Kunst Litteratur

Boganmeldelse: SALAD DAYS

Boganmeldelse: SALAD DAYS

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

SALAD DAYS. Foto: Fryd Frydendahl

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. udfordrer dig til at opleve tingene på en ny måde ……..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Dette er noget helt specielt. Først bladrer man lidt rund på må og få i bogen, men bliver så fanget af nogle hurtige impulser af farver og bevægelser i billederne. Interessen er vakt. Også Forfra fra første side.

 

Du bliver langsomt draget ind i et nyt oplevelsesunivers, hvor personerne der er portrætteret, spiller hver deres hovedrolle, fortæller hver sin historie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS

SALAD DAYS. Foto: Fryd Frydendahl

 

 

 

 

 

 

 

 

En rejse i Frydendahls univers

Vi bliver taget med på en rejse af skønhed, absurditet, oprigtighed. Vi bliver bombarderet med ansigter og kroppe, der taler deres eget sprog, til tider helt uforståeligt for iagttageren. Indtil man opdager de mange lag billedet fortæller om personen. Farvevalget, tøjet, lyset, baggrunden, selve motivet, hvad er meningen, eller er der nogen? Der er mange forskellige sprog i Frydendahls værker. Det er det, der gør dem interessante.

 

Fryd Frydendahl er 38 år og har allerede skabt sig et navn i den billedfotografiske verden. Bogen viser hendes værker over en tiårig periode. Vi ser udviklingen i dette forløb og derved danner bogen også et portræt af kunstneren selv.

 

Fotografen bruger sig selv som model, men familie og venner medvirker også på en del af billederne. Man mærker at hun har en tæt kontakt til motivet. Der er ro og autenticitet. Mange af motiverne er til tider både barske og provokerende, med et ærligt næsten stemningsfyldt lyrisk udtryk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS

SALAD DAYS. Foto: Fryd Frydendahl

 

 

 

 

 

 

Fryd Frydendahl viser sin følsomhed og gør det på en fin måde. Hun fortæller sin historie uden at den bliver klæbende, tværtimod fremstår den ligetil og uden omsvøb. Dette er ikke bare Frydenlunds egen rejse, men også en slags ekspedition gennem en verden, hvor alle skel mellem sociale-og kulturelle klasser, etnicitet, køn og religion ikke længere er eksisterende.

 

Det er store ambitioner der skal indfries. Det bliver gjort på en uskyldig, naiv og entusiastisk måde, som hun slipper forbavsende godt fra.

SALAD DAYS

Bogens titel, SALAD DAYS, fører os åbenbart frem til det tidspunkt hvor ens liv når sit højdepunkt. For nogle mennesker sker det tidligt i livet, for andre meget sent.

 

Hvad er det for et højdepunkt der tales om her? Det kunstneriske? Det eksistentielle? Eller måske noget helt andet? Under alle omstændigheder er det en proces der er i gang, hvor man ikke kan vide alt, uanset alder og hvor vi er i vores liv. Det er netop den årvågenhed Frydendahl, har i sine billeder. Hun er til stede i nuet. Hun er til stede i sine billeder.

 

Bagerst i bogen er der en slags billedforklaring. Hvor de enkelte værker har fået et par ord med på vejen. De beskriver nøgternt indholdet i værkerne, men jeg synes det er bedre bare at opleve dem. De er meget forskellige og viser ubegrænsede følelser.

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS

SALAD DAYS. Foto: Fryd Frydendahl

 

 

 

 

 

 

En skøn ambitiøs debut

Det er Marrow Press’ første udgivelse. De er et lille ambitiøst forlag, der lægger stort ud med denne satsning. Det er en modig og meget smuk bog. Æstetisk, lækker og smukt tryk. En coffee table book der vil passe ind nær sagt alle steder. Frydendahls billeder spænder bredt. Lige fra selvportrætter og kommercielle billeder, til det deciderede eksperimenterende og grænseoverskridende.

 

Billederne illustrerer på bedste vis, hvordan disse grænser bliver udvisket, netop ved at Frydendahl viser sin alsidighed. En meget spændende bog, der udfordrer dig til at opleve tingene på en ny måde.

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS

SALAD DAYS. Foto: Fryd Frydendahl

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS Udgivet på Marrow Press. Foto: Fryd Frydendahl. Portrætter 2012 – 2022

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS – se mere her

 

 

 

Boganmeldelse: SALAD DAYS er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION