AKTUELT Kunst

Designmuseum Danmark – THE FUTURE IS PRESENT

Designmuseum Danmark

THE FUTURE IS PRESENT

 

 

Designmuseum Danmark

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

Dørene er slået op til det nye design museum. Nyt image, ny stil. Museet har undergået en stor renovering og resultatet er storslået. Museet er næsten en firkant, med en stor grøn gård i midten, og rundt om den er der en gang der løber hele vejen rundt og som er inddelt i 8 sale med 8 temaer.

Tidsrejser – nutiden og fremtiden spejles i fortiden, og vice versa

Vi rejser tilbage i tiden og ser hvordan vi kan forme fremtiden, ved at forholde os til at fremtiden er nu. Der er mange bud på, hvordan vi løser fremtidens globale udfordringer. F.eks.: er det en terapeutisk mulighed at sidde i et rum med en projekter og se naturen som billeder på væggene, garneret med naturens lyde? Det er allerede her i begyndelsen af udstillingen, at du ikke er helt klar over hvor grænserne går mellem kunst og design. Det er ret tiltalende.

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan vil vores huse, hjem, transport muligheder se ud i 2051? Hvor hurtigt vil udviklingen gå? Kommer vi til at leve i en total digitaliseret og elektrificeret hverdag, hvor designet skal være stramt og enkelt? Kan vi overhovedet forestille os en sådan verden? Hvordan bliver vores arbejdsliv i fremtiden? Hvilke emner bliver de centrale vi kommer til at beskæftige os med? Der er mange interessante bud på de spørgsmål.

 

Du bevæger dig igennem et univers der på en gang er fascinerende, men også uhyggeligt skræmmende. Du er nødt til at stille dig selv mange spørgsmål undervejs så som: Kan du købe dig til et godt helbred? Vil og ønsker du at leve for evigt? Vil din bolig kunne måle dine følelser? Eksistentielle konfrontationer, der ikke lige er til at svare på.

Fremtidens recycling

Efter de reflekterende udstillinger bevæger vi os ind i det mere pragmatiske univers, hvor der er mange løsningsmodeller på fremtidens design. Recycling er et kodeord i fremtidens design på nær sagt alle fronter og det er den vej vi skal. F. eks. er der nedbrydelige urner, en lampe lavet af ko tarme, eksempler på forskellige tekstiler etc. Som sagt grænserne mellem design og kunst, er ved at blive nedbrudt.

 

 

 

 

Designmuseum Danmark THE FUTURE IS PRESENT

 

 

 

 

 

Ser vi tilbage på tidligere tiders design var der ikke så stor forskel på intentionerne i forhold til nu. Alle designere har gennem tiderne været draget og optaget af, at skabe noget som er fremtidsberettiget. På vores vandring tilbage i tiden, kommer der et nyt spørgsmål: Kan fortid være nutid og blive fremtid? Ja og et smil titter frem. Der står en Nilfisk støvsuger fra 1922, som fuldstændig ligner en af de nyeste Dyson modeller med et skaft.

 

Mønstre og rytme findes i hverdagen som en naturlig ting. Det talte sprog, bevægelse, musik, dans, vinduer i en husfacade. Striber, firkanter, alle former er tilladt. I stoffets mønstre oplever vi en ny verden, der ikke er lige synlig for alle, men vi bliver trukket med i det forunderlige land af tekstiler og farver. Det fører os igen videre til kjoledesign og kunsttekstiler gennem tiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark

 

 

 

Vi dækker bord

Tidstypiske genstande af sølv, fajance, glas, porcelæn, står side om side, sirligt opstillet i glasmontre. Et festligt indslag er ‘Bord dæk dig’, en tidstypisk borddækning gennem 7 tidsepoker på syv borde stillet op i forlængelse af hinanden. Man starter i Renæssancen og bevæger sig over i Barokken, til Rokoko, Ny Klassicisme, Art Nouveau, tidlig modernisme og slutter i dag.

Dansk design

Inden den videre færd, kan man sætte sig ned og se filmen om dansk møbelkunst gennem tiden af Jørgen Roos, fra 1960-61. Virkelig god. Alle vores klassiske møbeldesignere har fået rigtig megen plads i flere sale, men på det tidspunkt er man ved at være godt mør og næsten fyldt op med indtryk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE FUTURE IS PRESENT

 

 

 

 

 

Eftertanke i skønne omgivelser

Det er ikke muligt at trawle igennem salene på en halv time, man er nødt til at se det hele. Der er rigtig mange af temaerne, der sagtens kan tåle at blive set igen, en elle flere gange. Design Museum Danmark har samlet det hele på en gang, for at gøre fortid, nutid og fremtid nærværende. Det er en stor mundfuld. Efter nogle timer ender man i den lille hyggelige cafe med lækker mad, kaffe og kager. Tiltrængt. Det er tid til fordybelse.

 

 

Designmuseum Danmark – THE FUTURE IS PRESENT kan opleves til og med 1. juni 2023

 

 

 

Se mere om Designmuseum Danmark – THE FUTURE IS PRESENT her

 

 

Alle fotografier: Designmuseum Danmark – THE FUTURE IS PRESENT/PR

 

Designmuseum Danmark – THE FUTURE IS PRESENT er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION