Teater

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

 

Velkommen til et brag af et show

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

Tina Grunwald, Ann Farholt, Sus Mathiasen og Dot Wessman. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. kærlig varme, charme, kvindelig skønhed, skønsang, frækt, flabet og pikant …..’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Så er en forrygende fest skudt i gang på verdens sidste sangerindepavillon og Dyrehavens ældste telt med nummeret Telt 38. Nu ligger den gamle pavillon ikke i et telt, men derimod i en skøn træklædt bygning, der huser Bakkens Hvile. Bygning og interiør er tro mod den oprindelige bygning, der gik op i flammer i 1983.

Det skønne ensemble

De uforlignelige syngepiger eller bakkesangerinder består igen i år af Dot Wessman, som er fjerde generations teltholder, et ægte bakkebarn og driver Bakkens Hvile. Tina Grunwald som udover at optræde i årtier har kreeret mange af kostumerne, kan i år fejre 40-års jubilæum som bakkesangerinde. Ann Farholt mest Danmarksberømt som jazzsangerinde har komponeret musikken til et af årets absolut morsomste numre ’Jeg er Sur’. Og sidst men ikke mindst Sus Mathiasen som udover sangen også har en baggrund som skuespillerinde, koreograf og instruktør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

Sus Mathiasen ude med roser til et veloplagt publikum. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

Stemningen

Når solen så småt er gået ned og man går ind i Bakkens Hvile, bliver man mødt af skovdekoration i en slags skumringsbelysning, træbjælker som var vi i Tyrol, hvor de første syngepiger også kom fra for 200 år siden til København og blidt fuglekvidder, mens bakkesangerinderne så småt viser sig blandt publikum inden sceneshowet går i gang. Her kan man på hyggeligste vis ’meet-and-greet’ og få taget en selfie med en af pigerne, med mulighed for at vinde to billetter til Bakkens Hvile. Det er god stil at man også kan vinde noget, når nu vi er på Bakken i Dyrehaven.

 

Publikum indtager deres plads ved de små hyggelige borde, hvor servicen er i top og man blandt andet bliver betjent af en kendt og venlig mand, som til dagligt er politiker. Og så går tæppet og bakkesangerinderne er i gang med kvindelig pomp og pragt i forrygende flotte kostumer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til et brag af et show

Tina Grunwald hyldes for sit 40-års jubilæum. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

Lattermedicin

Ikke nok med at de ser bragende godt ud i roberne, teksterne i sangene er det rene lattermedicin i forhold til nogle af de helt store til tider trælse samfundsdebatter som eksempelvis Irma, Store Bededag, krænkelsesparatheden, selfiekulturen og kønsidentitet. Intelligente morsomme tekster og noget af en velfortjent opsang i allersjoveste tekst.

 

Ann Farholt og Sus Mathiasens mimik i nummeret ’Cheerleaders’ gør det ikke let at stoppe et klukkende latteranfald. Yndige ser Tina, Sus og Ann ud i kropstæt sort, lyserødt tylskørt, kaninører i håret og grønne pompoms, mens de cheerleader rundt gerne ind i hinanden i forsøget på at stjæle hinandens rampelys. Dasker en pompom ind i hovedet på den anden og helst skubbe hinanden ned ad scenen under sangen, mens de smiler deres falske anstrengende smil. Det er bare hylende morsomt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

Cheerleaders, Ann Farholt, Sus Mathiasen & Tina Grunwald. Foto: Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

Billige rejser med flyselskaber får også en fin og skæg autentisk tur med på discountvejen til Paris i nummeret ’Billigt tilbud’, hvor man køber en flybillet til 87,50 kr. Kapelmesteren Kenneth Sichlau forlader et kort øjeblik tangenterne og akkompagnerer på tromme. Det man som flykunde ikke ved, er at flysæde, toiletadgang eventuelt toiletbræt og meget mere skal tilkøbes ombord. Og hellere overdrive end at være kedelig, men der er en del om snakken.

 

Bakkesangerindernes foretrukne kapelmester Kenneth Sichlau har skrevet mange af melodierne, flere forskellige har skrevet teksterne, mens Susanne Breuning har stået for koreografien og instruktionen af årets forestilling.

Køb Blomster

Dot Wessman optræder med ’Køb Blomster, køb blomster’ og det gør hun altså yndefuldt i en ’to die for’ smuk Dirndl også kaldet tyrolerkjole, mens resten af syngepigerne er ude blandt publikum med roserne til de veloplagte mænd. Blandt dem er der en som vistnok har besøgt Bakkens Hvile for 146 tyvende år i træk eller noget derhen ad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dot Wessman

Dot Wessman i ‘Køb Blomster, køb blomster’. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er et hyldestpotpourri til nogle markante skikkelser som har optrådt i Bakkens Hvile i årenes løb eksempelvis Cleo og Inger-Lise Gaarde og kigger man op i loftet i Bakkens Hvile hænger der portrætter af flere af dem.

En særlig kulturinstitution

Det er en perle af et sceneshow og en fin lille kulturinstitution med stor underholdningsværdi, der må og skal holdes i live gerne på nationalloven om bevaringsværdighed med egen 100 % selvstændighed. For Bakkens Hvile og syngepigerne kan man ikke tøjle selvom de gennem årtierne er søgt nedlagt eller i hård konkurrence med alverdens andre underholdningstilbud.

 

 

Bakkens Hvile og bakkesangerinderne er et univers, der ikke findes andre steder, selvom plagiat bestemt er forsøgt prøvet mange gange rundt omkring. Familiestemning nærmest hvor vi som publikum er inkluderet i legen og underholdningen og timerne bare glider afsted i latter og beundrende øjne. Og pludselig er finalesangen nået ud af et program på 23 sange med en enkelt pause og bifaldet der ikke vil lægge sig, er stående. Med kærlig varme, charme, kvindelig skønhed, skønsang, frækt, flabet og pikant og aldrig plat, er Bakkens Hvile en absolut succes – igen i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023

Bakkesangerinderne fra venstre:  Tina Grunwald, Sus Mathiasen, Dot Wessman og Ann Farholt. Fotograf: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023 – se mere her

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023 – og lidt mere her

 

 

 

 

ANMELDELSE: BAKKENS HVILE 2023 er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

se mere om Githa Schultz her