Louise Frevert
Kunst

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA

Mellem myte og virkelighed

på Willumsens Museum

 

 

 

 

 

 

 

Mellem myte og virkelighed

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. Mellem myte og virkelighed er et forfriskende pust …. ‘

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

✮✮✮✮

 

 

Udstillingen indeholder tre unikke kunstneres kunstværker, gennem en periode på ca. 100 år. Den røde tråd i udstillingen er de tre kunstneres tilgang til den mytiske og sagnomspundne verden, det fantasifulde og fortællende, med fabler og eventyr. De har alle været eksperimenterende med ler og i særdeleshed med udtrykket i glasuren.

 

Pudsigt nok er ingen af dem uddannet professionelle keramikere, men har alligevel opnået et, må man sige, anerkendt og internationalt renommé. Hos alle kunstnerne er der en forkærlighed for det vilde og skæve, til tider groteske og lidt vulgære udtryk.

 

 

 

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA

J. F. Willumsen. Et Øje. 1891. Willumsens Museum. Foto Ole Akhøj

 

 

 

 

J. F. Willumsen

Jens Ferdinand Willumsen, 1863-1958, var en alsidig og spektakulær kunstner. Hans keramiske værker har været banebrydende for tiden, og hans på en gang særegne, farverige, pompøse og anderledes stil, gør ham til noget ganske særligt i den danske kunstverden.

 

Porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl havde allerede i 1897 set nødvendigheden i at store og unikke kunstnere prægede produktionen og ansatte derfor Willumsen som kunstnerisk leder 1887-1900. Willumsen er nok mest kendt i offentligheden for sine koloristiske malerier, store skulpturer og relieffer.

 

Kunstnerens fascination af oldtiden, mytologiske fortællinger, legender og store gamle mestres værker, gav ham en dyb indsigt i den mytologiske verden. Den brugte han i hele sit kunstneriske virke, uden at det var påtrængende i hans udtryk. Tværtimod, hans symbolindsigt var med til at give værkerne en ekstra dimension.

Gauguin den yngre

Jean René Gauguin, 1881-1961, eksperimenterede hele sit liv med at forny sit udtryk i sine figurer. Hans værker besidder stor diversitet og skildrer mest mennesker, dyr eller begge dele samtidigt. Bing og Grøndahl ansatte Gauguin som kunstner i 1923. De videreførte således deres progressive kunstneriske virke med Gauguin.

 

Gauguin var søn af maleren Paul Gauguin, (1848-1903), der havde sydamerikanske aner fra Peru og Columbia og en fin produktion af keramik bag sig. Derfor undrer man sig ikke over at sønnen ligeledes er inspireret af den sydamerikanske kunst, men også den mellemamerikanske. Gauguin var en anerkendt både national og international kunstner.

 

 

 

 

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA

Jean René Gauguin (dekoration Pola Gauguin), Europas Rov, 1927.

CLAY Keramikmuseum. Foto: Ole Akhøj

 

 

 

 

Klara Lilja – samtidskunst

Klara Lilja, (1989- ), er et af samtidens store kunstneriske talenter. Lilja er fascineret af Willumsens glasur og har fået adgang til mange hundrede optegnelser om sammensætninger, farvekombinationer, hårdhed i brændingen etc. i glasurens uendelige verden. Udstillingen indeholder netop en masse eksempler på farveprøver i glasur og i de mange nuancer og overfladeresultater ses tydeligt differencerne.

 

Processen har været vanskelig, idet brænding af keramik, tidligere foregik i ovne der blev opvarmet med brande. I dag kan mange ovne ikke nå op på den samme høje varmegrad som tidligere og dermed bliver glasurens struktur anderledes. Selvom det mere elle mindre er den samme opskrift der bruges.

 

 

 

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA

Klara Lilja. Jonghyun 2018 46x26x28 cm. Foto: Ole Akhøj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilja arbejder i bl.a. et fantasy univers, manga, horror og mange flere, og passer perfekt ind i de to herrers exceptionelle verdener, spækket af rædsel, skønhed, blidhed, absurditet, farver, kort sagt en mageløs verden formidlet af disse tre kunstneriske personligheder.

Den permanente udstilling på Willumsens Museum

Man må ikke glemme at slentre rundt i den permanente udstilling, der fører dig ind i Willumsens mangfoldige verden. Han var en driftig og kreativ mand, som har sat sig dybe spor på den danske kunstscene. Hans selviscenesættelse vil nogen kalde for meget af det gode, men var det ikke bare en mand der turde gå til det yderste i sin kunst? Kompromisløs ja, men det er sådan kunst er bedst.

 

Man bliver mødt af et forfriskende pust, når man ser den nye udstilling på Willumsens Museum.

 

 

 

 

 

Mellem myte og virkelighed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA – Mellem myte og virkelighed. Willumsens Museum i Frederikssund. Udstillingen slutter 19. februar 2023.

 

 

 

 

 

Se mere om WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA her

 

Se vores mange reportager fra Willumsens Museum her

 

WILLUMSEN, GAUGUIN OG LILJA er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION