Litteratur

BIOGRAFI: Under overfladen

BIOGRAFI: Under overfladen

 

Profil af en morder

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Under overfladen

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en bog man ikke slipper før den er læst færdig ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navnet Peter Madsen får det til at løbe koldt ned ad ryggen på en. Mange kendte ham i forvejen som ‘Raket Madsen’, den spændende og opfindsomme fyr, der byggede raketter og ubåde. Da han blev anklaget for drabet på Kim Wall, var alle rystede og forbavsede over anklagen, fordi Peter Madsen blev anset for at være, lidt excentrisk, men sjov og karismatisk. Han blev set som en ildsjæl, en der aldrig gav op.

 

Bogen er et dybdegående portræt af Peter Madsen, hvor forfatterne har brugt alt tilgængeligt materiale de kunne finde, samt har haft adgang til en autobiografi Peter Madsen har skrevet i fængslet.

 

Forfatterne Bo Norström Weile og Jesper Vestergaard Larsen er begge uddannet cand. comm i journalistik fra Roskilde Universitet. De har i mange år arbejdet som opsøgende journalister og beskæftiget sig med utallige kriminalsager. Desuden har de produceret flere podcasts og skrevet bestselleren Pigen der forsvandt, om Emilie Meng-sagen fra Korsør.

Opvæksten

Peter Madsen voksede op tæt på Skælskør på Vestsjælland. Hans mor og far mødte hinanden på en danserestaurant og på det tidspunkt var Carl Madsen 59 år gammel og hans kone Annie Langkjær var 37 år yngre end Carl. 3 år senere fik de en søn: Peter Langkjær Madsen. Annie havde i forvejen 3 drenge og Carl Madsen var ikke just en tålmodig stedfar. Annies drenge fik tæsk, men lille Peter undgik at tage de værste prygl fra faren. Værst gik det ud over hans yngste storebror Tom. Der gik ikke mange år før Annie og Carls ægteskab gik i opløsning. Annie forlod hjemmet, og Peter på fire år boede derefter alene med sin far.

 

Peters far var en håndens mand og Peter lærte praktiske gøremål. I en tidlig alder blev hans interesse vakt for at bygge ting. Specielt blev han pejlet ind på raketbygning og det indebar også, at han begyndte at eksperimentere med forskellige former for hjemmelavede brændstoffer. I skolen klarede han sig jævnt, men kom i gymnasiet. Han fortsatte uforknyt sine forsøg med raketter og inden længe udvidede han repertoiret med ubåde.

Den mørke side

Peter var i sine unge år en indadvendt og stille dreng. Han havde ikke rigtig nogen venner og der gik mange år før han havde damebekendtskaber. Han følte sig kejtet over for piger. Faktisk var han langt oppe i tyverne før han havde sin seksuelle debut. Det varede dog ikke længe, inden han fik interesse for mere avanceret sex. Han opsøgte klubber, hvor han kunne udleve sin trang. Det i sig selv behøvede ikke at have haft nogen betydning for den senere udvikling hos Peter. For hvad folk foretager sig i deres privatsfære, kommer ikke andre mennesker ved. Men det ville vise sig, at lige nøjagtigt for Peter Madsens vedkommende, udviklede han en bizar trang. Hans fantasier blev vildere og vildere.

 

Ingen var klar over at Peter Madsen havde den mørke side. Han var med i børne-tv og var én ungerne så op til. Han holdt foredrag og talkshows og kunne overtale selv de stiveste forretningspartnere til en sponsor-eller samarbejdsaftale. Han har sikkert troet at han kunne gå på vandet. Hele hans facade krakelerede, da han blev anklaget for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Peter Madsen havde været forsvundet i 15 timer på bunden af Øresund, hans ubåd var sunket. Han var ganske uanfægtet da han blev reddet i land. Der var ingen spor af Kim Wall. Nogle dramatiske døgn fulgte og man finder den stakkels kvinde parteret.

 

De to forfattere fortæller medrivende om forløbet med at finde Kim Wall. Hvad er det man siger: Virkeligheden overgår fantasien, og det må her siges at være tilfældet. Det er nervepirrende uhyggeligt, også fordi du ved, at her er det de skinbarlige realiteter.

Spændende – rystende

Det er på en gang spændende og rystende læsning. Jeg kan udmærket forstå, at folk er blevet draget af denne mand, der virkede både troværdig, begavet og ihærdig, i sin omgang med andre mennesker. Han var charmerende og kunne manipulere uden nogen opdagede det, før det var for sent. Hans kulsorte indre blev desværre opdaget for sent. Man kan ikke lade være med at tænke, at man selv kunne have ladet sig besnære af en med de overtalelsesevner. Nogle gange er der bare ingen advarselslamper. En bog man ikke slipper før den er læst færdig.

 

 

 

 

BIOGRAFI: Under overfladen – Profil af en morder. Forfattere: Bo Norström Weile og Jesper Vestergaard Larsen. Udgivet på forlaget People’s. Mød dem på Bogforum 2023

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Under overfladen – se mere her

 

 

 

 

 

BIOGRAFI: Under overfladen er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm