Litteratur

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG?

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG?

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG?

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. også god som en selvhjælpsbog til pressede børnefamilier …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Signe Johanne Rhode har i samarbejde med hjerneforsker Kjeld Fredens og børnepsykolog Berit Lyhne udarbejdet bogen til børn og deres forældre, om bedre at forstå, hvorfor det er svært for børn at fatte nødvendigheden i at lære basale færdigheder og spise alle former for mad.

Seks hovedafsnit

Signe har delt bogen op i seks hovedafsnit. De rammer alle plet. I seks illustrerede historier følger vi tre venner Bertil, Nora og Valter, mens de lærer hvorfor de skal styre deres temperament, børste tænder, gå ud at lege, spise nye ting, sige pyt og sove, alle situationer er mere end genkendelige.

 

Lige netop de ting, kan forårsage mindre katastrofer i en børnefamilie. Eller hvis man er så heldig, at få lov til at passe sin nevø og den lille purk nærmest går i krampegråd, fordi han taber den lækre, is han lige har fået. Han bliver frustreret og ked af det, og så er det vigtigt at vise, at det ikke gør noget. At fortælle ham, at alle kan tabe en is og lade ham være med til at tørre isen op. Give ham hans selvtillid tilbage.

Rigt illustreret

Hele bogen er garneret med illustrative tegninger, der med tydelighed viser glæde, vrede, gråd, sorg, drømme, angst, hele spektret er med. Det er små glade tegninger af børnene, der på en barnlig og ligefrem måde, viser deres følelser. Samspillet mellem tekst og tegninger er positivt og forstærker forståelsen af budskabet.

 

F.eks. i kapitlet, Hvorfor skal jeg spise broccoli, hvor kålormen er på vej op af stokken på en broccoli for at spise. Den siger til Bertil: Jeg så den først. Bertil svarer, at han slet ikke kan lide broccoli. Kålormen hører ham ikke, men fortæller om alle sine livretter. Så siger kålormen: Vidste du godt, at noget mad kan give superkræfter? Nu bliver Bertil interesseret.

 

Historierne er bygget op som små dialoger og der er indlagt spørgsmål såsom, hvad er DIN yndlingsmad? Efter hvert afsnit er der 8-10 tips, der sætter fokus på det pågældende kapitels udfordringer. De er simple, og effektive.

Lege-Pyt-Sove

I afsnittene om hvorfor man skal ud at lege, sige pyt og sove er der udførlige meditationsbeskrivelser med fokus på jordforbindelse, tryghed, selvværd og ro til at falde i søvn. Det er glimrende at få barnet til at slappe af, at kunne koncentrere sig og mærke sig selv. Vores tilværelse er skruet op i et hæsblæsende tempo og vores børn prøver at følge med så godt de kan.

 

Nogle gange aner de små mennesker ikke, hvordan de skal gebærde sig i de voksnes verden og det er det, vi skal lære dem. Hvis vi giver os lidt mere tid til at tackle situationerne i nuet, vil barnet på sigt bedre kunne forstå, hvad bevæggrundene er og hvordan de senere løser situationerne med sig selv.

En ‘omsorgsfuld’ bog

Bogen kommer vidt omkring og er ikke belærende med en løftet pegefinger. Tværtimod er teksterne omsorgsfulde og favnende. Man føler sig tryg sammen med de tre små charmetrolde Nora, Bertil og Valter. Mange kompetente fagpersoner har medvirket i tilblivelsen af bogen.

 

Naturvejledere Simon Høegmark og Jane Sørensen i afsnittet om, Hvorfor skal jeg ud at lege? Ernæringsekspert Anne Gaardmand i, Hvorfor skal jeg spise broccoli? Tandplejer Bettina Lynggaard i, Hvorfor skal jeg børste tænder og mindfulnessinstruktør Annemette Kærgaard i, Hvorfor skal jeg sove? Det er en bred gruppe der har været inde over emnerne og det mærkes, at der er viden og ekspertise bag opbygningen af denne anvendelige bog.

 

Selvsagt er det umuligt at komme helt til bunds i emnerne gennem bogen, men den er oplagt som en selvhjælpsbog til pressede børnefamilier, der ønsker et brugbart løsningsforslag her og nu. Som forfatteren skriver: Nå igennem til dit barn i hverdagens kampe. Det er et forsøg værd hvis det virker.

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG? Fortællingen til børn om alt det, de voksne siger, man skal. Forfatter Signe Johanne Rhode. Illustrationer Anja Løfkvist. Udgivet på Politikens forlag.

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG? – se mere her

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: HVORFOR SKAL JEG? er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION