Kunst

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en stor frodig og kunstnerisk oplevelse ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

For 123 år siden slog Kunstnernes Efterårsudstilling, KE, dørene op for første gang. Udstillingen opstod som en åben, censureret udstilling drevet af og for billedkunstnere. I alle årene har udstillingens ledelse, bestyrelse og de skiftende juryer bestået af kunstnere, og sådan er det stadig. KE´s grundtanke er og har været, at skabe en platform hvor alle, uanset netværk og baggrund, kan have en mulighed for at ansøge og udstille deres værker. Det er igennem tiden blevet til, at mere end 6.000 kunstnere har taget deres første skridt ud på den danske og internationale kunstscene gennem KE.

 

Juryen, censorpanelet i år 2023, består af kunstnerne Maja Malou Lyse, Ida Sønder Thorhauge, Ida Kvetny, Katrine Dirckinck-Holmfeld og Susan Hinnum. 5 personligheder med 5 forskellige kunstneriske platforme. Med 1022 ansøgere, har der aldrig været så mange der tidligere har ønsket at udstille. Tilsammen blev det små 4000 værker. Det er en vanskelig opgave, som skal løses i forhold til mange parametre. Det er udelukkende på baggrund af ansøgernes værker, de er blevet udvalgt. Egentlige er der i år ikke et tema som sådan, men repræsentationspolitikken er væsentlig. I 2023 skal ikke alene AI kunst være i spil, det gælder også for ophavspersonernes mangfoldighed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

Et tema

I temaet er der dog en lille overrepræsentation af feminisme. Så der har alligevel sneget sig en slags overskrift ind. Den summer og er ikke larmende. Små 30 kunstnere udstiller 61 værker, der er repræsenteret på tværs af alder, køn og baggrund og i vidt forskellige medier, såsom maleri, skulptur, fotografi, video, performance og installationskunst. Diversiteten blandt de udstillede værker bliver som årene går bredere og større. Nye teknikker og teknologier kommer til. Udtrykkene forandrer sig, kønsdiskussionen spiller også ind på en anden måde end tidligere. De politiske vinde blæser til tider som orkaner, ja, meget sker og viser nye tendenser i den progressive kunstverden. Det er sådan det skal være når KE 23 er bedst.

 

Det er en fornøjelse at gå igennem de smukke lokaler og se på det ene kunstværk efter det andet. I min optik er det ikke alle værker jeg kan forstå, er sluppet igennem nåleøjet, men det er der sikkert en grund til. På den anden side må det være en vanskelig opgave at skulle udvælge værker, når juryen kun har et øjeblik til at vurdere hvert enkelt værk. Men det er 5 kompetente jurymedlemmer, der ved hvad det drejer sig om. Hvis der så opstår diskussioner og man skal forholde sig til den demokratiske proces, er det om at tage en beslutning. Stadigvæk skal man huske, og det gælder for os alle, at kunst opleves subjektivt.

Erik André Nes

Som en løbeild forlød det pludseligt igennem salene, at der allerede efter 35 min., var en af udstillerne der havde solgt et af sine værker. Ovenikøbet før udstillingen var åbnet officielt. Jeg talte med den glade kunstner Erik André Nes. Erik er fotograf og uddannet i Oslo på Bilder Nordic School of Photography. Han er fra Bergen, Norge, og har boet i Danmark siden 2018. Han bruger den gammeldags analogteknik når han fotograferer. Jeg spurgte Erik om, hvorfor han havde kastet sig over kunstfoto. Han synes det er det mest ærlige formidlingsmedie i kunsten. Han har et klart mål med sine billeder, og arbejder i tæt dialog med sine modeller. Han holder af den respekt der opstår under samarbejdet, og det får modellen til at slappe af. Hans billeder er fantasifulde og interessante. Han arbejder helst med dansere eller modeller, som er kropsbevidste og kan bidrage kropsligt med andre nye spændende kropslige attituder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Ollie Hermansson

Ollie Hermansson har en lille installation med pinde. Små pinde, lidt større pinde, glatte pinde, vilde pinde, slebne pinde. Det måtte jeg vide noget mere om. For hvad gemmer sig bag de opstillede pinde? Hvad betød de pinde uden navn eller tilhørsforhold? Hvor er de fra? Ollie fortalte, at der hvor en pind blev samlet, blev stedet husket. Duften, stemningen, alt der kunne forbindes med den fundne pind. Et synligt symbol på eksistensen i nuet, på pågældende sted. Hvorfor det lige var blevet pinde, der var drivkraften i værkerne, var bare noget der opstod. Pindene er som en slags amuletter. Det er Ollie Hermanssons første udstilling.

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

Tina Menore

Værkerne på en udstilling får altid et andet udtryk og en anden mening, når der er mulighed for at tale med kunstnerne. Jeg mødte Tina Menore foran to af hendes tre værker der er med på udstillingen. De er interessante på mange måder. Hun arbejder med papmache, silkepapir, perlemor, glitter, kæde, genanvendeligt plastik og papiraffald. Hendes værker har et nærmest glamourøst udtryk, men dækker over noget helt andet. De er en slags oprydning i hendes liv. At kunne smide sin gamle bagage væk, emballere den, snurre den til, dekorere den med de gode minder, er i korte træk hvad Tina gør. Værkerne er en slags skraldebøtter, der hver især genopstår som en smuk Fugl Føniks. Efter hun har fundet denne måde at udtrykke sig på, er hun blevet et andet menneske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Kunstnernes Efterårsudstilling 2023 er en stor frodig og kunstnerisk oplevelse. Generelt er det en mere end spændende udstilling og jeg er sikker på, at mange af kunstnerne vi har set på dette års KE, vil vi møde i fremtiden. Udstillingen er kommet fint i mål. Den er et besøg værd og ligger klos op ad Østerport station og Metro.

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023. Udstillingen slutter 26. november 2023.

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023 – se mere her

 

 

 

 

 

DEN FRIE: Kunstnernes Efterårsudstilling 2023 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm