Film

GOLDA – en filmanmeldelse

GOLDA – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

 

GOLDA - en filmanmeldelse

© Golda / Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en stærk film man ikke kan undgå at blive berørt af …..’

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Golda Meir (1898-1978), var en israelsk politiker, der var med til at grundlægge staten Israel. Hun blev født i Kiev i Rusland, det nuværende Ukraine, og udvandrede i 1906 sammen med sin familie til Milwaukee i Wisconsin, USA. Hun blev uddannet som lærer og mens hun voksede op, blev hun interesseret i zionismen. I 1921 tog hun til kibbutzen Merhavya, i det daværende Palæstina, sammen med sin mand Morris Myerson og deres søn. Hun blev politisk aktiv og forsøgte at øge den jødiske indvandring til Palæstina, for at oprette en jødisk stat i landet. Hun var leder af Jewish Agencys politiske afdeling fra 1946.

 

Staten Israel blev etableret i 1948. I årene 1969 til 1974 var Golda Meir premierminister som den første kvindelige premierminister i Israel og den tredje i hele verden. Golda Meir var premierminister under Yom Kippur-krigen i 1973. (Yom Kippur er en jødisk helligdag og den helligste dag inden for jødedommen og samaritanismen. Yom Kippur betyder direkte oversat forsoningsdag. Dagens vigtigste begivenheder består af fuld faste og asketisk adfærd ledsaget af lange bønner i synagogen, samt syndsbekendelser. Yom Kippur er den eneste dag, hvor det er tilladt at faste på sabbatten).

Israel 1973

I 1973 blev Agranat-kommissionen nedsat, en national undersøgelseskommission, som skulle undersøge fejl i de israelske forsvarsstyrker i optakten til Yom Kippur krigen. Her starter filmen, med en kæderygende Golda Meir til afhøring. Man mente at Israel havde været uforberedt på det egyptiske angreb mod Bar Lev-linjen og samtidigt var der et angreb fra Syrien i Golanhøjderne. Dette var startskuddet på en krig med næsten 3000 dræbte soldater. Krigen varede 19 dage med mange tusinde ofre. Der var utilfredshed, med blandt andet den manglende parathed over for en krig og derfor blev hun nødt til at træde tilbage som premierminister året efter. Golda Meir blev frikendt.

 

Henry Kissinger, USA’s udenrigsminister, udtrykker over for Meir, at det kunne give problemer for USA, hvis de øgede deres støtte til Israel set i lyset af oliekrisen i 1973. Kissinger prøver at presse Meir til at opgive Sinai-halvøen, som Israel havde vundet i Seksdageskrigen i 1967. De er nødt til at give slip på den, hvis de fortsat vil have amerikansk støtte. Anwar Sadat indvilliger i at etablere diplomatiske forbindelser med Israel, hvis Sinai-halvøen kommer tilbage til Egypten. Golda nægter at lade sig kue, og står fast på sine krav. Vi følger det nervepirrende drama dag for dag og ser Israels forsvar smuldre langsomt.

 

 

 

 

 

 

GOLDA - en filmanmeldelse

© Golda / Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rollebesætningen

Helen Mirren som Golda Meir er skræmmende realistisk. Hun er helt enkelt fremragende. Goldas kamp for sit elskede land, parallelt med sin cancersygdom, føles som et dobbelt maraton mod tiden. Hendes dilemma mellem at skulle vælge den blødsødne tilbagetrækning fra fronten og til at gå linen ud i den sidste fase af krigen, er nervepirrende. Vi ser hvilken magtfuld og dygtig kvinde hun har været. Hun blev kaldt Jernladyen, men vi ser også de bløde sider hos Golda Meir. Hun har empati overfor sine ansatte og oplever hvordan krigens ofre giver hende store skrupler.

 

I det hele taget er det en storartet rollebesætning. Jeg vil blot nævne et par andre kraftfulde karakterer. Camille Cottin som Lou Kaddar, spiller hendes personlige sekretær og højrehånd. Hun hjælper hende i tykt og tyndt, og vi ser Golda Meirs taknemmelighed og deres gensidige samhørighed. I rollen som Moshe Dayan er Rami Heuberger fortræffelig. Denne kyniske krigshelt, krakelerer undervejs og bliver dybt berørt over krigens udvikling. Liev Schreiber er Henry Kissinger, med alt hvad det indebærer. Han er i klemme som udenrigsminister, amerikaner og jøde. Golda sætter ham stolen for døren og amerikanerne går til sidst med på hendes plan.

 

Det er en stærk film man ikke kan undgå at blive berørt af. Den minder os om hvilken skrøbelig verden vi lever i og hvor stor den politiske magt er på godt og ondt. Der er mange konflikter i verden, der umiddelbart synes uløselige, men med lidt tænksomhed og de rigtige løsninger kan vi håbe på fred i verden. Nogle vil mene det er en utopisk tanke, men hvorfor ikke tro på at det kan lade sig gøre.

 

 

 

 

 

 

 

GOLDA - en filmanmeldelse

© Golda / Scanbox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOLDA – en filmanmeldelse. Instruktion: Guy Nattiv. Manuskript: Nicholas Martin. Medvirkende: Helen Mirren-Golda Meir, Liev Schreiber-Henry Kissinger, Camille Cottin-Lou Kaddar, Rami Heuberger- Moshe Dayan, Lior Ashkenazi-David Elazar, Dvir Benedek-Eli Zeira, Ohad Knoller-Ariel Sharon, m.fl. Musik: Dascha Dauenhauer.

 

 

 

 

GOLDA – en filmanmeldelse – se trailer her

 

 

 

 

GOLDA – en filmanmeldelse er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm