danmark. Det er ikke ligefrem en klassisk version af Macbeth vi ser, men en af de mest fascinerende og nytænkende nogensinde. Selvfølgelig havde det været pragtfuldt at kunne sidde under åben himmel med Øresund som baggrund og nyde det spektakulære show, men det danske vejr arter sig ikke altid som man ønsker sig.

 

Jeg ved ikke hvordan forestillingen ville have taget sig ud i det fri, men hvis jeg ikke havde vidst bedre, ville jeg have troet at det var sådan opførelsen skulle være, som på Kulturværftets store scene. Jeg kan selvfølgelig godt forestille mig, at med den store specielle lyssætning og videografik, ville det hele være kommet mere til sin ret i frie omgivelser. Men det var en flot løsning, hvor lyd og lys fungerede optimalt. Tænk at turde binde an med Macbeth, som absolut ikke er en af Shakespeares mest tilgængelige stykker og komme tørskoet i havn.

 

Der blev jongleret rundt med tekster på dansk tysk og engelsk. Til tider gjaldt det om at skærpe koncentrationen ekstra, for det var svært ikke at kigge på underteksterne, selvom man godt kunne forstå hvad der foregik. Måske skulle man have skåret et kvarter af spilletiden, der var en del gentagelser i sidste del. Musikken var fremragende, men der måtte meget gerne have været meget mere af den. I små glimt fik vi smagsprøver på Christian Friedels stemmepragt, som var på højde med Freddy Mercurys.

 

Hamletscenen tør binde an med forestillinger der både er velspillede, interessante og opsigtsvækkende. Det er intet mindre end en fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert

Foto: Bo Nymann

 

 

 

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert. Helsingørs Shakespeares Festival 2023. Medvirkende Christian Friedel med sit tyske band Woods of Birnam, Uwe Pasora-Christian Grochau-Philip Maskolies-Onno Dreier. Instruktør: Christian Friedel. Lys: Johannes Zink. Lyd: Torsten Staub. Video: Clemens Walter/Jonas Dahl. Undertekster: Anne Hirth (PANTHEA), engelsk version-Charlie Wührer, dansk version-Laura Luise Schultz. Multimedie-Teaterkoncert frit efter Shakespeares tragedie Macbeth. Forestillingen har tyske og engelske undertekster. Forestillingen slutter 12. august.

 

 

Læs vores anmeldelser fra HAMLETSCENEN her

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert – se mere her

 

 

 

 

 

HAMLETSCENEN: Macbeth in Concert er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm