AKTUELT Litteratur

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… en bog for alle i alle aldre …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Hvert år er Guinness World Records bogen ventet med længsel og spænding. 256 tætskrevne sider med rekorder af nær sagt alle slags. Her er en bog, hvor der i bogstaveligste forstand, er mange timers læsning, når hver rekord skal læses. Desuden er den sat med små typer, så der er virkelig blevet fyldt på. Først bladrer man den igennem, og så startes der forfra igen. Ikke alene kan du læse om personlige rekorder, men du bliver beriget med alskens informationer, hvor også historie, natur, fauna, flora, havet og meget andet, tegner rekorder. Det er spændende læsning på alle måder.

 

Til årets nye og fuldstændig opdaterede udgave af bogen, har der været 29.100 ansøgninger. Redaktionen har blandt deres godkendte favoritter valgt at medtage 2638 nye rekorder. Alle klarede sig igennem godkendelsesprocessen.

 

Mange mennesker har et ønske om at kunne markere sig på en eller anden måde i forhold til andre. Det at kunne sætte en verdensrekord, bliver som regel en stor drøm der går i opfyldelse, når det lykkes. At kunne fremvise et diplom fra Guinness World Records, er noget ganske særligt og det bliver dagligt bekræftet af de mange tusinder af enkeltpersoner, grupper og foreninger, der henvender sig for at kunne være en af dem, der kan blive optaget i årbogen. Og alle har mulighed for at kunne sætte en rekord, hvis de vil.

Vil du være med?

Du kan anmode om en ansøgning over nettet og måske starte i det små med populære rekorder, man fortsat prøver at slå. Hvad med at lave så mange rotationer på en stol som du kan på 30 sekunder? En anden mulighed er at sortere alle de sokker du kan på 30 sekunder. Det kan også være en udfordring at gribe så mange tennisbolde du kan på et minut – uden hænder. Eller du kan flytte alt det vand det er muligt med hænderne på et minut. Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan komme i Guinness World Records-bogen med. Det står helt klart, at det i mange tilfælde kun er fantasien som sætter begrænsningerne.

Vilde rekorder

Nogle rekorder, må jeg dog indrømme, er mere spektakulære end andre. En af dem er at hoppe op ad 36 trappetrin på hovedet, uden at røre med en anden kropsdel end hovedet. Man må højst hvile 5 sekunder ind i mellem. AV! Eller hvad med at spise 10 donuts med syltetøj på 3 minutter? En anden lækker ting kunne være at sluge 12 pølser på et minut!! Det der med mad og drikke, har altid fascineret. Noget af det må siges af være i den mere opsigtsvækkende ende af skalaen, som at nedsvælge 2 liter Coca-Cola Zero på 18,45 sekunder. Samme mand drak en liter tomatsovs på 18,90 sekunder, gennem et sugerør. Det skal man vist øve sig på.

 

Bogen er overordnet inddelt i ti kapitler der går bagom, Den blå planet, Livet i vandet, Mennesker, Vilde rekorder, Eventyrlyst, Historie, Videnskab og teknologi, Kunst og medier og Sport.

Rekorder gennem tiderne

Afsnittet Historie, giver et festligt indblik i rekorder fra middelalderen, hvor der er beskrevet, hvem der havde den største ridderstab, hvor det største og mindste slot lå og hvor den største middelalderturnering fandt sted. For ikke at tale om sørøvere. Den største sørøverflåde bestod af 70.000 mand i 1807. Vi hilser på den yngste sørøver og den mest velhavende sørøver.

 

Så er der et dobbelt opslag om skibsvrag og dernæst en omtale af enestående opfindelser, som f.eks. det ældste ur, første bil med forbrændingsmotor og første mobiltelefonsamtale. Vi stifter også bekendtskab med myter og magi. Hold da op, det er alletiders: Ældste billede af en heks på et kosteskaft. Ja, vi kommer vidt omkring i årets verdensrekordbog.

 

Det er en bog for alle i alle aldre. Den animerer også til samtaler og diskussion og med de mange lokationer der er omtalt i bogen, vil man finde flere gode anledninger til at kunne slå op på internettet for at få mere information.

 

 

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024. Oversættere: Kim Langer, Christine Gasbjerg, Frederik Langer. Udgivet på forlaget Carlsen.

 

 

 

 

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024 – se mere her

 

 

 

Se også Freverts anmeldelse af JORDENS REKORDBOG her

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: GUINNESS WORLD RECORDS 2024 er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm