Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT
Kunst

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

' …… man bliver betaget af den storslåede opsætning, alsidigheden og kunstnernes fantasi …..'

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoftryk! Er det ikke bare noget, man lavede i skolen eller i sin fritid? Jo, men det er så sandelig meget mere end det. Designmuseum Danmarks nye udstilling viser stoftryk og enkelte batikværker gennem 90 år. Museet har mere end 600 værker i sin samling.

TRYKKRAFT

Omdrejningspunktet og dynamoen i denne udstilling er tekstiler skabt af otte fremtrædende kvindelige kunstnere samt 60 udvalgte stoftrykkere fra samlingen. Stoftryk er et vanskeligt håndværk, der kræver stor viden om kemiske farveprocesser, præcise matematiske udmålinger, garneret med tålmodighed og flid. De otte kunstnere arbejder på at videreudvikle håndværket og tilføre det nye dimensioner. De udstillede værker fra denne gruppe er skabt specielt til udstillingen.

 

Når man træder ind i det første rum, hænger farvestrålende stoffer fra loft til gulv. Den fornemmelse af at blive omsluttet af tekstiler følger én gennem hele udstillingen. Man bevæger sig igennem en slags labyrint af lange stofbaner, og det føles som at blive svøbt i de fantastiske materialer. Det er et imponerende greb. Udstillingen er kurateret af Kirsten Toftegaard.

 

Museet har længe ønsket at skabe en udstilling om denne kunstart, som sjældent omtales. De otte kunstnere viser, at stoftryk, som kunsthåndværk, stadig lever i bedste velgående og bliver skabt på værksteder over hele landet. I en periode var stoftrykket præget af industrialisering, men nu er det ved at vende tilbage til sine håndværksmæssige rødder. Allerede i 1990'erne begyndte digitalt stoftryk at vinde frem, og digitaliseringen har banet vejen for nye kombinationer af teknikker og traditionelt håndværk. Det giver nye, smukke motiver og tekstiler, blandt andet i tre installationer med baner fremstillet med denne metode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et tilbageblik

I udstillingens første del møder publikum danske kunsthåndværkeres tidlige forsøg på at overføre mønstre og motiver fra trykblokke til rammetryk, som er udført på egne værksteder. Stoftryk har ikke altid været et selvstændigt kunsthåndværk, fordi industrielt fremstillede stoffer, ofte blev importeret fra Tyskland eller Frankrig, og dominerede det danske marked. For at bevare håndværket måtte man i 1920'erne vende tilbage til rødderne. Mange stoftrykkere leverede dog tryk til industrien, og udstillingen viser smukke eksempler på disse vilde og dekorative stoffer.

 

Den danske tradition for enkeltmandsværksteder og håndtryk blev stærk, og samarbejdet med industrien bragte arkitekter og kunstnere som Arne Jacobsen og Axel Salto på banen. Og de er nogle af de få mænd som er repræsenteret i udstillingen. For stoftryk er, med få undtagelser, et kvindehåndværk. Det er forfriskende at se, for i kunstverdenen plejer det at være omvendt.

 

Udstillingen har fået et smukt udtryk med specialdesignede træstænger/søjler, hvorpå de moderne tekstiler hænger. Kunstnerne har ønsket lys på deres værker. Det er befriende at opleve tekstilerne i dagslys. De får en helt anden friskhed og det hele bliver mere levende. Normalt tåler tekstiler ikke sollys, da de falmer, og derfor er resten af udstillingen kun oplyst med elektrisk lys. Børge Mogensen har designet nogle fantastiske montrer med skuffer til ældre stofprøver. Her kan man måske blive inspireret til vinterens strikkeprojekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redskaber & håndværk

Stoftryk er eksperimenterende, noget der sjældent gælder fabriksfremstillede tekstiler. Der er stor forskel på håndtrykt og maskinfremstillet stof. En lille montre viser redskaberne, man bruger i processen. Her ses også, hvorfor kunstneren må lave et farvekartotek. Farver kan nemlig variere meget afhængigt af materialet, der trykkes på. Det er ligesom når en hjemmefarvet dug ikke bliver den farve, der står på pakken.

 

Alle stoffer, gardiner, baner, mindre stykker, hænger frit og ikke bag glas. Man kan gå helt tæt på. Man får lyst til at røre ved dem, men det er forbudt. Mange af stofferne er brugte og lidt krøllede, men det giver en intimitet og nærhed, som forstærker farveoplevelsen.

 

Der er også en lille særudstilling med tøj på giner, såkaldt 'kunsthåndværktøj', som var populært i kunstnerkredse i 1970'erne. Fruerne ønskede at skille sig ud, men set i dag virker det stereotypt og næsten uniformt, som enhver anden mode. Tøjet blev solgt hos Den Permanente, Håndarbejdets Fremme og Hanne Hansens butik.

Farver i Bredgade

Udstillingen er et overvældende farveorgie i mønstre og design og vil fascinere alle med blot en lille interesse for tekstiler og kunsthåndværk. Selv uden forhåndskendskab bliver man betaget af den storslåede opsætning, alsidigheden og kunstnernes fantasi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT: Anne Fabricius Møller, Liv Marie Rømer, Trine Tronhjem og Janne Wendt – samt mange flere. Kurator: Kirsten Toftegaard

 

 

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT – se mere her

 

 

 

 

Designmuseum Danmark: TRYKKRAFT er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm