DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse
AKTUELT Film

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

 

 

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

Titlen DE FORBANDEDE ÅR hentyder til de fem år Danmark var besat af tyskerne fra 1940-1945 under anden verdenskrig.

 

Dette er anden film i serien, men der er så fin en voice-over opsummering af den første film, at man kan se toeren uden af have set den første. Igennem hele filmen er der tekstede tidsangivelser, som er et super godt take – et uundværligt must.

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 er instrueret af Anders Refn. Manuskriptet er udarbejdet af Anders Refn og Flemming Quist Møller i et mangeårigt samarbejde.

 

 

 

 

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

 

 

 

Setting

Vi befinder os hos en overklassefamilie på Strandvejen Nord for København. Familien består af mor, far og fem voksne børn. Faderen er indehaver af en fabrik, hvor man fremstiller elektronikprodukter. Denne fabrik bliver mere eller mindre overtaget af tyskerne, da de skal bruge produkterne til våben.

 

En søn har valgt at være soldat hos tyskerne, mens en anden søn deltager i Modstandsbevægelsen. Og den voksne datter har giftet sig med en tysk officer.

 

 

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

 

 

 

Tyskervenlig

DE FORBANDEDE ÅR 2 illustrerer fint med faderens eksempel, hvor svær magtbalancen kan og kunne være for, hvornår man arbejder for tyskerne og er for meget i deres vold. Hvornår er det for meget ? Hvornår er man værnemager og hvornår er man blot forretningsmand?

Sammensatte personligheder

I DE FORBANDEDE ÅR 2 er der et nuanceret billede af godhed og ondskab. Ofte bliver folk inddelt i enten onde eller gode f.eks. at alle russere er onde og alle ukrainere er gode. Fordi nogen har valgt den tyske side, behøver de ikke kun at være onde, men kan også udvise barmhjertighed og omsorg. Ligeså behøver man ikke kun at være god, fordi man står på den danske side. Her kan der også fremvises egenskaber, som ikke kun er positive.

 

 

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse

 

 

 

 

Stjernepræstationer

Filmen er spækket med gode, kendte skuespillere som Jesper Christensen i hovedrollen som faderen, hvor modspilleren som moderen beklædes af Bodil Jørgensen. Begge gode skuespillere som leverer pragtpræstationer. Jesper Christensen virker oprigtigt forpint ved at befinde sig mellem to stole. På den ene side vil han gerne forsørge sin familie og holde sammen på stumperne og sikre arbejdspladser til de betrængte ansatte. På den anden side ønsker han ikke at være tyskervenlig. Det er et dilemma.

 

En fremtrædende rolle har også Mads Reuther som sønnen og modstandsmanden Aksel Skov. Vi ser også en meget smuk Louise som bartender (spillet af Patricia Schumann, som vandt en Bodil pris for sin rolle som Sofie i Submarino 2011).

 

 

 

 

anden verdenskrig

 

 

 

Hvorfor høre mere om anden verdenskrig?

Man kan måske undre sig over, om der ikke er tærsket nok langhalm på den tidsperiode, som DE FORBANDEDE ÅR 2 dækker. Men som vi hørte på det bio-event, vi var til, så udmærker disse to film af DE FORBANDEDE ÅR sig ved tilsammen at dække hele tidsperioden for de fem år, hvor nr. 2 film omhandler fra midten af 1943 til august 1945. Desuden er det også en vigtig tidsperiode i Danmarks/verdens historie.

 

På bio-eventet blev det fortalt, at DE FORBANDEDE ÅR forventes at udkomme som tv-serie. Mads Reuther (sønnen Aksel i filmen) og Sara Viktoria Bjerregaard Christensen (datteren Helene i filmen) påpegede ved bio-eventet, at personlighederne Jesper Christensen og Bodil Jørgensen under optagelserne giver af sig selv til de unge skuespillere og er opmærksomme på øjenkontakt i deres modspil og er meget koncentrerede om deres arbejde.

 

 

 

 

Redaktionen retter en særlig tak til fotograf Hasse Ferrold

Fotograf Hasse Ferrold, var med til gallapremiere

 

 

 

 

 

 

Redaktionen retter en særlig tak til fotograf Hasse Ferrold

 

 

Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

 

DE FORBANDEDE ÅR 2 – en filmanmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION